Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Групи храни и ястия Месо, птици Защо е полезно да ядем гъше месо

Защо е полезно да ядем гъше месо

от 30 сеп 2014г., обновено на 05 окт 2020г.
Редактор: Ваня Боянова
Защо е полезно да ядем гъше месо  - изображение
  • Инфо
  • Хранителна стойност
  • Витамини и минерали
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Хранителна стойност
Витамини и минерали
Продукти
Коментари
Свързаност

Гъската е вид голяма домашна птица от семейство Патицови. Обикновено се отглежда заради яйцата, месото, перата и мазнините. Може да тежи до 8 килограма. Месото и е класифицирано като "бяло", но на цвят е тъмно и е подобно на говеждото.То е ароматно и има по-силен вкус от пилешкото, съдържа и повече мазнини. На вкус и външен вид прилича повече на червено месо. В сравнение с домашните гъски, дивата е малко по-жилава и има вкус на диво месо, различен от този, с който повечето хора са свикнали. Поради високото съдържание на мазнини се пече на по-висока температура. 

Гъшето месо се приготвя като традиционно ястие по Коледа в много европейски страни като Германия. Популярно е и в източната част на света, особено в Китай и Хонгконг. Месото от птицата осигурява хранителни вещества, минерали, липиди и аминокиселини, които имат много ползи за здравето. Мазнините, намиращи се в гъшето месо, са здравословни мононенаситени, които спомагат за понижаване на холестерола в кръвта.

Хранителен състав на гъшето месо

Гъшето месо съдържа витамини, макро- и микроелементи. То се усвоява по-трудно от организма, отколкото пилешкото. Този продукт е изключително полезен за човешкото здраве. 50% от теглото на угоена гъска е мазнини, тоест високо ненаситени мастни киселини, главно линолова. В месото има много аминокиселини, които стимулират растежа на триптофана, лизина, аргинина, глутаминовата киселина, които участват активно в освобождаването на организма от продуктите на разпадане, преди всичко от амоняк.

Хранителна стойност на 100 грама гъше месо с кожа:

  • 371 калории;
  • 0 грама въглехидрати;
  • 33,6 грама мазнини;
  • 9,8 грама наситени мазнини;
  • 17,8 грама мононенаситени мазнини;
  • 3,8 грама полиненаситени мазнини;
  • 210 милиграма омега-3 мастни киселини;
  • 3340 милиграма омега-6 мастни киселини;
  • 15,9 грама протеин;
  • витамини: B1 (0,1 мг), B2 (0,2 мг), B3 или PP (3,6 мг), B5 (1,3 мг), B6 (0,4 мкг), фолат (4 мкг), B12 (0,3 мкг), A (55 IU), C.
  • минерали: фосфор (243 мг), селен (14,4 мкг), желязо (2,5 мг), мед (0,3 мг), цинк (1,7 мг), калий (208 мг), магнезий (18 мг), натрий (73 мг), калций (12 мг), манган.

Хранителна стойност на 100 грама гъше месо без кожа:

  • 161 калории;
  • 0 грама въглехидрати;
  • 7,1 грама мазнини;
  • 2,8 грама наситени мазнини;
  • 1,9 грама мононенаситени мазнини;
  • 0,9 грама полиненаситени мазнини;
  • 100 милиграма омега-3 мастни киселини;
  • 800 милиграма омега-6 мастни киселини;
  • 22,8 грама протеин;
  • витамини: B1 (0,1 мг), B2 (0,4 мг), B3 или PP (4,3 мг), B5 (2 мг), B6 (0,6 мкг), фолат (31 мкг), B12 (0,5 мкг), A (40 IU), C;
  • минерали: фосфор (312 мг), селен (16,8 мкг), желязо (2,3 мг), мед (0,3 мг), цинк (2,6 мг), калий (420 мг), магнезий (24 мг), натрий (87 мг), калций (13 мг), манган.

Гъшето месо също е източник на витамин E.

Здравословни ползи от консумацията на гъше месо

Гъшите субпродукти се усвояват много по-лесно и често се препоръчват за лечебно хранене, особено при анемия, защото са богати на минерални вещества, стимулиращи процесите на кръвообразуването.

В народната медицина, гъшето месо се приема като добро общоукрепващо средство, което помага за храносмилането. Лекарите смятат, че то действа благоприятно на слаби, бледи и стари хора. Подходящо е за консумация от хора, подложени на силен стрес, стимулира отделянето на жлъчката, препоръчва се на страдащи от холелитиаза. Полезно при отравяне с олово, защото притежава свойството да извежда токсините от тялото.

1. Здрави мускули

Както всички видове месо, гъшето също е богат източник на протеин. Този макроелемент е жизненоважен за координацията и свиването на мускулите. Белтъците се намират в микрофиламентите, а също и в мускулната структура на човека. Адекватните количества приеман протеин помагат за растежа на мускулите. Жизненоважен е и за поддържане на баланс между разграждането на мускулните протеини и синтеза им.

В гъшето месо се съдържа глицин - аминокиселина, която е необходима е за синтеза на колаген в тялото. Има важни ползи:

  • помага за подобряване на остеоартрита;
  • подобрява цялостното здраве на кожата;
  • намалява признаците на стареене (бръчки и други).

2. Здрави кости

Фосфорът е от съществено значение за поддържане на костите и зъбите здрави. В гъшето месо се съдържа в добри количества. Заедно с калция помагат за здравето на костите. Поддържат зъбния емайл и венците в добро състояние. Облекчава заболявания като остеопороза и насърчава цялостното здраве. Фосфорът е свързан и със здравето на сърцето, намалявайки шансовете за сърдечно-съдови заболявания.

3. Пренася кислород и доставя енергия на тялото

Желязото пренася кислород и го прехвърля от една клетка в друга. Наличието му в човешкото тяло е от съществено значение за всеки орган в тялото да изпълнява важни функции. Гъшето месо е добър източник на енергия, осигурена от мазнините и желязото.

4. Здрава коса и кожа

Витамин B5 е важен за поддържане на кожата здрава, като забавя преждевременното стареене (петна и бръчки). Проучвания установяват, че витаминът е жизненоважен за пигментацията на косата и предотвратява загубата на цвета й. Може да се набави чрез консумацията на месо от гъска.

5. Понижава холестерола

Проучване установява, че медта помага за намаляване на лошия холестерол и увеличаване на добрия. Освен това понижава риска от сърдечно-съдови заболявания (инсулт, инфаркт и атеросклероза). В месото от птицата има добри количества от микроелемента.

6. Укрепва имунната система

Консумирането на гъше месо подсилва имунната система, тъй като в него се съдържа витамин B6. Той помага на организма да противодейства на инфекциите. При липсата или недостатъчното набавяне на витамина чрез диетата тялото става по-податливо на инфекции.

7. Подпомага храносмилането

В гъшето месо се съдържа витамин B3, който е от съществено значение за изпълнението на нормалните функции на храносмилателна система и нервите, насърчава апетита, подобрява кожата.

8. Ускорява лечебния процес

Рибофлавинът има жизненоважна роля за възстановяването на тъканите, заздравяването на наранявания и рани, което изисква дълго време за цялостно регенериране. Може да се набави в добри количества от месото от гъска.

9. Подобрява мозъчна дейност

Изследване показва, че цинкът влияе върху умствената функция. Той се свързва с витамин B6, за да насърчи функциите на невротрансмитерите. Набавянето на цинк от хранителни източници като гъшето месо или добавки е от съществено значение за хората, които са претърпели наранявания.

10. Облекчава умората

Витамин B12 облекчава слабостта и умората, насърчава издръжливостта на организма. Месото от гъска помага за предотвратяване на стреса и стимулира мозъка.

Странични ефекти и вреди при консумация на гъше месо

  • Не трябва да се сервира на малки деца, тъй като е трудно за смилане месо.
  • Алергичните към гъше месо хора трябва да избягват консумацията му.
  • Възможно е възникване на следните симптоми след консумация на гъше месо: припадане, брадикардия, бледност, хипотония, кашлица, ангиоедем, конюнктивит, хрипове, уртикария, ринит.

Как се консумира гъшето месо?

  • Месото се сварява в мазен или солен бульон, сол и билки. Може да се смели на пастет.
  • Месото е вкусно и приготвено изпечено и сервирано с чътни или салата;
  • Запечено в тиган и сервирано с вино или с кисели плодове е друг вкусен начин за приготвянето и поднасянето му.
Източник:

nutritionadvance.com
Снимка: flickr.com

Още по темата:
  • Гъше яйце Гъше яйце
  • Пуешко месо Пуешко месо
5.0/5 3 оценки

Хранителна стойност при 100гр.

Вода49.7 мл.
Белтък15,9 гр.
Мазнини33.6 гр.
Въглехидрати0.0 гр.
Калории371 кал.

Витамини и минерали

витамини А, В1, В2, В3, РР, В5, В6, В9, В12, С; калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, желязо, манган, мед, цинк, селен

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ВИНО ДАРОБАС ТЕМПРАНИО ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.
14.70лв.

ВИНО ДАРОБАС ТЕМПРАНИО ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.

ВИНО ДАРОБАС ПИНО НОАР ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.
14.70лв.

ВИНО ДАРОБАС ПИНО НОАР ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.

ОЗОНАТОР ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ TQ-D34
850.00лв.

ОЗОНАТОР ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ TQ-D34

Безплатна доставка за България!

Коментари към Защо е полезно да ядем гъше месо

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Защо е полезно да ядем гъше месо
    www.framar.bg 
    на 18 May 2025 в 05:22
    Коментирайте "Защо е полезно да ядем гъше месо "

СТАТИЯТА е свързана към

  • Месо, птици
  • Как и колко да варим различните видове месо
  • Време и температура за печене на месо, птици, риба (таблица)
  • Защо консумацията на сурово месо е опасна за здравето
  • Диета Карнивор - основана единствено на месо
  • Как да съхраним месото без хладилник
  • Как да разберем дали месото, колбасите и рибата са пресни, стари или развалени
  • Гъше яйце
  • Непоносимост към месо – възможно ли е тялото да „забрави“ как да го усвоява
  • Нова опасна мода: консумация на сурово и развалено месо
  • Измиването на пилешкото месо преди готвене крие риск от разпръскване на опасни бактерии
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Защо урината ви мирише - 16 възможни причини и здравни проблеми

преди 43 дни, 14 часа и 52 мин.

Трансглутаминаза – идеалното лепило за месо

преди 72 дни, 7 часа и 44 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 1 дни, 17 часа и 26 мин.

Какво представлява прозяването

преди 6 дни, 8 часа и 26 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 6 дни, 8 часа и 38 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 6 дни, 8 часа и 45 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОУМОН ХИСТАМИН 30 СН

РУУФ РАТ КАПАН ЗА МИШКИ И ПЛЪХОВЕ С ЛЕПИЛО 18 / 13 см CATCHMASTER

НИВЕА СЪН PROTECT & MOISTURE ХИДРАТИРАЩ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН СПРЕЙ ПОМПА SPF50+ 270 мл

СОЛИНГЕН МАГНУМ КЛЕЩИ ЗА НОКТИ 003

ОРТОТЕХ ОРТО СОФТ РАЗДЕЛИТЕЛИ ЗА ПРЪСТИ ХАЛУКС ПРОТЕКТ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:39:11

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:27:52

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: Десислава Петрова от 16 май 2025г. в 16:20:59

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: Петя Петкова от 16 май 2025г. в 15:53:33

НИЛАЦИД ГАСТРОГЕЛ саше * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 15:24:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival