Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Групи храни и ястия Месо, птици Полезно ли е да се яде патешко месо

Полезно ли е да се яде патешко месо

от 07 окт 2012г., обновено на 19 окт 2020г.
Редактор: Ваня Боянова
Полезно ли е да се яде патешко месо - изображение
  • Инфо
  • Хранителна стойност
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Хранителна стойност
Коментари
Свързаност

Патицата, макар и често свързана с високо съдържание на мазнини, е много богата на хранителни вещества. Тя е отличен източник на протеини и здравословни ненаситени мазнини, както и на микроелементи, включително селен, желязо и ниацин. Патешкото месо е изключително ароматно, има богат вкус на месо. Повечето методи за готвене включват подготовка на патицата, при която се отделят по-голямата част от мазнините. Топената патешка мазнина може да се използва като по-здравословна алтернатива на маслото или други животински мазнини, използвани в готвенето. Има два основни сорта патици, отглеждани за консумация: пекинска и московска.

Хранителен състав на патешкото месо

Патешкото месо осигурява висококачествен протеин с разнообразие от заменими и незаменими аминокиселини. Изключително богато е на селен (32% от дневната норма) и фосфор (20% от необходимото за деня). Също е добър източник на цинк, желязо, мед; по-малки количества калий, магнезий, манган, калций и натрий. Малко количество витамин C, витамини от група B, високо съдържание на ниацин и B12. Подобно на други витамини от група B, ниацинът има важна роля за превръщането на въглехидратите в глюкоза и е важен микроелемент за метаболизма на мазнините и протеините. B12 е от съществено значение за нервната функция, образуването на червени кръвни клетки и синтеза на ДНК.

В 100 грама се съдържат 25-28% от необходимата дневна доза В2 (рибофлавин), В1 (тиамин), 13% витамин В6 и 7% В12. В състава на продукта влизат малки количества соли на фолиевата киселина и витамини А, Е, К (от 2 до 5% от препоръчваната дневна доза).

Независимо, че това месо е богато на холестерол, в него има и мастни киселини, наред с омега-3 и омега-6, полезни за здравето на сърцето. Количеството на общото съдържание на мазнини в патицата варира в зависимост от това дали се консумира със или без кожата. В 100 грама от продукта се съдържат 65 мг холин (витамин В4) и 8,4 мг бетаин. Тези две вещества са важни за образуването на клетъчната обвивка, обмяна на липидите, на нервните импулси. Тестове показват, че патешката мазнина е богата на олеинова киселина, предпазваща сърдечносъдовата система. Съдържа ензими, които регулират обмяната на веществата и помагат за пречистването на организма от канцерогени.

Хранителна стойност за една порция (85 грама) печени пуешки гърди без кожата:

  • 119 калории;
  • 2 грама мазнини;
  • 89 грама натрий;
  • 0 грама въглехидрати;
  • 0 грама фибри;
  • 0 грама захари;
  • 23,5 грама протеин.

Полезни свойства на патешкото месо

Полезни свойства на патешкото месо.

Източник на протеин

Патешкото месо съдържа животински протеин. Осигурява някои от полезните хранителни вещества, често срещани в червеното месо (като желязо) и по-малко наситени мазнини.

Подсилва имунната система

Патешкото месо е добър източник на селен – важен антиоксидант, който може да помогне за предотвратяване на увреждането на клетките и да се бори с възпалението. Два важни фактора за поддържане на имунната система.

Поддържа здрава щитовидната жлеза

Консумирането на адекватни количества селен е важно за здравето на щитовидната жлеза. Порция 85 грама месо от патица осигурява над 50% от дневната необходимост от селен.

Предпазва костите

Някои изследвания показват, че консумацията на животински протеини, включително от патица, може да подобри костната плътност и здравина – стига приемът на калций също да е достатъчен.

Намалява риска от сърдечни заболявания

Мазната риба се счита за основен източник на омега-3 мастни киселини, но патицата също съдържа тези здравословни за сърцето мазнини в адекватни количества. Яденето на патица и други домашни птици има потенциални здравни ползи, предпазващи от риска от сърдечносъдови заболявания. Патицата осигурява приблизително толкова желязо, колкото се съдържа в червеното месо и значително повече отколкото в пилето.

Заместител на масло и други животински мазнини

Патешката мазнина не е по-здравословна от зехтина и другите мазнини, които са течни на стайна температура. Тя съдържа висок процент ненаситени мазнини и повече наситени от зехтина. Не съдържа всички полезни полифеноли, които са в зехтина екстра върджин. По отношение на наситените мазнини патешката мазнина е по-здравословна от маслото, свинската мас или телешката лой и може да се използва като техен заместител. За разлика от маслото, патешката мазнина има подчертан вкус повече на животинска мазнина.

Вредно ли е да се яде патешко месо?

Няма известни прояви на алергия или непоносимост, свързани с консумацията на патица. Хората, които имат алергия към месо, може да получат такава реакция и при прием на патешко месо.

Как се готвят и съхраняват патешките месо и мазнина?

Как се готви и съхранява патешкото месо и мас.

Много готвачи предпочитат да сервират патицата мидиъм реър (степен на готовност между алангле и средно изпечено), но е препоръчително да се готви до вътрешна температура от 75 градуса, както се приготвят и всички домашни птици.

За да направите патешка мазнина, разтопете я и прецедете през тензух, за да се филтрират частиците, които може да са се отделили от месото. Оставете я да се охлади и след това я съхранете в херметически затворен съд в хладилника до 6 месеца или във фризера до една година.

Има безброй начини за приготвяне на патица: печена цяла патица, печени патешки гърди, приготвен бавно в собствена мазнина пачи крак, патешка наденица, патешки бекон и други. Използвайте топена патешка мазнина за приготвяне на пържени или печени картофи. Имайте предвид, че някои части на патицата са по-здравословни от други. Патешкият черен дроб от угоена патица, известен като патешки дроб, е много по-малко здравословен от патешките гърди или крачета.

Патешкото месо се комбинира много добре с плодове и зеленчуци, които имат естествена сладост, като череши, нар и кайсии, както и тикви и сладки картофи. Патицата се съчетава отлично и с редица пикантни продукти.

Източник:

healthline.com
Снимки: freepik.com

Още по темата:
  • Патешко яйце Патешко яйце
5.0/5 4 оценки

Хранителна стойност при 100гр.

Вода51.5 мл.
Белтък16.5 гр.
Мазнини61.2 гр.
Въглехидрати0.0 гр.
Калории346 кал.

Коментари към Полезно ли е да се яде патешко месо

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Полезно ли е да се яде патешко месо
    www.framar.bg 
    на 17 May 2025 в 09:53
    Коментирайте "Полезно ли е да се яде патешко месо"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Месо, птици
  • Патешко яйце
  • Патешки гърди със сини сливи и ориз
  • Патешки гърди с глазиран лук
  • Патешки гърди с портокалова глазура
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Трансглутаминаза – идеалното лепило за месо

преди 71 дни, 12 часа и 15 мин.

Нестероидни противовъзпалителни лекарства: Важни взаимодействия с храни и напитки

преди 192 дни, 21 часа и 28 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 21 часа и 57 мин.

Какво представлява прозяването

преди 5 дни, 12 часа и 58 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 5 дни, 13 часа и 9 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 5 дни, 13 часа и 16 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОУМОН ХИСТАМИН 30 СН

РУУФ РАТ КАПАН ЗА МИШКИ И ПЛЪХОВЕ С ЛЕПИЛО 18 / 13 см CATCHMASTER

НИВЕА СЪН PROTECT & MOISTURE ХИДРАТИРАЩ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН СПРЕЙ ПОМПА SPF50+ 270 мл

СОЛИНГЕН МАГНУМ КЛЕЩИ ЗА НОКТИ 003

ОРТОТЕХ ОРТО СОФТ РАЗДЕЛИТЕЛИ ЗА ПРЪСТИ ХАЛУКС ПРОТЕКТ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:39:11

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:27:52

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: Десислава Петрова от 16 май 2025г. в 16:20:59

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: Петя Петкова от 16 май 2025г. в 15:53:33

НИЛАЦИД ГАСТРОГЕЛ саше * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 15:24:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival