Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Хранителни съставки Въглехидрати Какво е захарозата и как влияе при диабет

Какво е захарозата и как влияе при диабет

от 07 окт 2012г., обновено на 18 май 2020г.
Редактор: Ваня Боянова
Какво е захарозата и как влияе при диабет - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Захарозата, известна още като "трапезна захар" или "тръстикова захар", е въглехидрат дизахарид, образуван от молекулите на глюкозата и фруктозата. Съдържанието й в захарта е 99,5%.

Захарта се разгражда бързо в стомашно-чревния тракт, глюкозата и фруктозата се абсорбират в кръвта и са източник на енергия и най-важен предшественик на гликоген и мазнини. Често я наричат „носител на празни калории”, защото захарта е чист въглехидрат и не съдържа други хранителни вещества като витамините и минералните соли например.

Извличане на захароза

захароза, захар

Захарозата се намира естествено в растенията, но може и изкуствено да се синтезира. Много по-лесно и по-евтино е да се извлече от растенията, отколкото да се направи синтетична. Захарната тръстика и захарното цвекло са двете растения, които се използват за производство на рафинирана трапезна захар и захароза. Последната се извлича с помощта на топла вода. Екстрактът може да се концентрира в сироп и след това да се кристализира до получаване на трапезна захар. Захарната тръстика расте и се използва най-вече в горещите региони, докато захарното цвекло расте в студените региони.

Не е известно кой пръв е извлякъл и рафинирал захарозата, но се предполага, че се е случило в древна Индия или Китай. Знае се, че Южна Азия и Близкия Изток са използвали рафинираната захар преди Европа. Захарозата не е била обичайна за европейците или хората от запада до около 1700 година, когато робският труд се използвал за работа в огромните захарни плантации в Южна Америка и Карибите. Днес захарта е евтина и се намира в много преработени храни.

Как влияе консумирането на захароза при диабет?

висока кръвна захар-диабет

Захарозата присъства в почти всичко, което ядем. Тя е естествено съединение, което дава ценна енергия на човека, но при прекомерна консумация може да бъде вредна.

При приема й, нивата на кръвна захар се покачват много бързо и човек получава прилив на енергия. Хората нямат реално нужда от този дизахарид, за да оцелеят. Може да се набави енергия и от други източници като комплексните въглехидрати.

Поради съдържанието на глюкоза в захарозата, тя има висок гликемичен индекс (65) и води до бързо повишаване нивата на кръвна захар, при което човек получава прилив на енергия. Следователно хората с диабет трябва да имат това предвид, когато консумират храни-източници на дизахарида.

Здравият панкреас (органът, отговорен за производството на хормона инсулин, чрез който се контролират нивата на кръвна захар в норма) може да компенсира високия прием на захароза. При хората, които стадат от преддиабет, синдром на поликистозни яйчници или диабет тип 2, тялото е загубило способността да реагира нормално на инсулина. С други думи, при хора с инсулинова резистентност е по-вероятно да се покачат бързо нивата на кръвна захар и да останат високи за по-дълъг период от време. Контролирането на приема на захароза може да помогне за поддържане на по-стабилни нива на кръвна захар.

Съдържащата се в захарозата фруктоза или плодова захар, е проста захар, естествено срещаща се в плодовете, меда, високофруктозния царевичен сироп и захарозата. Тя е приблизително 1,5 пъти по-сладка от захарозата (бялата захар). Фруктозата се обработва по различен начин от глюкозата, тъй като се метаболизира в черния дроб. В резултат на това нивата на кръвна захар (глюкоза) не се повишават толкова бързо след консумацията й в сравнение с другите прости захари. При прекомерна консумация обаче черният дроб не може да я преработи толкова бързо и вместо това започва да синтезира мазнини, които се пренасят в кръвта и се съхраняват като триглицериди – основна форма на мазнините в тялото. Проучвания показват, че консумацията на големи количества фруктоза може да доведе до повишен апетит и да наруши способността на организма да използва инсулин и да потиска циркулиращия грелин (хормон, който стимулира апетита).

Храни, източници на захароза

 праскови

Сред растителните продукти, най-високо съдържание на захароза има в:

  • цвеклото – 8,6%;
  • прасковите – 6,0%;
  • пъпешите – 5,9%;
  • сливите – 4,8%;
  • мандарините – 4,5%.

Освен в цвеклото, в морковите има също голямо количество – 3,5%, а в останалите зеленчуци наличието на веществото варира от 0,4 до 0,7%.

Освен самата захар, основни източници на захароза са сладката, медът, сладкарските изделия, сладките напитки, сладоледът.

При съединения на две молекули глюкоза се образува малтоза – малцова захар. Тя се съдържа в меда, малца, бирата, меласа (петмез).

Източник:

bbcgoodfood.com; study.com; healthyeating.sfgate.com
Снимки: freepik.com; pexels.com

Още по темата:
  • Какво представлява лактозата - ползи и непоносимост Какво представлява лактозата - ползи и непоносимост
  • Малтоза (малцова захар) Малтоза (малцова захар)
  • Галактозата като основен въглехидрат: същност, необходимост и основни хранителни източници Галактозата като основен въглехидрат: същност, необходимост и основни хранителни източници
  • Монозахариди Монозахариди
4.3/5 6 оценки

Продукти свързани със СЪСТАВКАТА

ТЕЧНА ЗАХАР С ВКУС НА ПОРТОКАЛ доза 13 мл * 10
21.50лв. / 10.99 €

ТЕЧНА ЗАХАР С ВКУС НА ПОРТОКАЛ доза 13 мл * 10

ТЕЧНА ЗАХАР WELLION SHOT туба 15 г
2.30лв. / 1.18 €

ТЕЧНА ЗАХАР WELLION SHOT туба 15 г

ЖАН Д'АРСЕЛ МУЛТИБАЛАНС СЕТ МУЛТИ - ЛИФТИНГ АНТИ - ЕЙДЖ ТЕРАПИЯ
84.00лв. / 42.95 €

ЖАН Д'АРСЕЛ МУЛТИБАЛАНС СЕТ МУЛТИ - ЛИФТИНГ АНТИ - ЕЙДЖ ТЕРАПИЯ

ТУСИПРЕС ВЪЗПАЛЕНО ГЪРЛО И КАШЛИЦА пастили * 24 ФОРТЕКС
15.94лв. 15.14лв. / 7.74 €

ТУСИПРЕС ВЪЗПАЛЕНО ГЪРЛО И КАШЛИЦА пастили * 24 ФОРТЕКС

ПРОМО
НУБРИЯ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА НЕЯ / КОМПЛЕКС ЗА ЖЕНИ таблетки * 30
27.88лв. / 14.25 €

НУБРИЯ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА НЕЯ / КОМПЛЕКС ЗА ЖЕНИ таблетки * 30

НУБРИЯ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА НЕГО / КОМПЛЕКС ЗА МЪЖЕ таблетки * 30
27.88лв. / 14.25 €

НУБРИЯ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА НЕГО / КОМПЛЕКС ЗА МЪЖЕ таблетки * 30

Коментари към Какво е захарозата и как влияе при диабет

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Какво е захарозата и как влияе при диабет
    www.framar.bg 
    на 04 November 2025 в 12:19
    Коментирайте "Какво е захарозата и как влияе при диабет"

СЪСТАВКАТА е свързана към

  • Въглехидрати
  • Как се прави изборът на въглехидрати в диетата за отслабване
  • Какво представлява лактозата - ползи и непоносимост
  • Разграждане на въглехидрати
  • Малтоза (малцова захар)
  • Галактозата като основен въглехидрат: същност, необходимост и основни хранителни източници
  • Монозахариди
  • Обмяна на въглехидратите
  • Глюкоза - основен източник на енергия за човека
  • Целулоза
  • Веднъж седмично правете разтоварващ ден на постен ориз
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
УротропинУротропин

Уротропин

от 03 ное 2025г.Прочети повече
Вируси може да са причина за множествената склероза и деменциятаВируси може да са причина за множествената склероза и деменцията

Вируси може да са причина за множествената склероза и деменцията

от 03 ное 2025г.Прочети повече
Педофилите не търсят помощ и лечение заради страх и стигмаПедофилите не търсят помощ и лечение заради страх и стигма

Педофилите не търсят помощ и лечение заради страх и стигма

от 03 ное 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Биомаркерите са ключът към правилното лечение на рака на белия дроб

преди 4 дни, 1 час и 16 мин.

Гадене и лека болка сред преглед при гинеколог

преди 13 дни, 21 часа и 28 мин.
Всички

АНКЕТА

Пушите ли?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Приемът на диетични фибри и сложни въглехидрати е свързан със здравословно стареене Приемът на диетични фибри и сложни въглехидрати е свързан със здравословно стареене

Приемът на диетични фибри и сложни въглехидрати е свързан със здравословно стареене

от 20 май 2025г. Прочети повече
Ечемик Ечемик

Ечемик

от 02 апр 2024г. Прочети повече
Обмяна на въглехидратите Обмяна на въглехидратите

Обмяна на въглехидратите

от 11 март 2024г. Прочети повече
Какво са нетни въглехидрати и как да ги пресмятате Какво са нетни въглехидрати и как да ги пресмятате

Какво са нетни въглехидрати и как да ги пресмятате

от 15 дек 2019г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

УРИАЖ ЕЙДЖ АБСОЛЮ БАЛСАМ ОЧИ 15мл

АБОФАРМА АБОФЛЕКС ГОЛД сироп 500 мл

КАЙДАКСЕР таблетки 75 мг * 30

МАСЛО ОТ РИГАН капсули 180 мг * 30 НАТУРАЛ ФАКТОРС

РЪКОВОДСТВО ПО КЕТОГЕННА ДИЕТА ЗА НАЧИНАЕЩИ - ЕЙМИ РАМОС - ХЕРМЕС

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

МАЛТОФЕР перорални капки, разтвор 30 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 04 ное 2025г. в 12:04:48

РЕПАХЕРБ супозитории * 10 ЕГИС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 04 ное 2025г. в 12:02:38

ФЛЕБОДИЯ таблетки 600 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 04 ное 2025г. в 12:01:56

РЕПАХЕРБ супозитории * 10 ЕГИС

Коментар на: Йорданка Атанасова от 04 ное 2025г. в 11:32:58

ФЛЕБОДИЯ таблетки 600 мг * 30

Коментар на: Йорданка Атанасова от 04 ное 2025г. в 11:31:02
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival