Начало Хранене Групи храни и ястия Месо, птици Месо от фазан

Месо от фазан

Месо от фазан - изображение

Месото от фазан се добива от специално отглеждани за целта птици. То е високоценено, заради своите здравословни свойства. Богато е на протеини, желязо, витамини от B група, фосфор, селен. Благодарение на тези нутриенти, консумацията на месо от фазан спомага за образуването на червени кръвни клетки и хормони, участващи в синтеза на въглехидрати, мазнини, белтъчини и съдейства за поддържане на имунната и нервната системи в отлично състояние.

Витамин B6 намалява нивата на естроген, стабилизира нивата на кръвната захар, особено при бременност и предотвратява образуването на камъни в бъбреците. Витамин B3 насърчава преобразуването на хранителните вещества в енергия, укрепва кръвоносните съдове, намалява холестерола и заедно с други нутриенти насърчава функционалността на храносмилателната система.

месо от фазан

Благодарение на протеините, месото от фазан подпомага правилното развитие и растеж на организма, благоприятства ензимните функции и укрепва костите. По подобен начин влияе и фосфорът, съдържащ се в месото. Освен, че подобрява устойчивостта на опорно-двигателната система, участва в клетъчното делене, образуването на мускулна тъкан, както и мозъчната дейност.

Фазановото месо е богато на селен, а той от своя страна защитата от развитието на сърдечно-съдови заболявания. Минералът засилва имунната система, забавя процесите на клетъчно стареене, тъй като проявява антиоксидантни свойства. Действието на селена е свързано с активността на витамин E.

Наличието на вода поддържа телесната хидратация, затова месото от фазан е препоръчително за консумация от бременни жени, кърмачки, хора, изложени на динамично ежедневие и активно спортуващи. Други хранителни вещества, съдържащи се в състава на тази храна са: цинк, калий, магнезий, витамин B2, витамин B12, калций, витамин E, йод и натрий. Използва се в кулинарията за приготвяне деликатеси и различни блюда.

месо от фазан

Подготовката му изисква повече време и специални маринати, преди да премине през термична обработка.

месо от фазан

Фазаново месо бихте могли да си набавите от специализирани магазини за дивеч, както и от хипермаркети - замразено или прясно.

По статията работи: Русиана Михайлова

Източник: www.saludybuenosalimentos.es

Снимки: bellsfishmongers.co.uk; www.fossilfarms.com

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода69,70 мл.
Белтък23,75 гр.
Мазнини6,55 гр.
Калории154 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

желязо, витамин B, магнезий, цинк, калций, калий, селен

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястия