Какви са ползите от консумацията на кокоши яйца
Кокошите яйца са специален продукт, защото от тях, при определени условия, се излюпват живи същества – пиленца. Това означава, че в яйцата се съдържат всички хранителни вещества, необходими на живия организъм, за да функционира и да се развива той нормално.
Хранителен състав на яйцата
Кокошите яйца са сред най-богатите на основни хранителни вещества храни на земята.
Едно голямо яйце съдържа:
- 77 калории;
- 6 грама протеин;
- 5 грама полезни мазнини;
- Витамините: A (6% от ДП*), B9 (5% от ДП*), B5 (7% от ДП*), B12 (9% от ДП*), B2 (15% от ДП*), D, E, K, B6;
- Минералите: фосфор (9% от ДП*), селен (22% от ДП*), селен, цинк.
*ДП* – дневна потребност
Този продукт е перфектна храна, защото съдържа по малко от почти всички вещества, от които се нуждае човек. Произвеждат се и се продават вече и обогатени с омега-3, селен и/или витамин D яйца, както и яйца от пасищни кокошки.
Белтъкът им се усвоява лесно, особено ако е рохко сварен. Ползата от яйцата се обяснява с наличието на необходимите за организма витамини В, С, D, Е и аминокиселини, включително незаменимите. Включвайки яйцата в хранителния си режим, човек получава цял набор от микроелементи: желязо, фосфор, йод, селен. Фосфорът е нужен за поддържане на състоянието на костите и косата, без желязо е невъзможен синтезът на червените кръвни телца, при недостиг на йод се нарушават функциите на щитовидната жлеза, селенът е антиоксидант и той помага на организма да се бори с негативното влияние на свободните радикали.
В едно яйце се съдържат големи количества холестерол – около 212 мг, което е малко над половината от препоръчителния дневен прием от 300 мг. Холестеролът в състава им не влияе неблагоприятно върху холестерола в кръвта. Черният дроб произвежда големи количества холестерол всеки ден. При повишен дневен прием на полезен холестерол черният дроб започва да произвежда по-малко, за да изравни количествата.
Въпреки това всеки човек реагира индивидуално. При 70% от хората консумацията на яйца не покачва нивата на холестерол в кръвта. Докато при останалите 30% могат да се повишат леко нивата на общия и лошия (LDL) холестерол.
Количеството наситени мазнини в кокошите яйца, които се отлагат по стените на кръвоносните съдове, са много малко, а съдържащият се лецитин спира образуването на холестеролни плаки.
Токоферолът (витамин Е) и селенът, които влизат в състава на този продукт, са отлични антиоксиданти, затова ползата от кокошите яйца вече не е под съмнение.
Препоръчва се да се изяжда по 1 яйце на ден за набавянето на необходимите микроелементи и витамини в организма. Както всяка друга храна, и те трябва да се консумират с мярка, а не в големи количества.
Полезни свойства на кокошите яйца
Повишават нивата на добрия (HDL) холестерол
HDL (high density lipoprotein) е липопротеин с висока плътност, известен като "добър" холестерол. При хората с по-високи нива на HDL холестерол обикновено има по-малък риск от сърдечни заболявания, инсулт и други здравословни проблеми. Консумацията на яйца е много добър начин за увеличаване нивата на добрия холестерол.
Добър източник е на холин
Холинът е изключително важно хранително вещество, често свързано с витамините от група B. Използва се за изграждането на клетъчните мембрани и има важна роля в производството на молекулите за сигнализиране в мозъка, както и за други функции. Симптомите на недостиг на холин са сериозни. Едно цяло яйце е отличен източник на това важно вещество, съдържа повече от 100 мг.
Намален риск от сърдечни заболявания
LDL (low density lipoproiten) са липопротеини с ниска плътност, известни като "лош" холестерол. Наличието на високи нива лош (LDL) холестерол е свързано с повишен риск от сърдечни заболявания. LDL е разделен на подтипове въз основа на размера на частиците. Различават се малки, плътни и големи LDL частици. Много проучвания показват, че хората, които имат предимно малки LDL и плътни LDL частици, са с по-висок риск от сърдечни заболявания, отколкото хората, които имат предимно големи LDL частици.
Дори ако яйцата са склонни леко да повишават лошия холестерол при някои хора, проучвания показват, че частиците се променят от малки и плътни до големи LDL, водейки до подобрения.
Източник на мощни антиоксиданти, полезни за очите
Едно от последствията на стареенето е, че зрението се влошава. Има няколко хранителни вещества, които помагат в противодействието на някои дегенеративни процеси, засягащи очите. Две от тях са лутеин и заексантин – мощни антиоксиданти, които се натрупват в ретината на около.
Проучвания показват, че консумацията на адекватни количества от тези антиоксиданти може значително да намали риска от катаракта и дегенерация на макулата – две много често срещани очни нарушения. Яйчните жълтъци съдържат големи количества от тях. Проучване установява, че консумацията само на 1,3 яйчни жълтъка на ден в продължение на 4-5 седмици повишава нивата на лутеин с 28 до 50%, а зеаксантинът със 114 до 142%.
Яйцата съдържат големи количества витамин A. Дефицитът на този важен витамин е най-честата причина за слепота в света.
Намаляват нивата на триглицериди в кръвта
Не всички кокоши яйца са еднакви. Съставът на хранителни вещества в тях варира в зависимост от начина на хранене и отглеждане на кокошките.
Яйцата от кокошки, отглеждани на пасища и/или хранени с обогатени с омега-3 фуражи, обикновено имат по-високо съдържание на омега-3 мастни киселини. Известно е, че тези мастни киселини намаляват нивата на триглицериди в кръвта. Високите нива на триглицериди са важен рисков фактор за сърдечни заболявания.
Проучвания показват, че консумацията на обогатени с омега-3 яйца е много ефективен начин за понижаване на триглицеридите в кръвта. Друго проучване установява, че при консумацията на само пет обогатени яйца седмично в продължение на три седмици намалява нивата на триглицеридите с 16-18%.
Богат източник на качествен протеин, съдържащ всички незаменими аминокиселини в правилните съотношения
Протеините са основните градивни елементи на човешкото тяло. Използват се за изграждането на тъкани и молекули, които служат както за структурни, така и за функционални цели. Набавянето на достатъчно протеин в диетата е много важно. Проучвания показват, че препоръчаните понастоящем количества може да са твърде ниски.
Едно голямо яйце съдържа 6 грама протеини и всички незаменими аминокиселини в правилните съотношения. Това ги прави изключително добър източник на белтъчини. Нашето тяло може да го усвои пълноценно.
Консумирането на достатъчно протеин може да помогне при отслабване, увеличаване на мускулната маса, понижаване на кръвното налягане, подобряване на здравето на костите и много други ползи за здравето.
Борят се с излишните килограми
Яйцата засищат за по-дълго време, тъй като съдържат големи количества протеин. Те имат най-висок индекс за ситост – мярка, измерваща способността на храните да предизвикват усещане за пълнота и намаляване на калорийния прием през деня.
Проучване сред 30 жени с наднормено тегло установява, че консумацията на яйца вместо тестени изделия за закуска повишава чувството за ситост и кара жените да приемат по-малко калории в следващите 36 часа. В друго проучване заменянето на тестените закуски с яйца води до значителна загуба на тегло за период от осем седмици.
Странични ефекти и противопоказания за консумацията на яйца
Висок риск от хранителни отравяния
Яйцата могат да причинят хранително отравяне, поради наличието на бактерии, наречени Салмонели, в тях. Тези бактерии могат да присъстват дори в чистите и здрави яйца. Затова се препоръчва правилно съхранение на продукта в хладилник при температура 0-4 градуса, задължително измиване и дезинфекция преди употреба и достатъчна термична обработка преди консумация.
Алергия към яйца
Алергичните симптоми се проявяват от няколко минути до часове след консумация на яйца. Реакциите варират от обрив (копривна треска), астма, сълзене на очите и течащ нос до спазми, гадене, повръщане, диария и по-рядко до анафилаксия, при която е задължително да се потърси лекарска помощ.
Дефицит на биотин при редовна консумация на сурови яйца
Яйцата съдържат витамин H или биотин, отговорен за здравето на кожата, косата и мускулите. Недостигът на витамина може да доведе до загуба на коса, липса на мускулен тонус, спазми и болки в мускулите. Суровият албумин (запасно вещество в белтъка на яйцето) съдържа протеин, наречен авидин. Това вещество лесно изчерпва биотина от тялото, така че консумацията на сурови яйца, може да доведе до дефицит на биотин и здравословни проблеми.
Противопоказни при някои заболявания
Лекарите предполагат, че високопротеиновите диети са фатални за пациенти, страдащи от бъбречни заболявания. Високите стойности на яйчния протеин могат да навредят на способността на бъбреците да филтрират токсините от кръвта.
Хората с генетични разстройства като фамилна хиперхолестеролемия или генетична вариация също трябва да ограничат или избягват консумация на яйца.
- healthline.com;
- lybrate.com.
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 74.0 мл. |
Белтък | 13 гр. |
Мазнини | 11 гр. |
Въглехидрати | 1,1 гр. |
Калории | 155 кал. |
Витамини и минерали
витамини В, С, Е, D; желязо, фосфор, йод, селен |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ПРЕГНАКО ПРОТЕИН ЗА СЛЕД РАЖДАНЕ С КАКАО И ВКУС НА ШОКОЛАД С ЛЕШНИК 300 г
ГРЕВИЯ NEM - НАТУРАЛНА МЕМБРАНА ОТ ЯЙЧЕНИ ЧЕРУПКИ капсули * 60
НовОЛ НУТРИШЪН ЯЙЧЕН БЯЛ ПРОТЕИН 510 г
ПРЕГНАКО ПРОТЕИН ЗА СЛЕД РАЖДАНЕ С КАКАО И ВКУС НА ШОКОЛАД 300 гр.
ЕВТЕРПА ЯЙЧЕН ШАМПОАН 250 мл
БИГДЖИГС КОМПЛЕКТ ЦВЕТНИ ЯЙЦА ОТ ТЕБЕШИР 32015
СТАТИЯТА е свързана към
- Яйца
- Защо са полезни пъдпъдъчите яйца и как да ги приемаме - Първа част
- Щраусово яйце – характеристики и състав
- Защо са полезни пъдпъдъчите яйца и как да ги приемаме - Втора част
- За да се пукне цирея, наложете върху него тесто от сапун и белтък
- Здравни ползи и приложение на черупката на кокошето яйце
- Яйце на токачка
- Какви ястия можем да приготвим с яйца
- Как да разберем пресни ли са яйцата
- Яйчен прах – ползи за здравето от белтъка и жълтъка на прах
- Патешко яйце
Коментари към Какви са ползите от консумацията на кокоши яйца