Галактозата като основен въглехидрат: същност, необходимост и основни хранителни източници
Галактозата е необходима още от първите дни на новороденото, за да расте здраво и да укрепи имунитета. Голямо количество от това вещество бебето си набавя чрез майчината кърма. С времето нуждата от галактоза намалява, но остава необходима.
Галактозата е един от основните източници на енергия за организма. Тя представлява обикновена млечна захар. Необходима е за пълноценното функциониране на човешкото тяло.
Обща характеристика на галактозата
Галактозата е монозахарид, често срещан в природата. Има подобен на глюкозата състав, но се различава по структура. Веществото се намира в някои микроорганизми и в почти всички продукти от растителен и животински произход. Съдържа се в най-големи количества в лактозата. Галактозата не се среща в свободна форма в продуктите. Тя образува дизахарид с глюкоза – лактоза (млечна захар) – основен въглехидрат в млякото и млечните продукти.
Различават се два вида галактоза: L и D. Първият вид е открит в червените водорасли под формата на фракция от полизахариди. Вторият е много по-често срещан. Намира се в много организми като част от състава на вещества като гликозиди, олигозахариди, в редица полизахариди от бактериален и растителен произход, пектинови вещества, естествени смоли. При окислението на галактозата се образуват галактуронова и галактонова киселини.
Галактозата се използва в медицината като контрастно средство за ултразвук и в микробиологията за определяне на вида микроорганизми.
Дневна необходимост от галактоза
Нивото на галактоза в кръвта трябва да остане 5 mg/dL. Чрез редовна консумация на млечни продукти и целина може да се набави дневната доза.
Необходимостта от галактоза нараства при:
- кърмачета;
- по време на лактация (галактозата е необходим компонент за синтеза на лактоза);
- повишена физическа активност;
- повишен умствен стрес;
- стрес;
- честа преумора.
Необходимостта от галактоза намалява при:
- напреднала възраст;
- алергии към галактоза или млечни продукти;
- заболявания на червата;
- възпалителни заболявания на женските полови органи;
- сърдечна недостатъчност;
- нарушения на усвояването (галактоземия).
Усвояване на галактозата
Галактозата се усвоява бързо от тялото. Като монозахарид тя е най-бързият източник на енергия. В черния дроб галактозата се превръща в глюкоза и така лесно се усвоява от организма. Нивото на абсорбция е много високо, както при всеки въглехидрат.
Лактозата се разгражда в стомашно-чревния тракт до глюкоза и галактоза под въздействието на ензима лактаза. Недостигът на този ензим у някои хора предизвиква непоносимост към млякото. Неразградената лактоза е добро хранително вещество за чревната микрофлора, при което е възможно силно газообразуване и подуване на стомаха.
В млечно-киселите продукти, голяма част от лактозата ферментира до млечна киселина, затова хората с лактозна недостатъчност понасят млечните продукти без неприятни последствия. Освен това, млечно-киселите бактерии в продуктите от мляко потискат работата на стомашната микрофлора и намаляват неблагоприятните влияния на лактозата.
Галактозата, която се образува при разграждане на лактозата, в черния дроб се превръща в глюкоза. При вродена наследствена недостатъчност или липса на ензима, преобразуващ галактозата в глюкоза, се развива заболяването галактоземия, която води до разрушаване на очната леща, нарушаване на дейността на черния дроб и централната нервна система, водейки до умствено изоставане. При несвоевременно лечение заболяването може да бъде фатално, тъй като причинява цироза на черния дроб. Лекува се главно със спазване на строга диета, изключваща храни, съдържащи галактоза или глюкоза.
Полезни свойства на галактозата и влияние върху човека
Галактозата участва активно в създаването на клетъчните стени, прави тъканите по-еластични. Част е от липидите на мозъка, кръвта и съединителната тъкан. Нормалното съдържание на галактоза в организма предотвратява развитието на деменция, нервни разстройства и заболявания на нервната система, както и на Алцхаймер. Има благоприятно влияние върху работата на стомашно-чревния тракт. Участва и в производството на хемицелулоза, необходима за създаването на клетъчните стени.
Признаци за недостиг на галактоза в организма
Те са подобни на недостига на въглехидрати:
- бързо и лесно уморяване;
- трудна концентрация;
- лесно изпадане в депресия;
- неспособност за физическо развитие.
Галактозата, подобно на глюкозата, е енергиен източник за тялото, затова е необходимо нивата й в тялото да се поддържат в норма винаги.
Признаци за излишък на галактоза в организма:
- нарушения на нервната система и хиперактивност;
- нарушения на черния дроб;
- разрушаване на очната леща.
Взаимодействие на галактозата с други елементи
Галактозата реагира с глюкоза и образува дизахарида лактоза, който се разтваря лесно във вода.
Храни, богати на галактоза:
- суроватка;
- мляко;
- кефир;
- кисело мляко;
- ряженка (ферментирал млечен продукт от запечено мляко);
- сладолед;
- извара;
- сметана (течна и заквасена);
- сирене;
- маргарин;
- целина;
- краве масло;
- млечен шоколад.
Съдържанието на лактоза в кравето мляко е 4,7%, в сиренето е от 1,8% до 2,8%, в заквасената сметана - от 2,6 до 3,1%, в кефира - от 3,8 до 5,1%, в киселото мляко - около 3%.
Фактори, влияещи на съдържанието на галактоза в организма
Галактозата навлиза в човешкото тяло заедно с храната, образува се и в червата при хидролиза от лактоза. Основният фактор, влияещ върху съдържанието на галактоза, е наличието на специален ензим, който превръща галактозата във веществото глюкоза-1-фосфат, което може да се абсорбира от организма. При липса на този ензим настъпва дисбаланс на галактоза в организма, водейки до развитие на заболявания. Редовната консумация на продукти, съдържащи галактоза, е много важно, тъй като недостатъчната консумация води до нарушения в развитието, както физически, така и психически.
Здраве и красота
Галактозата е много важен източник на енергия за човешкото тяло. Помага му да расте и да се развива, да бъде бодър и енергичен. Този монозахарид е важен за физическото развитие на организма, затова спортистите активно консумират храни и приемат добавки, съдържащи веществото.
edaplus.info
Снимки: freepik.com
Продукти свързани със СЪСТАВКАТА
ВИТАУЪРЛД D-ГАЛАКТОЗА прах 500 г 11644982
Безплатна доставка за България!ВИТАУЪРЛД D(+) ГАЛАКТОЗА прах 250 г 07518154
Безплатна доставка за България!АМИКС КАРБО ДЖЕТ БЕЙСИК прах 6 кг
АМИКС КАРБО ДЖЕТ ГЕЙН прах 1 кг
АМИКС АНАБОЛИК МАСТЕР 2200 гр.
Безплатна доставка за България!ПЮР НУТРИШЪН ЛИЙН МАСС прах 2720 г
СЪСТАВКАТА е свързана към
- Въглехидрати
- Разграждане на въглехидрати
- Какво е захарозата и как влияе при диабет
- Обмяна на въглехидратите
- Вредна ли е лактозата?
- Какво се случва в тялото ни, след като откажем хляба
- Какво представлява лактозата - ползи и непоносимост
- Кърмене и лактозна непоносимост
- Ечемик
- Консумацията на козе масло носи много здравословни ползи
- Глюкоза - основен източник на енергия за човека
Коментари към Галактозата като основен въглехидрат: същност, необходимост и основни хранителни източници