Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Хранителни съставки Въглехидрати Глюкоза - основен източник на енергия за човека

Глюкоза - основен източник на енергия за човека

от 07 окт 2012г., обновено на 13 май 2020г.
Редактор: Ваня Боянова
Глюкоза - основен източник на енергия за човека - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Глюкозата е най-разпространеният прост въглехидрат в природата. Намира се в гроздето, меда и в малки количества в много растителни храни. При фотосинтезата растенията произвеждат глюкоза, която осигурява енергия за растеж и други дейности. Наричана още декстроза, тя има ключова роля както в храните, така и в организма. Основният източник на енергия е за човека. Повечето от въглехидратите, които хората консумират, се превръщат в глюкоза в организма. Тя придава на храната леко сладък вкус.

Глюкозата е най-важният монозахарид, защото тя е структурна единица на повечето хранителни ди- и полизахариди. В процеса на обмяна на веществата те се разпадат на отделни молекули монозахариди, които в хода на многоетапни химични реакции се превръщат в други вещества и в крайна сметка се окисляват до въглероден диоксид и вода; използват се като „гориво” за клетките.

Този прост въглехидрат се използва за енергия от всяка една клетка в човешкото тяло. Организмът го използва разумно - поддържа вътрешен запас, който се използва, когато е необходимо и стриктно контролира концентрацията на глюкоза в кръвта, за да осигури стабилно снабдяване. Глюкозата е практически единственото гориво, използвано от мозъка, освен при продължително гладуване, когато запасът от глюкоза е нисък.

Глюкозата е необходим елемент за обмяната на веществата. При понижаването на нивото й в кръвта или при висока концентрация и невъзможност да бъде използвана, както това се случва при наличие на диабет, настъпва сънливост, възможна е загуба на съзнанието (хипогликемична кома).

Хранителни източници на глюкоза

източници на глюкоза

В „чист вид” като монозахарид, глюкозата се съдържа в плодовете и зеленчуците. Особено богати на нея са грозде – 7,8%, череша, вишна – 5,5%, малина - 3,9%, ягода - 2,7%, слива - 2,5%, диня - 2,4%. Сред зеленчуците: в тиквата -2,6%, в зелето - б2,6%, в морковите - 2,5%. И още източници на глюкоза:

  • 339 грама мед - 121,2 грама глюкоза
  • 165 грама златни стафиди - 51,1 грама глюкоза
  • 174 грама сини сливи - 44,3 грама глюкоза
  • 130 грама кайсии - 43 грама глюкоза
  • 337 грама меласа - 40,2 грама глюкоза
  • 149 грама смокини - 36,9 грама глюкоза
  • 319 грама боровинки - 32,3 грама глюкоза
  • 147 грама фурми - 29,2 грама глюкоза
  • 253 грама череши - 20 грама глюкоза
  • 262 грама портокалов сок - 17,2 грама глюкоза
  • 266 грама круши - 16,2 грама глюкоза
  • 249 грама сок от нар - 15,6 грама глюкоза
  • 251 грама мандарини - 14,9 грама глюкоза
  • 225 грама банани - 11,2 грама глюкоза

Глюкозата е важна за много процеси в тялото, но е добре да се приема в умерени количества. Ниските или високите й нива в тялото могат да имат трайни и сериозни ефекти върху човешкото здраве.

Кръвна захар и инсулинова резистентност

глюкомер

Концентрацията на глюкоза в организма, наричана още ниво на кръвна захар, е жизненоважна за правилното функциониране на човешкото тяло.

Когато човек се храни с големи количества въглехидрати, се покачва кръвната захар. Панкреасът започва да произвежда голямо количество инсулин, който кара клетките да усвоят захарта. Инсулиновите рецептори започват да губят чувствителността си към хормона с всяко покачване. Инсулиновата резистентност се характеризира с намалена или липсваща чувствителност на рецепторите към инсулин. В този случай панкреасът започва да произвежда още инсулин, чрез който се цели отговор на рецепторите. Резултатът е усвояване на кръвната захар и рязкото намаляване на концентрацията й в кръвта.

Черният дроб е важен орган за контрола на захарта, тъй като помага за съхранението на глюкозата и производството й, когато е необходима.

Ако тялото не произвежда достатъчно инсулин, това може да доведе до отделяне на свободни мастни киселини от мастните запаси и до състояние, наречено кетоацидоза. Кетоните са отпадни продукти, които се създават, когато черния дроб разгражда мазнините. В големи количества те могат да бъдат токсични.

Как да измерим кръвната захар?

измерване на кръвна захар

Тестването на нивата на глюкоза е особено важно за хората с диабет. Повечето диабетици ежедневно измерват кръвната си захар. Един от най-често срещаните начини за тестване на глюкоза е простият кръвен тест. Чрез убождането на пръст, обикновено с помощта на малка игла, наречена ланцет, се отделя капка кръв, която се поставя върху тест лента. Лентата се поставя в уред (глюкомер), който измерва нивата на кръвната захар. Резултатите се отчитат за по-малко от 20 секунди.

Какви са нормалните нива на глюкоза в кръвта?

Поддържането на нивата на глюкоза до нормалните граници е важна част от поддържането на тялото здраво и ефективно функциониращо. Хората, които имат диабет, трябва да обърнат специално внимание на нивата на глюкоза в кръвта. Преди хранене здравословните граници са 90-130 милиграма на децилитър (mg/dL). След 1-2 часа трябва да са по-малко от 180 mg/dL. Има различни причини нивата на кръвна захар да се повишат. Някои от тях са:

  • консумация на обилна и тежка храна;
  • стрес;
  • друго заболяване;
  • липса на физическа активност;
  • пропуснат прием на лекарства за диабет.

Здравни ползи на глюкозата

 мед

1. Източник на енергия

Глюкозата е необходима за осъществяване на всички процеси в тялото. Човешкият организъм може да съхрани само малки количества глюкоза. Общо около 20 грама глюкоза се разтварят в извънклетъчната течност на възрастен. За да задоволи енергийните нужди по време на тренировка, между храненията и по време на сън, тялото съхранява излишната глюкоза като гликоген или мастни киселини.

2. Увеличава издръжливостта

Мастните, мускулните и чернодробните клетки са основните места за съхранение на енергия. Мастните клетки използват глюкоза за синтез на мастни киселини и триглицериди. Те служат като практически неограничен дългосрочен склад за липиди. Мастните киселини и триглицеридите имат различен метаболитен път от глюкозата. Мастната тъкан понижава нивата на глюкоза в кръвта, като я абсорбира, трансформира и съхранява далеч от циркулиращата кръв. Мускулите съхраняват глюкозата като гликоген (около 400 грама), който може бързо да се преобразува обратно в глюкоза и се използва за извършване на мускулна дейност. Черният дроб може да съхранява глюкозата като гликоген (около 75 грама) и мастни киселини. Черният дроб също има способността да преобразува съхранявания гликоген в глюкоза за използване от останалата част на тялото между храненията, по време на гладуване и стрес. Този орган може да доставя глюкоза за около 16 часа, след което трябва да се метаболизират други енергийни източници.

При здрави хора тъканите, отговарящи на инсулина, като мастната тъкан, мускулите и черния дроб, бързо абсорбират глюкозата, за да поддържат постпрандиалната кръвна глюкоза в доста тесен диапазон. При хора с диабет тип 1 и тип 2 инсулинът липсва или действа неефективно. Основните действия на хормона инсулин са усвояване на глюкозата и потискане на глюкагона. Хипергликемия може да възникне, когато едно от тези действия е намалено.

3. Повишава концентрацията и паметта

Глюкозата е основното гориво за мозъка. При ниски нива в тялото мозъкът може да премине към кетонови тела, за да замени около 20% от нуждите си от глюкоза. Глюконеогенезата осигурява на нервната система стабилно снабдяване с глюкоза дори при продължително гладуване. Глюконеогенеза се нарича процесът на синтез на глюкоза от невъглехидратни продукти на метаболизма. Този процес е особено важен по време на гладуване, тъй като еритроцитите, бъбреците, лещата и роговицата на очите зависят от глюкозата като единствен източник на енергия.

4. Възстановява енергията

Глюкозата е необходима за производство на енергия, така че човек да може да извършва всички дейности нормално, без да чувства изтощение. Тя е необходима и за възстановяването. След дълъг работен ден човек има нужда от глюкоза, за да възстанови енергията. По време на почивка нивата на глюкоза се възстановяват, както и гликогенът в клетките, който може да се използва отново, когато е необходимо.

5. Поддържа физиологичните процеси

Глюкозата е необходима за поддържане на физиологичните процеси в тялото - почивка, свиване на мускулите, поддържането на телесната температура, дишането и сърдечния ритъм.

6. Регулира телесната температура

Гликогенът в мускулите е причината тялото да има температура. Тя е тясно свързана с мазнините в мускулите. Хората с проблем с теглото лесно се затоплят, поради излишното количество мазнини в мускулите.

7. Естествен консервант

Глюкозооксидазата е ензим, който се намира основно в бактериите и гъбичките и се използва като естествен консервант в храните. Този ензим може да се намери в процеса на производство на сушени плодове и млечни продукти. За активирането му е необходима глюкоза.

8. Изгражда мускулите

Повече глюкоза е необходима за по-интензивни тренировки, както по време на, така и след упражнения. Мускулите имат нужда от нови запаси глюкоза за енергия. Заедно с протеина те са важни за възстановяването на мускулите след тренировка.

История на глюкозата

златни стафиди

Немският химик Андреас Маргграф през 1747 г. изолира за първи път глюкозата от стафиди.

През 1792 г. глюкозата е открита и в гроздето от Йохан Тобиас Лоулиц и е смятана за различна от тази в захарната тръстика.

През 1838 г. е даден терминът "глюкоза" от Жан Батист Дюма. Произлиза от гръцката дума "гликос", която означава сладко. От тогава терминът се разпространява в химическата литература.

Глюкозата е от съществено значение за много организми. Правилното разбиране за нейните химичен състав и структура допринася до голяма степен за общия напредък на органичната химия. То е в резултат на изследванията на Емил Фишер – немски химик, получил Нобелова награда за химия през 1902 г за своите открития.

Синтезът на глюкоза установява структурата на органичната материя и формира първото окончателно потвърждение на теориите за химическа кенетика на Якоб Хендрих Вант Хоф (нидерландски химик, основател на съвременната стереохимия и физикохимия) и подреждането на химичните връзки във въглеродните молекули.

През 1992 г. Ото Майерхоф получава Нобелова награда по физиология или медицина за откриване на метаболизма на глюкозата. През 1929 г. шведският биохимик Ханс фон Ойлер-Келпин заедно с Артур Хардън получават Нобелова награда по химия за изследвания на ферментацията на захарта и участието на ензими в този процес.

През 1947 г. Карл и съпругата му Герти Кори, заедно с Бернардо Усай, получават Нобелова награда за физиология или медицина за откриване на механизъм, по който гликогенът се разгражда в мускулните тъкани на млечна киселина, след което обратно се ресинтезира и съхранява като източник на енергия в организма. Този процес се нарича "Цикъл на Кори" и е открит от тях през 1929 г.

Аржентинският лекар и биохимик Луи Лелоар е носител на Нобелова награда за химия през 1970 г. за откриване на захарни нуклеотиди, получени от глюкоза в биосинтеза на въглехидрати.

Заключение

Хората приемат чрез храната сложни вещества, които трябва да се разградят до по-прости, за да се освободи енергия и тя да се използва за гориво, изграждане и поправяне на клетъчните компоненти в човешкото тяло. Глюкозата е най-важният източник на гориво за живота на земята. Тя е основното такова за нервната система и предпочитаният източник на енергия по време на физическа активност. Глюкозата е също и важен градивен елемент на клетъчните структури. Производство на лактоза, гликопротеини и гликолипиди в тялото става с помощта на глюкоза.

Има два източника на глюкоза - храната и продуктите на метаболизма. Храната съдържа въглехидрати, липиди, протеини и други съставки. Въглехидратите се усвояват, за да се получат прости захарни молекули в червата. Простите захари като глюкозата, галактозата и фруктозата преминават от тънките черва в черния дроб през порталната циркулация. Глюкозата представлява около 80% от усвоените захари.

Източник:

healthline.com; healthbenefitstimes.com; rnceus.com
Снимки: pixabay.com; freepik.com

Още по темата:
  • Малтоза (малцова захар) Малтоза (малцова захар)
  • Монозахариди Монозахариди
  • Гликоген Гликоген
  • Какво е захарозата и как влияе при диабет Какво е захарозата и как влияе при диабет
4.2/5 5 оценки

Продукти свързани със СЪСТАВКАТА

ФАРКОМ HD НУТРИ БАЛАНС ВЪЗСТАНОВЯВАЩ БАЛСАМ ЗА КОСА 330 мл
8.60лв.

ФАРКОМ HD НУТРИ БАЛАНС ВЪЗСТАНОВЯВАЩ БАЛСАМ ЗА КОСА 330 мл

ФАРКОМ HD НУТРИ БАЛАНС ВЪЗСТАНОВЯВАЩА МАСКА ЗА КОСА 250 мл
10.20лв.

ФАРКОМ HD НУТРИ БАЛАНС ВЪЗСТАНОВЯВАЩА МАСКА ЗА КОСА 250 мл

БИОНИКЕ DEFENCE XAGE SKINERGY ИЗГЛАЖДАЩ КОНЦЕНТРАТ 30 мл.
79.00лв.

БИОНИКЕ DEFENCE XAGE SKINERGY ИЗГЛАЖДАЩ КОНЦЕНТРАТ 30 мл.

ФАРКОМ HD НУТРИ БАЛАНС ВЪЗСТАНОВЯВАЩ ШАМПОАН 400 мл
9.90лв.

ФАРКОМ HD НУТРИ БАЛАНС ВЪЗСТАНОВЯВАЩ ШАМПОАН 400 мл

БИОНИКЕ DEFENCE XAGE PRIME РЕВИТАЛИЗИРАЩ КРЕМ 50 мл.
60.90лв.

БИОНИКЕ DEFENCE XAGE PRIME РЕВИТАЛИЗИРАЩ КРЕМ 50 мл.

АРГАНИА МАСКА ЗА ЛИЦЕ ХИДРА ЗА ЕДНОКРАТНА УПОТРЕБА
11.90лв.

АРГАНИА МАСКА ЗА ЛИЦЕ ХИДРА ЗА ЕДНОКРАТНА УПОТРЕБА

Коментари към Глюкоза - основен източник на енергия за човека

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Глюкоза - основен източник на енергия за човека
    www.framar.bg 
    на 17 May 2025 в 17:22
    Коментирайте "Глюкоза - основен източник на енергия за човека"

СЪСТАВКАТА е свързана към

  • Въглехидрати
  • Как да свалим нивата на кръвна захар без лекарства
  • Инсулин и HOMA-индекс
  • Лечение на дехидратация (рехидратация)
  • Орален глюкозо-толерантен тест (ОГТТ)
  • Лекарства, които повишават кръвната захар
  • Изследване на глюкоза в урината
  • Инсулинова писалка
  • Берберин - новата алтернатива при диабет
  • Обмяна на въглехидратите
  • Разграждане на въглехидрати
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Дълголетие и повече жизнена енергия - анкета

преди 103 дни, 2 часа и 32 мин.

Натурална козметика базирана на природни съставки от 4A Natural

преди 1410 дни, 3 часа и 20 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 1 дни, 5 часа и 26 мин.

Какво представлява прозяването

преди 5 дни, 20 часа и 27 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 5 дни, 20 часа и 38 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 5 дни, 20 часа и 45 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОУМОН ХИСТАМИН 30 СН

РУУФ РАТ КАПАН ЗА МИШКИ И ПЛЪХОВЕ С ЛЕПИЛО 18 / 13 см CATCHMASTER

НИВЕА СЪН PROTECT & MOISTURE ХИДРАТИРАЩ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН СПРЕЙ ПОМПА SPF50+ 270 мл

СОЛИНГЕН МАГНУМ КЛЕЩИ ЗА НОКТИ 003

ОРТОТЕХ ОРТО СОФТ РАЗДЕЛИТЕЛИ ЗА ПРЪСТИ ХАЛУКС ПРОТЕКТ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:39:11

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:27:52

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: Десислава Петрова от 16 май 2025г. в 16:20:59

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: Петя Петкова от 16 май 2025г. в 15:53:33

НИЛАЦИД ГАСТРОГЕЛ саше * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 15:24:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival