Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Хранителни съставки Въглехидрати Ползи и източници на пектин

Ползи и източници на пектин

от 23 сеп 2015г., обновено на 14 май 2020г.
Редактор: Ваня Боянова
Ползи и източници на пектин - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Пектинът представлява пречистен полизахарид, получен чрез екстракция на цитрусова или ябълкова маса. Това уникално влакно се съдържа в плодовете и зеленчуците. Представлява разтворими фибри, известни като полизахариди с дълга верига от несмилаеми захари. При нагряване в присъствието на течност пектинът се разширява и се превръща в гел, което го прави чудесен сгъстител за конфитюри и желета.

На практика пектинът не се усвоява от храносмилателната система. По своята същност той е разтворима целулоза. Заедно с другите продукти преминава през червата и всмуква вредните вещества и холестерол, които след това изхвърля.

Хранителен състав на пектина

Пектинът не съдържа почти никакви калории и хранителни вещества. В 29 грама течен пектин има:

  • 3 калории;
  • 0 грама протеин;
  • 0 грама мазнини;
  • 1 грам въглехидрати;
  • 1 грам фибри.

Пектинът на прах има подобно хранително съдържание. Нито в течния, нито в този на прах има значителни количества витамини и минерали. Всичките въглехидрати и калории в тях идват от фибрите. В състава на някои продукти, наречени пектинови сухи смеси, влизат добавена захар и калории. Тези смеси могат да се използват за приготвяне на конфитюри и желета.

Употреба на пектина

ябълково сладко

Пектинът се използва предимно в производството на храни и в домашни условия като сгъстител и стабилизатор. Добавя се към търговски продукти и домашно приготвени конфитюри, желета и консерви. Може да се добави и към ароматизирано мляко и млечни напитки като стабилизатор. За домашна употреба пектинът се продава като бял или светлокафяв прах, както и под формата на безцветна течност.

Използва се и като разтворима добавка фибри, често продавана под формата на капсули. Разтворимите фибри могат да помогнат за облекчаване на запека, понижаване на нивата на холестерола и триглицеридите, подобряване нивата на кръвна захар и насърчаване здравословното тегло.

Тези хранителни фибри са ключов компонент в покритията на някои лекарства.

Източници на пектин

плодове, съдържащи пектин

Пектинът се намира в почти всички плодове и зеленчуци, съдържа се в клетъчните стени на всички зелени растения.

  • Плодовете, богати на пектин са ябълките, бананите, портокалите, грейпфрутите, нектарините, крушите, прасковите, фурмите, сливите, смокините, лимоните, лайма, маракуята.
  • По-малки количества има в пъпешите, ананасите, вишните, боровинките, ягодите, малините, граха.

Количеството естествено срещащ се пектин зависи от зрялостта на плодовете. Току-що узрелите плодове имат най-високо съдържание от него, а в процеса на узряване, той намалява.

Съдържание на пектин в някои плодове:

  • цитрусови кори - 30%;
  • ябълки - 1,5%;
  • моркови - 1,4%;
  • портокали - 1-3,5%;
  • кайсии - 1%;
  • вишни - 0,4%.

Ползи за здравето от пектина

конфитюр с пектин

Пектинът е важен за стабилизирането на обмяната на веществата, намалява холестерола в организма, подобрява периферното кръвообращение и перисталтиката на червата. Най-ценното му свойство е това, че е в състояние да пречисти живите организми от вредните вещества. Продуктът е натурален и ефективен, старателно "почиства", без да оставя след себе си "замърсявания" и без да нарушава бактериологичния баланс в организма.

Много специалисти наричат пектина "санитар" на човешкото тяло, именно поради способността му да извежда от него така вредните токсини, радиоактивни елементи, йони на тежките метали и пестициди.

Пектинът оказва умерено противовъзпалително действие върху стомашната лигавица при язви, създава оптимални условия за развитието на полезни бактерии и микроби.

1. Подобрява нивата на кръвна захар и холестерол

Проучвания установяват, че консумацията на пектин понижава нивата на кръвна захар и подобрява функцията на хормона инсулин, което помага в регулирането на диабет тип 2.

Също така може и да подобри нивото на мазнини в кръвта чрез свързване с холестерола в храносмилателния тракт, за да не се абсорбира, което би могло да намали риска от сърдечни заболявания.

Приемът на ябълков пектин понижава нивата на холестерол и кръвното налягане, като така подобрява здравето на сърцето. Това вещество се свързва с жлъчните киселини в тънкото черво и по този начин повлиява благоприятно нивата на холестерол. Проучване установява, че пектинът намалява лошия (LDL) холестерол, без да се отразява на добрия (HDL). Има тенденция да понижава общия холестерол с 5 до 16%. Това го прави особено полезен в за включване в храненето за намаляване на рисковите фактори за сърдечни заболявания.

Ябълковият пектин може да повлияе на кръвното налягане, като го понижава.

2. Намалява риска от рак на дебелото черво

Пектинът помага за намаляване на възпалението и клетъчните увреждания, които могат да предизвикат образуването на ракови клетки в дебелото черво.

Твърди се, че пектинът може да намали риска от рак, като инхибира абсорбцията на протеина галектин-3, високите нива, на който са свързани с повишен риск от рак на дебелото черво.

3. Пектинът помага при отслабване

Увеличеният прием на фибри е свързан с намален риск от наднормено тегло и затлъстяване. Смята се, че това е така, защото фибрите засищат и повечето храни, които ги съдържат в по-големи количества са нискокалорични.

Гелът, който се образува при смесването на пектина с вода, запълва стомаха и забавя процеса на изпразване. Това може да направи отслабването по-лесно, поради засилване чувството на пълнота за по-дълго време.

Консумирането на 30 грама фибри на ден може да помогне в борбата с излишните килограми. Освен това пектинът подобрява реакцията на организма към инсулин, понижава ефективно кръвното налягане и холестерола, нормализира движенията на червата и ги поддържа здрави. Дневните потребности от фибри варират в зависимост от възрастта и пола. Пълноценните хранителни източници са по-добри от използването на добавки или обогатени храни.

4. Помага при стомашно-чревни проблеми

Запекът и диарията са често срещани оплаквания, които могат да бъдат облекчени чрез консумация на пектин. Около 14% от хората по света се справят с хроничния запек по този начин.

В 4-седмично проучване, проведено с 80 души, които страдат от запек, е установено, че хората, приемащи 24 грама пектин дневно, имат по-голяма популация от здрави бактерии в червата си и по-малко симптоми на запек от контролната група.

Това уникално влакно може да образува защитна бариера около лигавицата на червата, за да предотврати навлизането на вредните бактерии в човешкото тяло.

5. Подобрява чревното здраве

За поддържане на чревния микробиом в добро здраве трябва да се приемат както пребиотици, така и пробиотици. Пробиотиците са полезните бактерии в червата, които разграждат определени храни и усилват синтеза на витамини от група B. Пребиотиците са храна за добрите бактерии. Тъй като стимулира растежа и активността на полезните бактерии, ябълковият пектин се счита за пребиотик. Може да помогне за инхибиране на растежа на вредните бактерии (като Clostridium и Bacteroides) в храносмилателния тракт.

6. Укрепва косата и кожата

Косопадът засяга милиони хора и се определя като труден за лечение. Доказателства свързват ябълковия пектин с по-здрави коса и кожа. Той се добавя дори в козметични продукти като шампоани за подобряване плътността на косата. Препоръчва се консумацията на цели ябълки, тъй като те съдържат витамин C, който помага за поддържане кожата здрава.

Вреди и противопоказания на пектина

Пектинът има малко странични ефекти. Може да повлияе неблагоприятно на храносмилането при някои хора, като причини газове или подуване на корема. Трябва да се избягва от тези, коита са алергични към хранителните източници на пектин. Повечето търговски продукти и добавки се правят от ябълки или обелки на цитрусови плодове. Ако не сте сигурни дали да консумирате дадения продукт, поради възможна алергична реакция, консултирайте се с вашия лекар.

Източник:

healthline.com; livestrong.com
Снимки: pixabay.com; freepik.com

Още по темата:
  • Какво е захарозата и как влияе при диабет Какво е захарозата и как влияе при диабет
  • Какво представлява лактозата - ползи и непоносимост Какво представлява лактозата - ползи и непоносимост
  • Глюкоза - основен източник на енергия за човека Глюкоза - основен източник на енергия за човека
  • Малтоза (малцова захар) Малтоза (малцова захар)
4.5/5 4 оценки

Продукти свързани със СЪСТАВКАТА

АЛАЙВ ИМУННА ЗАЩИТА желирани таблетки * 90 NATURE'S WAY
90.50лв.

АЛАЙВ ИМУННА ЗАЩИТА желирани таблетки * 90 NATURE'S WAY

ЦИТРОВИТ ИМУНО КОМПЛЕКС капсули * 14
19.90лв.

ЦИТРОВИТ ИМУНО КОМПЛЕКС капсули * 14

РЕСКЮ ГЪМИС дъвчащи бонбони * 60
50.80лв.

РЕСКЮ ГЪМИС дъвчащи бонбони * 60

ВИТАМИНИ ЗА СТИМУЛИРАНЕ ОБРАЗУВАНЕТО НА ТЕН желирани таблетки * 60 IVYBEARS
39.00лв.

ВИТАМИНИ ЗА СТИМУЛИРАНЕ ОБРАЗУВАНЕТО НА ТЕН желирани таблетки * 60 IVYBEARS

Нов
РЕНЕ ФЮРТЕРЕР КАРИТЕ НУТРИ ИНТЕНЗИВНО ПОДХРАНВАЩА МАСКА 200 мл
85.20лв.

РЕНЕ ФЮРТЕРЕР КАРИТЕ НУТРИ ИНТЕНЗИВНО ПОДХРАНВАЩА МАСКА 200 мл

НОВАЛАК ALLERNOVA AR 0-36 месеца 400 г
44.60лв.

НОВАЛАК ALLERNOVA AR 0-36 месеца 400 г

Нов

Коментари към Ползи и източници на пектин

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Ползи и източници на пектин
    www.framar.bg 
    на 17 May 2025 в 14:09
    Коментирайте "Ползи и източници на пектин"

СЪСТАВКАТА е свързана към

  • Въглехидрати
  • Обмяна на въглехидратите
  • Разграждане на въглехидрати
  • Какво е захарозата и как влияе при диабет
  • Дрян обикновен
  • Пектинът – същност и здравословни ползи
  • Какво представлява лактозата - ползи и непоносимост
  • Глюкоза - основен източник на енергия за човека
  • Ечемик
  • Малтоза (малцова захар)
  • Брош, Бояджийски брош, Червен брош
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Има ли ползи от накисване на краката във вода за уста?

преди 242 дни, 16 часа и 58 мин.

* Защо мъжете трябва да използват слънцезащита за лице: 5 ползи

преди 282 дни, 4 часа и 29 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 1 дни, 2 часа и 14 мин.

Какво представлява прозяването

преди 5 дни, 17 часа и 14 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 5 дни, 17 часа и 26 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 5 дни, 17 часа и 32 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОУМОН ХИСТАМИН 30 СН

РУУФ РАТ КАПАН ЗА МИШКИ И ПЛЪХОВЕ С ЛЕПИЛО 18 / 13 см CATCHMASTER

НИВЕА СЪН PROTECT & MOISTURE ХИДРАТИРАЩ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН СПРЕЙ ПОМПА SPF50+ 270 мл

СОЛИНГЕН МАГНУМ КЛЕЩИ ЗА НОКТИ 003

ОРТОТЕХ ОРТО СОФТ РАЗДЕЛИТЕЛИ ЗА ПРЪСТИ ХАЛУКС ПРОТЕКТ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:39:11

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:27:52

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: Десислава Петрова от 16 май 2025г. в 16:20:59

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: Петя Петкова от 16 май 2025г. в 15:53:33

НИЛАЦИД ГАСТРОГЕЛ саше * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 15:24:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival