Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Хранителни съставки Въглехидрати Малтоза (малцова захар)

Малтоза (малцова захар)

от 07 сеп 2016г., обновено на 28 май 2020г.
Редактор: Ваня Боянова
Малтоза (малцова захар) - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Обща характеристика на малтозата

Малтозата, позната още като малцова захар, е дизахарид, който се получава при въздействието на малца с нишестето. Тази захар се среща в така наречения "свободен вид" в някои растения като доматите, например. Открита е и в някои микроорганизми, гъби и дрожди. Не се разтваря в етилов алкохол и етер, а във вода. Не е незаменимо вещество за организма, тъй като се произвежда от нишесте и гликоген (резервно вещество, намиращо се в черния дроб и мускулите на всички бозайници). В стомашно-чревния тракт малтозата, приета чрез храната, се разгражда на гликозидни молекули и по този начин се абсорбира от организма.

Покълналите зърна на зърнените култури (изсушени и смлени), главно ръж и ечемик, са основният "доставчик" на малцова захар, защото точно те са причината за разпадането на нишестето и превръщането му в глюкоза.

Човешкият организъм произвежда малцова захар в стомашно-чревния тракт чрез съединяването на стомашен сок с ензима малтаза. Липсата на последния в чревната лигавица може да бъде генетично заложено, затова такива хора не трябва да използват малцова захар в храната си, поради вродената си непоносимост към нея.

Такава захар е по-малко сладка от глюкозата, захарозата и фруктозата. Счита се за по-полезна за здравето, тъй като не влияе неблагоприятно на костите и зъбите.

Дневна необходимост от малтоза

Препоръчителната дневна потребност е не повече от 100 грама сладки изделия на ден. При това количеството малтозата може да достигне 30-40 грама дневно, при условие че се намали консумацията на други храни със захар в състава си.

Кога необходимостта от малтоза нараства

Интензивният психически и физически стрес изисква много енергия. За бързото й възстановяване са необходими прости въглехидрати, които също включват малтоза.

Необходимостта от малтоза намалява при:

  • захарен диабет (малтозата бързо повишава кръвната захар, което е нежелателно при това заболяване);
  • заседнал начин на живот и заседнала работа, която не е свързана с активна умствена дейност (тогава се намалява нуждата на организма от малтоза).

Усвояване на малтозата

Малтозата се усвоява бързо и лесно от човешкото тяло. Процесът на асимилация започва още в устата, поради наличието на ензима амилаза в слюнката. Пълното усвояване на въглехидрата става в червата, при което се отделя глюкоза – енергиен източник, необходим за цялото тяло и най-вече за мозъка.

При недостиг на ензима амилаза в организма се появява непоносимост към малтоза. В такъв случай всички продукти, които съдържат дизахарида, трябва да се изключат от менюто.

Полезни свойства на малтозата и влияние върху човека

Малтозата е отличен източник на енергия. Според медицински източници, дизахаридът е по-полезен за организма от фруктозата и захарозата. Част е от диетичните храни. Някои видове хляб и сладкиши се приготвят с добавяне на малтоза.

Съставът на малтозата може да бъде различен (разликите не са големи) в зависимост от суровината, в която се съдържа – ръж, пшеница, ечемик или царевица. Витаминно-минералният комплекс е изграден от: холин, витамини В1, В2, В5, В6, В9, Е, Н и РР, също калий, калций, магнезий, цинк, селен, мед и манган, желязо, хлор и сяра, йод, хром, флуор, молибден, бор и ванадий, калай и титан, силиций, кобалт, никел и алуминий, фосфор и натрий. В 100 грама от продукта се съдържат 362 ккал.

Признаци за недостиг на малтоза в организма

Изчерпването на енергията е първият признак на липса на захари в организма. Първите симптоми означават, че тялото спешно се нуждае от енергия, това са:

  • слабост;
  • липса на сила;
  • потиснато настроение.

Признаци за излишък на малтоза в организма:

  • възникване на алергични реакции;
  • гадене, подуване на корема;
  • стомашно разстройство;
  • суха уста;
  • апатия.

Взаимодействие на малтозата с други елементи

Малтозата е разтворима във вода. Взаимодейства с витамини от група В и определени микроелементи, както и полизахариди. Усвоява се само при наличието на специални храносмилателни ензими.

Храни, богати на малтоза и съдържанието й в 100 грама продукт:

В меда се съдържа малтоза.

  • малтозен сироп (99,2 гр);
  • малтозна бяла меласа (нишесте) (68 гр);
  • черна меласа (от захарно цвекло) (19 гр);
  • карамелена меласа (12-18 гр);
  • малц (5 гр);
  • пчелен мед (4,5 гр);
  • мармалад (4,2 гр);
  • квас (2,2 гр);
  • сладолед (2 гр);
  • бира (1,8 гр);
  • малцов хляб (1,3 гр);
  • мюсли (1,1 гр);
  • хляб (0,8 гр);
  • бебешка храна (0,5 гр);
  • леща за готвене (0,3 гр).

Фактори, влияещи на съдържанието на малтоза в организма

Правилното функциониране на организма и съставът на хранителните продукти влияят върху съдържанието на малтоза в човешкото тяло. Освен това количеството малтоза се влияе от физическата активност, която не трябва да бъде твърде голяма, но не и малка.

Малцовата захар в кулинарията

Малтозата намира широко приложение в кулинарията, хранително-вкусовата промишленост, пивоварството и приготвянето на спиртни напитки от житни растения (ръж, пшеница, ечемик). Добавя се също в печива от маслено тесто. Малцовата захар не е толкова сладка като тръстиковата или тази от захарно цвекло. Тя действа като набухвател за тестото, прави го пухкаво и въздушно.

В производството на детски храни, млечни смеси, плодови консерви често обикновената захар се заменя с малцова.

В пивоварството, където по рецепта се използва малц, задължително се прибавя и малтоза. Уискито и бърбънът също съдържат малцова захар.

Източник:

edaplus.info
Снимки: freepik.com; pixabay.com

Още по темата:
  • Глюкоза - основен източник на енергия за човека Глюкоза - основен източник на енергия за човека
  • Монозахариди Монозахариди
  • Какво е захарозата и как влияе при диабет Какво е захарозата и как влияе при диабет
  • Какво представлява лактозата - ползи и непоносимост Какво представлява лактозата - ползи и непоносимост
5.0/5 2 оценки

Продукти свързани със СЪСТАВКАТА

УЕЛ БЕЙБИ СИРОП ЗА БЕБЕТА И ДЕЦА 150 мл ВИТАБИОТИКС
34.30лв.

УЕЛ БЕЙБИ СИРОП ЗА БЕБЕТА И ДЕЦА 150 мл ВИТАБИОТИКС

УЕЛБЕЙБИ КАПКИ ЗА БЕБЕТА 30 мл ВИТАБИОТИКС
32.60лв.

УЕЛБЕЙБИ КАПКИ ЗА БЕБЕТА 30 мл ВИТАБИОТИКС

АЛВЕО СИЛ капсули * 60 ТИЙМПРО
104.99лв.

АЛВЕО СИЛ капсули * 60 ТИЙМПРО

ПОЛАР АЙС ПЮР ПОЧИСТВАЩ ЛОСИОН 125 мл.
27.30лв.

ПОЛАР АЙС ПЮР ПОЧИСТВАЩ ЛОСИОН 125 мл.

МЕА НАТУРА БАЛСАМ С МАСЛИНА ЗА  ВСЕКИ ТИП КОСА 300 мл
11.30лв.

МЕА НАТУРА БАЛСАМ С МАСЛИНА ЗА ВСЕКИ ТИП КОСА 300 мл

МЕА НАТУРА КРЕМ ЗА РЪЦЕ ПРОТИВ СТАРЕЕНЕ С НАР 100 мл
7.10лв.

МЕА НАТУРА КРЕМ ЗА РЪЦЕ ПРОТИВ СТАРЕЕНЕ С НАР 100 мл

Коментари към Малтоза (малцова захар)

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Малтоза (малцова захар)
    www.framar.bg 
    на 17 May 2025 в 17:27
    Коментирайте "Малтоза (малцова захар)"

СЪСТАВКАТА е свързана към

  • Въглехидрати
  • Обмяна на въглехидратите
  • Разграждане на въглехидрати
  • Какво е захарозата и как влияе при диабет
  • Какво представлява лактозата - ползи и непоносимост
  • Глюкоза - основен източник на енергия за човека
  • Ечемик
  • Въглехидратната ротация като метод за отслабване
  • Веднъж седмично правете разтоварващ ден на постен ориз
  • Малтодекстрин
  • Целулоза
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Защо отслабваме, когато имаме висока кръвна захар и диабет?

преди 109 дни, 1 час и 24 мин.

Мед или кафява захар - кое е по-подходящо за хората на диета?

преди 138 дни, 7 часа и 17 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 1 дни, 5 часа и 31 мин.

Какво представлява прозяването

преди 5 дни, 20 часа и 31 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 5 дни, 20 часа и 43 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 5 дни, 20 часа и 50 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОУМОН ХИСТАМИН 30 СН

РУУФ РАТ КАПАН ЗА МИШКИ И ПЛЪХОВЕ С ЛЕПИЛО 18 / 13 см CATCHMASTER

НИВЕА СЪН PROTECT & MOISTURE ХИДРАТИРАЩ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН СПРЕЙ ПОМПА SPF50+ 270 мл

СОЛИНГЕН МАГНУМ КЛЕЩИ ЗА НОКТИ 003

ОРТОТЕХ ОРТО СОФТ РАЗДЕЛИТЕЛИ ЗА ПРЪСТИ ХАЛУКС ПРОТЕКТ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:39:11

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:27:52

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: Десислава Петрова от 16 май 2025г. в 16:20:59

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: Петя Петкова от 16 май 2025г. в 15:53:33

НИЛАЦИД ГАСТРОГЕЛ саше * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 15:24:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival