Защо е полезно да ядем гъше месо
Гъската е вид голяма домашна птица от семейство Патицови. Обикновено се отглежда заради яйцата, месото, перата и мазнините. Може да тежи до 8 килограма. Месото и е класифицирано като "бяло", но на цвят е тъмно и е подобно на говеждото.То е ароматно и има по-силен вкус от пилешкото, съдържа и повече мазнини. На вкус и външен вид прилича повече на червено месо. В сравнение с домашните гъски, дивата е малко по-жилава и има вкус на диво месо, различен от този, с който повечето хора са свикнали. Поради високото съдържание на мазнини се пече на по-висока температура.
Гъшето месо се приготвя като традиционно ястие по Коледа в много европейски страни като Германия. Популярно е и в източната част на света, особено в Китай и Хонгконг. Месото от птицата осигурява хранителни вещества, минерали, липиди и аминокиселини, които имат много ползи за здравето. Мазнините, намиращи се в гъшето месо, са здравословни мононенаситени, които спомагат за понижаване на холестерола в кръвта.
Хранителен състав на гъшето месо
Гъшето месо съдържа витамини, макро- и микроелементи. То се усвоява по-трудно от организма, отколкото пилешкото. Този продукт е изключително полезен за човешкото здраве. 50% от теглото на угоена гъска е мазнини, тоест високо ненаситени мастни киселини, главно линолова. В месото има много аминокиселини, които стимулират растежа на триптофана, лизина, аргинина, глутаминовата киселина, които участват активно в освобождаването на организма от продуктите на разпадане, преди всичко от амоняк.
Хранителна стойност на 100 грама гъше месо с кожа:
- 371 калории;
- 0 грама въглехидрати;
- 33,6 грама мазнини;
- 9,8 грама наситени мазнини;
- 17,8 грама мононенаситени мазнини;
- 3,8 грама полиненаситени мазнини;
- 210 милиграма омега-3 мастни киселини;
- 3340 милиграма омега-6 мастни киселини;
- 15,9 грама протеин;
- витамини: B1 (0,1 мг), B2 (0,2 мг), B3 или PP (3,6 мг), B5 (1,3 мг), B6 (0,4 мкг), фолат (4 мкг), B12 (0,3 мкг), A (55 IU), C.
- минерали: фосфор (243 мг), селен (14,4 мкг), желязо (2,5 мг), мед (0,3 мг), цинк (1,7 мг), калий (208 мг), магнезий (18 мг), натрий (73 мг), калций (12 мг), манган.
Хранителна стойност на 100 грама гъше месо без кожа:
- 161 калории;
- 0 грама въглехидрати;
- 7,1 грама мазнини;
- 2,8 грама наситени мазнини;
- 1,9 грама мононенаситени мазнини;
- 0,9 грама полиненаситени мазнини;
- 100 милиграма омега-3 мастни киселини;
- 800 милиграма омега-6 мастни киселини;
- 22,8 грама протеин;
- витамини: B1 (0,1 мг), B2 (0,4 мг), B3 или PP (4,3 мг), B5 (2 мг), B6 (0,6 мкг), фолат (31 мкг), B12 (0,5 мкг), A (40 IU), C;
- минерали: фосфор (312 мг), селен (16,8 мкг), желязо (2,3 мг), мед (0,3 мг), цинк (2,6 мг), калий (420 мг), магнезий (24 мг), натрий (87 мг), калций (13 мг), манган.
Гъшето месо също е източник на витамин E.
Здравословни ползи от консумацията на гъше месо
Гъшите субпродукти се усвояват много по-лесно и често се препоръчват за лечебно хранене, особено при анемия, защото са богати на минерални вещества, стимулиращи процесите на кръвообразуването.
В народната медицина, гъшето месо се приема като добро общоукрепващо средство, което помага за храносмилането. Лекарите смятат, че то действа благоприятно на слаби, бледи и стари хора. Подходящо е за консумация от хора, подложени на силен стрес, стимулира отделянето на жлъчката, препоръчва се на страдащи от холелитиаза. Полезно при отравяне с олово, защото притежава свойството да извежда токсините от тялото.
1. Здрави мускули
Както всички видове месо, гъшето също е богат източник на протеин. Този макроелемент е жизненоважен за координацията и свиването на мускулите. Белтъците се намират в микрофиламентите, а също и в мускулната структура на човека. Адекватните количества приеман протеин помагат за растежа на мускулите. Жизненоважен е и за поддържане на баланс между разграждането на мускулните протеини и синтеза им.
В гъшето месо се съдържа глицин - аминокиселина, която е необходима е за синтеза на колаген в тялото. Има важни ползи:
- помага за подобряване на остеоартрита;
- подобрява цялостното здраве на кожата;
- намалява признаците на стареене (бръчки и други).
