Начало Хранене Групи храни и ястия Яйца Яйце на фазан

Яйце на фазан

Яйце на фазан - изображение

Яйцата на фазана буквално са находище на всевъзможни полезни вещества и различни витамини. Размерът им не е голям, по-малки са от кокошите. Могат да бъдат обагрени в тъмносив, сив, зелено-сив, светлозелен, зелен и блатен цвят, да са еднотонни или пъстри.


Полезни свойства

В яйцата на фазана се съдържат витамини А, Д, пълният състав на витамините от група В, също микроелементи: флуор, мед, магнезий, селен, цинк, желязо. Всеки един от тези елементи изпълнява ключова роля за една или друга система или орган на човешкото тяло. Продуктът е изключително подходящ за подсилване на имунитета и за стимулиране на възстановителните функции на тялото след боледуване. Полезен е за бременни и кърмещи жени, за подрастващи, за хора, занимаващи се с тежка физическа или умствена дейност. Яйцата на фазана помагат и при емоционални сътресения, но консумацията им не е желателна при затлъстяване, защото са много калорични.


И още:

  • Засищат организма

Тъй като е богат източник на висококачествен белтък и важни полезни елементи, този деликатес бързо засища глада, смята се за добрия вариант за хранителна закуска или междинно похапване и възстановява силите за деня.

  • Набавят недостига на желязо

Много хора още в начален стадий на анемия изпитват умора, главоболие и раздразнителност. Желязото е носител на кислород в кръвта и изпълнява важна роля за поддържането на имунитета и здравия метаболизъм. Жълтъкът съдържа богати запаси от полезното вещество, а по мнение на изследователите в яйцата на фазана желязото е в една от най-лесно усвоимите си за организма форми.

  • Предпазват от авитаминоза

Добрият витаминен състав на продукта го прави полезен за профилактика срещу развитие на авитаминоза. В частност, консумирайки деликатеса, човек може да не се тревожи за възможен дефицит на витамини от В група.

  • Помагат за здравата мозъчна дейност

Яйцата на фазана са добър източник на холин, познат още като витамин В4. Той е важно за мозъка вещество. Подпомага правилното мозъчно развитие при децата и поддържа когнитивните функции при старите хора

  • Укрепват косата и ноктите

Косата и ноктите отразяват биохимичния дисбаланс в организма. Белтъците и жълтъците на продукта са известни с високото си съдържание на аминокиселини, минерали и витамини. Добавяйки яйцата в хранителното меню, човек значително ще подобри общото си здравословно състояние и ще си осигури здрав вид на ноктите и косата.

 

Употреба в кулинарията, приготвяне

Яйцата на фазана не са продукт, който се среща масово в търговската мрежа, което не означава, че няма интерес към него. Що се отнася до приготвянето, то е като това на кокошите - може да се изпържи или свари, да се добавя към салати, да се използва за направата на сосове, десерти, тесто. повечето от яйцата на фазана нямат ясно изразен вкус. В сравнение с белтъка на кокошите, този е с по-нежна консистенция.

 

Приложение в козметиката

Яйцата на фазана се използват за приготвяне на подхранващи и много ефективни маски за лице, както и такива за заздравяване на косата. Съставна част са на натурални козметични средства.

 

Редактор: Радостина Райчева
Източник: foodandhealth.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода1,5 мл.
Белтък6,5 гр.
Мазнини70,8 гр.
Въглехидрати4,2 гр.
Калории700 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

флуор, мед, магнезий, селен, цинк, желязо; витамини А, Д и от група В

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияРецептиЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноХранене при...ВидеоСнимкиНовиниАнкетиДиетиАлт. медицина