Въглехидратите и физическото натоварване - обща информация
Достатъчните количества въглехидрати (мускулен гликоген, чернодробен гликоген и захар в кръвта) са определящи фактори за оптимални показатели при спортуване. Ежедневният прием на нужната доза от тях е необходим за попълването на гликогена в мускулите и черния дроб във времето между тренировките или състезанията. Въглехидратите, набавяни преди физическото натоварване, помагат за достигането на добри резултати, а по време на натоварването - за подобряване на показателите благодарение на поддържането на нивото на кръвната захар и окисляването.
Високо въглехидратната храна се класифицира по:
- вида на въглехидратите (прости и сложни);
- състоянието им (течни и твърди);
- гликемичния индекс (нисък, среден, висок).
Разпределенията "прости/сложни", "течни/твърди" не отразяват влиянието на храните и течностите, богати на въглехидрати на ниво глюкоза и инсулин в кръвта, а класификацията според гликемичния индекс отразява това въздействие.
Гликемичният индекс (ГИ) се използва за разделение на различните видове продукти чрез измерване нивото на глюкоза в кръвта след техния прием. Изследванията се правят на гладно.
Храната се дели на:
- високо гликемична (глюкоза, хляб, картофи, каши, напитки за спортисти);
- средно гликемична (захароза, безалкохолни напитки, овес, тропически плодове);
- ниско гликемична (фруктоза, прясно и кисело мляко, леща, ябълки, портокали).
Гликемичният индекс отразява способността на храносмилане и поглъщане на храната, богата на въглехидрати.
Влияние върху ГИ оказват:
- формата на продуктите (размерът на частиците, наличието на цели зърна, структурата и вискозитетът на ястията);
- степента на преработка и кулинарната обработка на продуктите;
- наличието на фруктоза или лактоза (и при двете гликемичният индекс е нисък);
- съотношението между амилопектин и амилоза в нишестето (скоростта на преработка на амилозата е ниска);
- взаимодействието на скорбялата с белтъка и с мазнините;
- наличието на фитин и лектин.
Предполага се, че с помощта на манипулирането на гликемичния индекс на различните продукти и ястия може да се увеличи количеството въглехидрати и да се подобрят спортните постижения.
Например, храните с нисък гликемичен индекс може да се препоръчват за консумация преди физическо натоварване за поддържането на нивото на въглехидратите.
Продуктите, богати на въглехидрати със среден и висок индекс да се приемат по време на тренировките, за да се осигури окислението на въглехидратите, а след приключване на натоварването - за попълване на гликогена.
Гликемичният индекс е полезен за спортистите при избора на храна. Но не трябва да се използва единствено той за определянето на приема на въглехидрати и продукти преди, по време на и след тренировъчния процес. Храната има и други характеристики, които са от значение за спортистите, например: хранителност, вкус, компактност, цена, поносимост от организма и лекота при приготвянето.
Тъй като изборът на храна е индивидуален според организма и вида на спорта и натоварването, то спортистите трябва да съобразят менюто си със съответните хранителни цели.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
АМИКС КАРБО ДЖЕТ БЕЙСИК прах 6 кг
СПОНСЕР ЕНЕРДЖИ КОМПЕТИШЪН 800 г
АМИКС ВИТАРГО КРЕ-АЛКАЛИН 2000 гр.
СПОНСЕР ЕНЕРДЖИ КОМПЕТИШЪН 60 гр. * 20
АМИКС КАРБО ДЖЕТ ГЕЙН прах 2.250 кг
ВИ-ШЕЙП MR.X ГОЛД РИЛОУД 2100 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при спорт
- Навяхване и изкълчване на пръстите на ръката при спорт
- Навяхване на глезена в спорта
- Какво се случва в тялото ни, след като откажем хляба
- Какво представляват стероидите?
- Контузия на петата при спортисти
- Карнитин (L-Carnitine): действие, полезни ефекти, приложение
- Тонизиране на долна част на гърдите с две прости упражнения
- Разграждане на въглехидрати
- Какво е захарозата и как влияе при диабет
- Индийски бял живовляк, Псилиум
Коментари към Въглехидратите и физическото натоварване - обща информация