2. Здрави кости
Фосфорът е от съществено значение за поддържане на костите и зъбите здрави. В гъшето месо се съдържа в добри количества. Заедно с калция помагат за здравето на костите. Поддържат зъбния емайл и венците в добро състояние. Облекчава заболявания като остеопороза и насърчава цялостното здраве. Фосфорът е свързан и със здравето на сърцето, намалявайки шансовете за сърдечно-съдови заболявания.
3. Пренася кислород и доставя енергия на тялото
Желязото пренася кислород и го прехвърля от една клетка в друга. Наличието му в човешкото тяло е от съществено значение за всеки орган в тялото да изпълнява важни функции. Гъшето месо е добър източник на енергия, осигурена от мазнините и желязото.
4. Здрава коса и кожа
Витамин B5 е важен за поддържане на кожата здрава, като забавя преждевременното стареене (петна и бръчки). Проучвания установяват, че витаминът е жизненоважен за пигментацията на косата и предотвратява загубата на цвета й. Може да се набави чрез консумацията на месо от гъска.
5. Понижава холестерола
Проучване установява, че медта помага за намаляване на лошия холестерол и увеличаване на добрия. Освен това понижава риска от сърдечно-съдови заболявания (инсулт, инфаркт и атеросклероза). В месото от птицата има добри количества от микроелемента.
6. Укрепва имунната система
Консумирането на гъше месо подсилва имунната система, тъй като в него се съдържа витамин B6. Той помага на организма да противодейства на инфекциите. При липсата или недостатъчното набавяне на витамина чрез диетата тялото става по-податливо на инфекции.
7. Подпомага храносмилането
В гъшето месо се съдържа витамин B3, който е от съществено значение за изпълнението на нормалните функции на храносмилателна система и нервите, насърчава апетита, подобрява кожата.
8. Ускорява лечебния процес
Рибофлавинът има жизненоважна роля за възстановяването на тъканите, заздравяването на наранявания и рани, което изисква дълго време за цялостно регенериране. Може да се набави в добри количества от месото от гъска.
9. Подобрява мозъчна дейност
Изследване показва, че цинкът влияе върху умствената функция. Той се свързва с витамин B6, за да насърчи функциите на невротрансмитерите. Набавянето на цинк от хранителни източници като гъшето месо или добавки е от съществено значение за хората, които са претърпели наранявания.
10. Облекчава умората
Витамин B12 облекчава слабостта и умората, насърчава издръжливостта на организма. Месото от гъска помага за предотвратяване на стреса и стимулира мозъка.
Странични ефекти и вреди при консумация на гъше месо
- Не трябва да се сервира на малки деца, тъй като е трудно за смилане месо.
- Алергичните към гъше месо хора трябва да избягват консумацията му.
- Възможно е възникване на следните симптоми след консумация на гъше месо: припадане, брадикардия, бледност, хипотония, кашлица, ангиоедем, конюнктивит, хрипове, уртикария, ринит.
Как се консумира гъшето месо?
- Месото се сварява в мазен или солен бульон, сол и билки. Може да се смели на пастет.
- Месото е вкусно и приготвено изпечено и сервирано с чътни или салата;
- Запечено в тиган и сервирано с вино или с кисели плодове е друг вкусен начин за приготвянето и поднасянето му.
nutritionadvance.com
Снимка: flickr.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 49.7 мл. |
Белтък | 15,9 гр. |
Мазнини | 33.6 гр. |
Въглехидрати | 0.0 гр. |
Калории | 371 кал. |
Витамини и минерали
витамини А, В1, В2, В3, РР, В5, В6, В9, В12, С; калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, желязо, манган, мед, цинк, селен |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ВИНО ДАРОБАС ТЕМПРАНИО ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.
ВИНО ДАРОБАС ПИНО НОАР ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.
ОЗОНАТОР ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ TQ-D34
Безплатна доставка за България!СТАТИЯТА е свързана към
- Месо, птици
- Как и колко да варим различните видове месо
- Време и температура за печене на месо, птици, риба (таблица)
- Диета Карнивор - основана единствено на месо
- Защо консумацията на сурово месо е опасна за здравето
- Задушено пиле с картофи
- Накиснете месото в солена вода, за да го изчистите от кръвта
- Пилешка пастърма с лютивка и червен пипер
- Използвайте сок от кисели краставици, за да направите месото по-крехко
- Как да разберем дали месото, колбасите и рибата са пресни, стари или развалени
- Сушено месо с подправки
Коментари към Защо е полезно да ядем гъше месо