Начало Хранене Хранителни съставки Въглехидрати Въглехидрати - обща характеристика, хранителни източници и дневна необходимост - 2 част

Въглехидрати - обща характеристика, хранителни източници и дневна необходимост - 2 част

Въглехидрати - обща характеристика, хранителни източници и дневна необходимост - 2 част - изображение

След като се запознахме със същността и свойствата на въглехидратите, предстои да научим кои храни са източници на ценните за организма вещества, както и още по отношение на ролята им за човешкото здраве.


Полезни свойства на въглехидратите и тяхното влияние върху организма

Въглехидратите са не само отличен източник на енергия за тялото, но и влизат от структурата на клетъчните мембрани, пречистват организма от шлаки, помагат в борбата с вирусите и бактериите, изпълнявайки немаловажна роля за създаването на силен имунитет.


Признаци на недостиг на въглехидрати в организма:

  • депресия;
  • апатия;
  • липса на физическа сила и енергия.

Ако храненето не се промени, изброените състояния може да се влошат. Следващият етап е разрушаване на жизненоважни за тялото белтъчини. Всичко това е резултат от токсично увреждане на мозъка, страдащ от недостиг на въглехидрати.

 въглехидрати

Признаци на завишени количества въглехидрати в тялото:

  • хиперактивност;
  • наднормено тегло;
  • тръпки по тялото;
  • неспособност за добра концентрация.

 

От високите нива на въглехидрати на първо място страда нервната система, задстомашната жлеза е следващият потърпевш.

Честата и неумерена консумация на продукти, повишаващи нивото на инсулина в кръвта ("бързите" въглехидрати), може да бъде причина за развитие на диабет тип 2, хипертония, сърдечно-съдови заболявания.


Продукти, богати на въглехидрати (в 100 грама продукт)


въглехидрати

Въглехидратите и отслабването

На желаещите да запазят стройна фигура и да се чувстват тонизирани диетолозите препоръчват употребата на въглехидрати, които се усвояват бавно. Такива се съдържат в бобовите растения, зеленчуците, както и в някои плодове и зърнено-житни култури. Те засищат за дълго време, именно защото не се усвояват бързо.

Що се отнася до енергийната ценност, тя се изчислява по следния начин: тъй като 1 грам въглехидрати е способен да произведе енергия в количество от 4,1 калории, то при активен начин на живот (дневна доза 125 грама) човек ще получи от приетите въглехидрати 512,5 калории.

На по-малко активните са необходими само 410 калории при дневна норма въглехидрати, равна на 100 грама.

въглехидрати

Въглехидратите и здравето

Списък с бавно усвоими въглехидрати, на които следва да се обърне внимание. От тях организмът може да извлече максимална полза.

На първо място са овесените ядки, елдата и оризът. Следват ръженият и пшеничният хлябове от едро мляно брашно (пълнозърнесто). Списъкът продължава с граха и боба и завършва с картофите и макаронените изделия от твърди сортове пшеница.

въглехидрати

Що се отнася до "бързите" въглехидрати, трябва да кажем, че вместо парче торта е по-добре да се изяде един банан, малко стафиди, няколко фурми, лъжичка мед от елда или липов. Това количество е достатъчно за извършването на краткотрайна, но изискваща големи количества енергия работа.

<<< Към първата част

По статията работи: Радостина Райчева

Източник: edaplus.info
Снимки: edaplus.info; info-body.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СЪСТАВКАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СЪСТАВКАТА

СЪСТАВКАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСъставкиХранене при...ЛюбопитноИсторияЗдравни съветиСпортСнимкиБотаника