Начало Хранене Хранителни съставки Мазнини Холестерол

Холестерол

Холестерол - изображение

Обща характеристика

Холестеролът е восъкоподобно твърдо вещество от групата на стеролите. В големи количества той се съдържа в нервните и мастни тъкани, също и в чернодробните клетки. Той е предшественик не само на жлъчните киселини, но и на половите хормони. Обикновено влиза в състава на продукти с животински произход. Богати на веществото са яйцата, рибата, месото, мидите, натуралните млечни изделия.
Голяма част от холестерола, около 75%, се произвежда самостоятелно от организма и само останалите 25% постъпват чрез храната.

Условно холестеролът се дели на "добър" и "лош". Първият се съдържа в животинските продукти, които са преминали термична обработка според приетите здравословни стандарти. Излишъкът от веществото се извежда самостоятелно от организма.

Що се отнася до "лошия" холестерол, той се образува в прекалено сгорещените мазнини, които се трансформират в транс мазнини. При това се променя самата структура на веществото, което допринася за натрупването на холестеролови плаки по стените на кръвоносните съдове.


Дневна необходимост от холестерол

Представители на официалната медицина смятат, че нужното количество холестерол за ден е 200 мг/дл (от 3.2 до 5.2 ммол/литър). Това твърдение е оспорвано от американски учени, според които човек в трудоспособна възраст трябва да приема около 250 мг/дл - 300мг/дл (6.4 ммол/литър - 7.5 ммол/литър).Що се отнася до старите хора, нормата за тях е 220 мг/дл (5,5 ммол/литър).

Потребността от холестерол нараства при:

  • риск от кръвоизливи, когато има чупливост на кръвоносните съдове (в тези случаи полезният холестерол изпълнява роля на "лепенка", която грижливо покрива увреденото място на кръвоносния съд);
  • проблеми с еритроцитите в кръвта - тук холестеролът отново е незаменим, той възстановява целостта на увредените стени на червените кръвни телца;
  • слабост и общо неразположение, дължащи се на ниски нива на холестерол;
  • недостиг на полови хормони, както и при недостатъчно производство на жлъчна киселина.

 

Потребността от холестерол намалява при:

  • различни заболявания на черния дроб, свързани с риск от образуване на камъни в жлъчката, също и при някои нарушения на обмяната на веществата.
  • след преведени операции (по-малко 2,5 месеца);
  • проблеми със сърдечно-съдовата система.


Усвояване

Холестеролът се усвоява добре заедно с мазнини, тъй като е мастноразтворимо вещество. Преработва се в черния дроб, който произвежда необходимото количество жлъчни киселини за усвояването на веществото. То се абсорбира в червата.


Полезни свойства на холестерола и неговото въздействие върху организма

Холестеролът е необходим за укрепване стените на клетъчните мембрани, градивен елемент е за клетките. Изпълнява ролята на "бърза помощ" при увредени стени на кръвоносните съдове и нарушена цялост на еритроцитите. Необходим е за производството на кортикостероиди, участва в обмяната на веществата.


Взаимодействие с други есенциални елементи

Холестеролът взаимодейства с жлъчните киселини, които са нужни за неговото усвояване, също с витамин Д и с животинския протеин.

 

Признаци на недостиг на холестерол:

  • чести депресии;
  • понижаване на имунитета;
  • повишена умора и по-голяма чувствителност към болка;
  • възможни са кръвоизливи и нарушена структура на кръвта;
  • намаляване на сексуалното желание;
  • влошени репродуктивни функции.

 

Признаци на излишък на холестерол в организма

  • Холестеринови плаки в кръвоносните съдове - образуват се, когато организмът не е в състояние да се справи с излишъка от "лош" холестерол, като нарушава естествената хемодинамика на човек.
  • Забавени обменни процеси, а като следствие и натрупване на телесно тегло.

Топ храни, които се борят с холестерола:

  • овесени ядки;
  • сьомга;
  • зехтин;
  • ленено семе;
  • растителни стероли;
  • овесени трици;
  • бадеми;
  • соя;
  • цитрусови плодове.

 

По статията работи: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СЪСТАВКАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СЪСТАВКАТА

СЪСТАВКАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиХранене при...НовиниИсторияЛюбопитноЗдравни проблемиАлтернативна медицинаСпортЛеченияТестовеМедицински изследванияБотаникаСпециалисти