Гъше яйце
Гъшите яйца се нареждат сред диетичните продукти. Хранителната им стойност превишава няколкократно тази на кокошите, а теглото им е около 200 грама. Черупката им е бяла и много плътна, затова, за да сверите твърдо едно яйце, са необходими около 15 минути приготвяне в подсолена вода, на среден огън и в съд, затворен с капак.
По съдържание на мазнини гъшите яйца значително отстъпват на патешките, а в зависимост от храната на птицата, се променя вкусът им. Той е по-нежен, ако гъската е консумирала прясна зелена трева.
Необходимо е да се съхраняват при температура от 2-12 градуса и влажност 85-90%. Такива са условията в хладилника при мястото, отредено за поставяне на яйца.
Защо гъшите яйца са полезни за човешкия организъм?
Този продукт е много хранителен и съдържа голямо количество полезни вещества. В състава му влизат витамини: K, D, Е, А и от група В; микро- и макроелементи: калций, калий, мед, фосфор, желязо, сяра и други.
Консумацията на гъши яйца влияе благоприятно върху мозъчната дейност и работата на пикочно-половата система. Веществата в продукта допринасят за извеждането на токсините, за намаляването на мастните плаки по стените на кръвоносните съдове, за подобряването на паметта и зрението.
Включването на гъши яйца в менюто на бременни спомага за нормалното развитие на мозъка и нервната система на детето.
Жълтъкът съдържа рядкото вещество лутеин, което е силен антиоксидант, позволяващ на човешките клетки да се подмладяват, забавящ процеса на стареене.
В козметиката яйцата се използват за направата на различни маски за лице. При суха кожа се прилага комбинация от жълтъка и пресен домат, която действа овлажняващо. Доматът се настъргва и се смесва с 1 жълтък. Лицето се покрива с маската, която се оставя да престои 15 минути, след това се измива с топла вода.
В кулинарията гъшите яйца имат широко приложение. Използват се при приготвянето на различни блюда: печива, майонези, десерти, запеканки, салати и предястия. Най-популярни са печени.
Опасни и вредни свойства
Не се препоръчва консумацията на сурови гъши яйца, поради риска от зараза със салмонела и други бактерии.
При приготвянето на продукта, той има приятен аромат. Наличието на остър мирис е знак, че яйцата не са пресни, а приемът на такива може да бъде причина за хранително отравяне.
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 70,4 мл. |
Белтък | 13,9 гр. |
Мазнини | 13,3 гр. |
Въглехидрати | 1,4 гр. |
Калории | 185 кал. |
Витамини и минерали
K, D, Е, А, В; калций, калий, мед, фосфор, желязо, сяра |
Други
Други полезни | лутеин |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
АФРОДИТА ШАМПОАН FAMILY ЯЙЧЕН 750 мл
ПЛАНТИС ЯЙЧЕНА МЕМБРАНА 300 мг капсули * 30 038033
НовАМИКС НАЙТ ПРО ЕЛИТ 2.300 кг
Безплатна доставка за България!ПЮР НУТРИШЪН ПАСТЬОРИЗИРАН ЯЙЧЕН БЕЛТЪК 1000 мл
МАЙПРОТЕИН ПРОТЕИНОВИ ПАЛАЧИНКИ 1 кг
ЯМАМОТО НУТРИШЪН АБАУТ БРЕКФАСТ 600 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Яйца
- Защо са полезни пъдпъдъчите яйца и как да ги приемаме - Първа част
- Щраусово яйце – характеристики и състав
- Защо са полезни пъдпъдъчите яйца и как да ги приемаме - Втора част
- За да се пукне цирея, наложете върху него тесто от сапун и белтък
- Здравни ползи и приложение на черупката на кокошето яйце
- Яйце на токачка
- Защо е полезно да ядем гъше месо
- Какви ястия можем да приготвим с яйца
- Как да разберем пресни ли са яйцата
- Яйчен прах – ползи за здравето от белтъка и жълтъка на прах
Коментари към Гъше яйце