Яйце на токачка
Яйцата на токачките се отнасят към диетичните продукти, характеризират се с ниско ниво на холестерол и хипоалергенни свойства. Формата им е крушовидна, цветът - жълтеникавокафяв. Черупката е много плътна, коeто позволява безпроблемно транспортиране, по-малка е вероятността от заразяване със салмонела.
Продуктът запазва свежестта и полезните си свойства дълго време (до половин година) при температура от 0 до 10 градуса. Едно средно голямо яйце тежи около 45-48 грама. В него няма много мазнини, но е хранително, поради високото съдържание на белтъчини в състава.
Състав и полезни свойства
Състав
Яйцата на токачката имат висока хранителна стойност. В тях се съдържа голямо разнообразие от витамини (D, Е, от групи В, РР), минерали (фосфор, калций, желязо, калий и други) и аминокиселини (лизин, метионин, глутамин, аспарагин, цистин).
Жълтъкът е с наситен цвят, почти достигащ до оранжев, и съдържа каротиноиди и провитамин А. Белтъкът има бактерицидни свойства.
Лечебно действие
Яйцата на токачката помагат при желязодефицитна анемия, заболявания на периферната и централна нервна системи, очни болести, неправилна работа на стомаха и червата, нарушени обменни процеси, проявяващи се под формата на акне по тялото.
Полезни са за бременни и кърмещи жени. Ако човек е алергичен към други видове яйца, то може да ги замени с тези на токачката, особено когато това се отнася за деца.
Черупката на продукта е не по-малко уникална по състав от жълтъка и белтъка му. В нея има голямо количество лесноусвоим калций и около 26 други ценни вещества, сред които: флуор, мед, желязо, молибден, манган, сяра, фосфор, силиций, цинк и други. Качеството на черупката зависи и от храненето на птиците.
Приложение в козметиката
Яйцата на токачките се използват при приготвянето на маски за коса, тяло и лице. Комбинацията на жълтъците с овесени ядки пречиства порите и премахва лъскавината по лицето, еластичност на кожата се постига със смес от кисело мляко, течен витамин Е и яйце.
Вредни свойства и противопоказания
- Консумацията на яйцата не се препоръчва при индивидуална непоносимост към тях.
- Продуктът да не се дава на деца до 1 ден след ваксиниране, защото би могъл да доведе до алергична реакция, в следствие на понижения имунитет.
- При нарушено усвояване на белтъчините не трябва да се приемат яйца на токачка от хора, страдащи от заболявания на бъбреците и черния дроб.
opitanii.net; edaplus.info
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 70 мл. |
Белтък | 12,8 гр. |
Мазнини | 0,5 гр. |
Въглехидрати | 0,7 гр. |
Калории | 43 кал. |
Витамини и минерали
Витамини D, Е, от групи В, РР; минерали: фосфор, калций, желязо, калий; |
Други
Други полезни | аминокиселини |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
БИГДЖИГС КОМПЛЕКТ ЦВЕТНИ ЯЙЦА ОТ ТЕБЕШИР 32015
ПРЕГНАКО ПРОТЕИН ЗА СЛЕД РАЖДАНЕ С ВКУС НА ВАНИЛИЯ БРЮЛЕ 300 гр.
СПОНСЕР ПАУЪР МУЛТИ ПРОТЕИН 850 гр.
Безплатна доставка за България!КРИКС капсули * 30
НЕМ - НАТУРАЛНА ЯЙЧЕНА МЕМБРАНА капсули * 60 НАТУРАЛ ФАКТОРС
Безплатна доставка за България!АМИКС ЕГГ АМИНО 6000 таблетки * 360
СТАТИЯТА е свързана към
- Яйца
- Защо са полезни пъдпъдъчите яйца и как да ги приемаме - Първа част
- Щраусово яйце – характеристики и състав
- Защо са полезни пъдпъдъчите яйца и как да ги приемаме - Втора част
- За да се пукне цирея, наложете върху него тесто от сапун и белтък
- Здравни ползи и приложение на черупката на кокошето яйце
- Какви ястия можем да приготвим с яйца
- Как да разберем пресни ли са яйцата
- Яйчен прах – ползи за здравето от белтъка и жълтъка на прах
- Патешко яйце
- Суровите яйца като средство за отслабване
Коментари към Яйце на токачка