Начало Хранене Групи храни и ястия Яйца Яйце на токачка

Яйце на токачка

Яйце на токачка - изображение

Яйцата на токачките се отнасят към диетичните продукти, характеризират се с ниско ниво на холестерол и хипоалергенни свойства. Формата им е крушовидна, цветът - жълтеникавокафяв. Черупката е много плътна, коeто позволява безпроблемно транспортиране, по-малка е вероятността от заразяване със салмонела.

Продуктът запазва свежестта и полезните си свойства дълго време (до половин година) при температура от 0 до 10 градуса. Едно средно голямо яйце тежи около 45-48 грама. В него няма много мазнини, но е хранително, поради високото съдържание на белтъчини в състава.


Полезни свойства

Състав

Яйцата на токачката имат висока хранителна стойност. В тях се съдържа голямо разнообразие от витамини (D, Е, от групи В, РР), минерали (фосфор, калций, желязо, калий и други) и аминокиселини (лизин, метионин, глутамин, аспарагин, цистин).

Жълтъкът е с наситен цвят, почти достигащ до оранжев, и съдържа каротиноиди и провитамин А. Белтъкът има бактерицидни свойства.

яйце

Лечебно действие

Яйцата на токачката помагат при желязодефицитна анемия, заболявания на периферната и централна нервна системи, очни болести, неправилна работа на стомаха и червата, нарушени обменни процеси, проявяващи се под формата на акне по тялото.

Полезни са за бременни и кърмещи жени. Ако човек е алергичен към други видове яйца, то може да ги замени с тези на токачката, особено когато това се отнася за деца.

Черупката на продукта е не по-малко уникална по състав от жълтъка и белтъка му. В нея има голямо количество лесноусвоим калций и около 26 други ценни вещества, сред които: флуор, мед, желязо, молибден, манган, сяра, фосфор, силиций, цинк и други. Качеството на черупката зависи и от храненето на птиците.

 

Приложение в козметиката

Яйцата на токачките се използват при приготвянето на маски за коса, тяло и лице. Комбинацията на жълтъците с овесени ядки пречиства порите и премахва лъскавината по лицето, еластичност на кожата се постига със смес от кисело мляко, течен витамин Е и яйце.


Вредни свойства и противопоказания

  • Консумацията на яйцата не се препоръчва при индивидуална непоносимост към тях.
  • Продуктът да не се дава на деца до 1 ден след ваксиниране, защото би могъл да доведе до алергична реакция, в следствие на понижения имунитет.
  • При нарушено усвояване на белтъчините не трябва да се приемат яйца на токачка от хора, страдащи от заболявания на бъбреците и черния дроб.

 

По статията работи: Радостина Райчева
Източници: opitanii.net; edaplus.info
Снимки: opitanii.net; edaplus.info

Още по темата:

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода70 мл.
Белтък12,8 гр.
Мазнини0,5 гр.
Въглехидрати0,7 гр.
Калории43 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

Витамини D, Е, от групи В, РР; минерали: фосфор, калций, желязо, калий;

ДРУГИ

Други полезниаминокиселини

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЗдравни съветиХрани и ястияЛайфстайлЛюбопитноНовиниХранене при...АнкетиСнимкиДиетиАлтернативна медицина