Начало Хранене Хранителни съставки Витамини Витамин А (ретинол)

Витамин А (ретинол)

Витамин А (ретинол) - изображение

Витамин А е мастноразтворим витамин и силен антиоксидант. Това е първият открит витамин, затова се означава с буквата А. За първи път е извлечен от морковите (на английски carrot) и поради тази причина витамините от групата получават наименованието каротиноиди. Познати са около 500 каротиноида. Най-известният от тях е бета-каротинът. Той е провитамин на витамин А (в черния дроб бета-каротинът се превръща във витамин А в резултат на окислително разцепване). За да се усвои от храносмилателния тракт, витамин А изисква наличието на мазнини и на някои минерали. Запасите от него се съхраняват в организма дълго време, затова не е необходимо да го набавяме всеки ден.

Ролята на витамин А

Този витамин участва в окислително - възстановителните процеси, в регулирането на белтъчния синтез, помага за нормалния обмен на веществата, има важна роля за формирането на костите, зъбите, косата. Мастните натрупвания забавят процеса на стареене, витаминът е необходим за нормалното функциониране на имунната система.

Отдавна е известно значението на каротина за зрението. Витамин А предпазва от простудни заболявания и инфекции на дихателните пътища, от болести на храносмилателния тракт и пикочно-половата система, необходим е за нормалното развитие на ембриона и намалява рисковите бременности.

Витамин А е нужен на кожата за поддържане на доброто й състояние, той е честа съставна част на козметични средства, в козметиката често се използват изкуствени заместители - ретиноиди. Витамин А помага в лечението на кожни заболявания, рани и слънчеви изгаряния, защото ускорява процесите на зарастване, стимулира синтеза на колаген и намалява риска от инфекции.

Витамин А и бета-каротин са мощни антиоксиданти, те са средства за профилактика и лечение на ракови заболявания, предотвратяват повторната поява на тумори и метастази след операция. Антиоксидантното действие на бета-каротина има важно значение за предотвратяването на заболявания на сърдечно-съдовата система, повишава съдържанието на "полезен" холестерол в кръвта (липопротеини с висока плътност). Достатъчното количество витамин А в организма удължава живота дори на болни от СПИН.

Препоръчителна дневна доза:

- за възрастни: 800-1000 мкг

- за бременни: 1000-1200 мкг

- за кърмачки: 1200-1400

- за деца, в зависимост от възрастта и пола: 400-1000 мкг

При заболявания, свързани с недостиг на ретинол, дозата може да се увеличи до максималните 3000 мкг.

Взаимодействие

Ако приемате витамин А продължително време, трябва да добавите и витамин Е, защото наличието му помага за по-доброто усвояване на първия. За превръщането на витамин А в активен е необходим цинк.

Комбинацията на каротин с алкохол и със съдържащи спирт лекарства може да навреди на черния дроб повече, отколкото консумацията само на алкохол.

При прием на слабителни средства с минерален произход се нарушава усвояването на витамин А, разтворен не се абсорбира в червата.

Симптоми на дефицит:

- сухота на кожата, поява на бръчки

- повишена чувствителност на зъбния емайл

- отслабен имунитет

- пърхот

- слаба ерекция

- безсъние

- изтощение

- респираторни инфекции

- влошаване на зрението

- лошо нощно виждане (кокоша слепота)

- суха повърхност на конюнктивата

- забавяне на растежа при децата

Симптоми на предозиране:

- кървящи венци

- главоболие

- гадене

- сухота на кожата

- диария

- депресия

- при бременни жени са възможни спонтанни аборти и малформации на плода

Възможно е натрупване при постоянно ниско предозиране.

Източници на витамин А:

- Растителни (източници на бета-каротин): морков, тиква, сладка чушка, спанак, броколи, зелен лук, магданоз, соя, грах, праскови, кайсии, ябълки, диня, пъпеш, шипка, люцерна, корен от репей, коприва, овес, корен от магданоз, люта мента, малинови листа, киселец.

- Животински: богатите на мазнини и наситени млечни продукти, рибено масло, черен дроб (особено говежди), хайвер, маргарин, яйчен жълтък.

Синтез в организма:

Образува се в резултат на окислително разцепване на бета-каротин.

4.6, 10 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СЪСТАВКАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СЪСТАВКАТА

СЪСТАВКАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияСнимкиНовиниЗдравни съветиЛюбопитноХранене при...ЛеченияИзследванияФизиологияБотаника