Гликоген

Гликогенът, наричан още животинско нишесте, е резервен въглехидрат, който се произвежда в организма на животните и хората. Представлява съединение на глюкозата, което се отлага под формата на малки гранули в цитоплазмата на мускулните, бъбречни, чернодробни, мозъчни клетки, също на белите кръвни телца. Така гликогенът се явява енергиен резерв, който е в състояние да попълни недостига на глюкоза при липса на пълноценно хранене на организма. Усвоява се лесно.
Чернодробните клетки са лидер в натрупването на гликоген, като 8% от масата им може да се състои от веществото. Мускулните клетки и тези на другите органи са в състояние да натрупват гликоген не повече от 1-1,5%.
При възрастни общото количество от веществото може да достигне 100-120 грама.
Дневна необходимост на организма от гликоген
Препоръките на медиците са на ден да се приемат не по-малко от 100 грама гликоген.
Потребността от гликоген се увеличава при:
- повишени физически натоварвания, свързани с голям брой повтарящи се манипулации, в резултат на което мускулите страдат от недостатъчно постъпване на кръв и от недостиг на глюкоза в последната.
- труд, свързан с мозъчната дейност - в този случай гликогенът, съдържащ се в мозъчните клетки, бързо се преобразува в енергия, необходима за работата. Клетките трябва да възстановят изразходените запаси.
- прием на по-малко храна от необходимото - тогава организмът не получава достатъчно глюкоза от хранителните продукти и започва да преработва запасите си.
Потребността от гликоген се понижава при:
- употреба на големи количества глюкоза и подобни съединения;
- заболявания, свързани с повишен прием на глюкоза;
- чернодробни заболявания;
- гликогенози, предизвикани от нарушения на ензимната дейност.
Гликогенът е пълноценен източник на енергия за организма, когато не му достигат хранителни вещества. Необходим е за пълноценната умствена и физическа дейности.
Гликогенът притежава способността бързо да се преобразува в молекули глюкоза. Взаимодейства отлично с вода, кислород, рибонуклеинова (РНК) и дезоксирибонуклеинова (РНК) киселини.
Признаци на недостиг на гликоген:
- апатия;
- влошаване на паметта;
- понижаване на мускулната маса;
- отслабване на имунитета;
- депресивни състояния.
Признаци на излишък на гликоген:
- сгъстяване на кръвта;
- нарушени чернодробни функции;
- проблеми с тънките черва;
- напълняване.
Продукти, богати на гликоген:
- захар, мед, шоколад;
- фурми, стафиди, банани, диня, райски ябълки, смокини;
- плодови сокове.
foodandhealth.ru
Продукти свързани със СЪСТАВКАТА
ФИТОВАЛ ШАМПОАН ПРОТИВ КОСОПАД 200 мл KRKA
ФИТОВАЛ ШАМПОАН ПРОТИВ КОСОПАД 100 мл KRKA
ЕУЦЕРИН 5 % УРЕА ЛОСИОН ЗА ТЯЛО 250 мл
ЕВА ИНТИМА ГЕЛ ЛАКТИК pH 3.8 ЛЕК ДИСКОМФОРТ 5 г * 9
ЕВА ИНТИМА БИОЛАКТ НЕРАЗПОЛОЖЕНИЯ вагинални овули * 10
ЕВА ИНТИМА ЛАКТИК ЛЕК ДИСКОМФОРТ вагинални овули * 10
СЪСТАВКАТА е свързана към
- Въглехидрати
- Как да свалим нивата на кръвна захар без лекарства
- Облекчете диабета с кисело мляко и сода
- Инсулинова писалка
- Обмяна на въглехидратите
- Складиране и изразходване на енергия
- Замяната на рафинираните въглехидрати с необработени е свързана с по-слабо наддаване на тегло в средна възраст
- Постпрандиална хипергликемия
- Глюкозата може да намали времето на раждане
- Комбинирано лечение с дапаглифлозин и екзенатид на пациенти с диабет тип 2 е ефективно в дългосрочен план
- Глюкоза - основен източник на енергия за човека
Коментари към Гликоген