Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Как и колко да варим месото

Как и колко да варим месото

Как и колко да варим месото - изображение

Агнешко месо

Агнешкото се вари 1,5-2 часа. Ако е замразено, първо размразете и отстранете излишната мазнина, защото тя дава специфична миризма. Измийте. В емайлиран съд налейте вода. Когато тя заври, добавете лук, дафинов лист, сол, пипер и сложете месото. Нивото на водата трябва да бъде 2 см над агнешкото. При варенето на агнешкото се образува пяна, която трябва да се отстранява. 

Говеждо месо

Парче говеждо около 0,5 - 1,0 кг се вари приблизително час и половина. През първите 10-15 минути от варенето, се образува бяла пяна, която се маха (колкото е по-чист бульонът, толкова по-добре). Готовото месо е меко, а не "гумено". 

Пилешко месо

Отделните части на пилето (бутчета, филе, гърди, крилца) се варят 30 мин. Ако варите цяло пиле, ще трябват 40-50 мин. Ако месото лесно се отделя от костите, значи е сварено. Когато пилето заври, може да добавите: лук, морков, пипер, сол, орегано, майорана, розмарин, босилек. Когато варенето е към края си може да сложите дафинов лист (1-2). Сол се добавя 15 минути, след завирането. 

Свинско месо

Свинското се вари около 2-2,5 часа, след завирането на водата. Хубаво е месото да се измие, преди да сложите на котлона. Ако ви трябва бульон, използвайте студена вода, а ако целта ви е именно вареното месо - посолена и вряща. Свинското се вари на бавен огън, на затворен капак и периодично се отстранява пяната, която се образува. За да бъде по-сочно месото, обикновено се соли 10 минути, преди да бъде напълно готово. 

Заешко месо

Ако варите цял заек, са ви необходими 2,5 часа, но ако е разфасован - 35-40 минути. Вари се на тих огън, при затворен капак. Времето на сваряване много зависи от възрастта на животното (2,5 часа са нужни за стар заек). 

Пуешко месо

Цяла пуйка се вари около 3 часа, а отделните й части - 1 час. На филето са му необходими 30 минути. За да получите меко месо, може да го сварите в мляко. 

Телешко месо

Телешкото се вари 1 час. 40 минути след завирането водата се сменя и се вари още 20 минути. 

Камилско месо

1 кг месо от камила се вари около 45-55 минути. 

Патешко месо

Цяла птица се вари 1,5 часа, разделена на части - 30-40 минути. По време на приготвянето, трябва периодично да се отстранява мазнината. 

Гъше месо

Месото на гъската се вари 2-3 часа, периодично се премахва пяната. 

 

Още по темата:

3.7, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноСпортЛайфстайлПсихологияНовиниХранене при...Социални грижиДиетиХрани и ястияАнкетиНормативни актове