Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Хранене при Хранене при спорт Въглехидратите и физическото натоварване

Въглехидратите и физическото натоварване - обща информация

от 21 дек 2014г., обновено на 14 авг 2019г.
Редактор: Радостина Райчева
Въглехидратите и физическото натоварване - обща информация - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Достатъчните количества въглехидрати (мускулен гликоген, чернодробен гликоген и захар в кръвта) са определящи фактори за оптимални показатели при спортуване. Ежедневният прием на нужната доза от тях е необходим за попълването на гликогена в мускулите и черния дроб във времето между тренировките или състезанията. Въглехидратите, набавяни преди физическото натоварване, помагат за достигането на добри резултати, а по време на натоварването - за подобряване на показателите благодарение на поддържането на нивото на кръвната захар и окисляването.

Високо въглехидратната храна се класифицира по:

  • вида на въглехидратите (прости и сложни);
  • състоянието им (течни и твърди);
  • гликемичния индекс (нисък, среден, висок).

Разпределенията "прости/сложни", "течни/твърди" не отразяват влиянието на храните и течностите, богати на въглехидрати на ниво глюкоза и инсулин в кръвта, а класификацията според гликемичния индекс отразява това въздействие.

Гликемичният индекс (ГИ) се използва за разделение на различните видове продукти чрез измерване нивото на глюкоза в кръвта след техния прием. Изследванията се правят на гладно.

Храната се дели на:

  • високо гликемична (глюкоза, хляб, картофи, каши, напитки за спортисти);
  • средно гликемична (захароза, безалкохолни напитки, овес, тропически плодове);
  • ниско гликемична (фруктоза, прясно и кисело мляко, леща, ябълки, портокали).

Гликемичният индекс отразява способността на храносмилане и поглъщане на храната, богата на въглехидрати.

Влияние върху ГИ оказват:

  • формата на продуктите (размерът на частиците, наличието на цели зърна, структурата и вискозитетът на ястията);
  • степента на преработка и кулинарната обработка на продуктите;
  • наличието на фруктоза или лактоза (и при двете гликемичният индекс е нисък);
  • съотношението между амилопектин и амилоза в нишестето (скоростта на преработка на амилозата е ниска);
  • взаимодействието на скорбялата с белтъка и с мазнините;
  • наличието на фитин и лектин.

Предполага се, че с помощта на манипулирането на гликемичния индекс на различните продукти и ястия може да се увеличи количеството въглехидрати и да се подобрят спортните постижения.

Например, храните с нисък гликемичен индекс може да се препоръчват за консумация преди физическо натоварване за поддържането на нивото на въглехидратите.

Продуктите, богати на въглехидрати със среден и висок индекс да се приемат по време на тренировките, за да се осигури окислението на въглехидратите, а след приключване на натоварването - за попълване на гликогена.

Гликемичният индекс е полезен за спортистите при избора на храна. Но не трябва да се използва единствено той за определянето на приема на въглехидрати и продукти преди, по време на и след тренировъчния процес. Храната има и други характеристики, които са от значение за спортистите, например: хранителност, вкус, компактност, цена, поносимост от организма и лекота при приготвянето.

Тъй като изборът на храна е индивидуален според организма и вида на спорта и натоварването, то спортистите трябва да съобразят менюто си със съответните хранителни цели.

Още по темата:
  • Храненето във футбола Храненето във футбола
  • Хранене при гребане Хранене при гребане
  • Хранене при лека атлетика, каране на ски, велосипедизъм, маратон Хранене при лека атлетика, каране на ски, велосипедизъм, маратон
  • Основни принципи при храненето на спортистите Основни принципи при храненето на спортистите
3.5/5 2 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

СУИДИШ СУПЛЕМЕНТС КАРБО ЕНДЖИН 1000 гр.
43.95лв. / 22.47 €

СУИДИШ СУПЛЕМЕНТС КАРБО ЕНДЖИН 1000 гр.

БАТЕРИ НУТРИШЪН ИЗОТОНИК+ прах 660 гр.
36.00лв. / 18.41 €

БАТЕРИ НУТРИШЪН ИЗОТОНИК+ прах 660 гр.

TREC NUTRITION VITARGO ELECTRO ENERGY 1050 г
59.00лв. / 30.17 €

TREC NUTRITION VITARGO ELECTRO ENERGY 1050 г

БАТЕРИ НУТРИШЪН ВИТАРГО 2 кг
93.00лв. / 47.55 €

БАТЕРИ НУТРИШЪН ВИТАРГО 2 кг

АМИКС СМУУТ-8 2300 гр.
165.00лв. / 84.36 €

АМИКС СМУУТ-8 2300 гр.

Безплатна доставка за България!
ПЮР НУТРИШЪН ЛИЙН МАСС прах 2720 г
75.00лв. / 38.35 €

ПЮР НУТРИШЪН ЛИЙН МАСС прах 2720 г

Коментари към Въглехидратите и физическото натоварване - обща информация

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Въглехидратите и физическото натоварване - обща информация
    www.framar.bg 
    на 17 November 2025 в 05:37
    Коментирайте "Въглехидратите и физическото натоварване - обща информация"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Хранене при спорт
  • Навяхване на глезена в спорта
  • Навяхване и изкълчване на пръстите на ръката при спорт
  • Индийски бял живовляк, Псилиум
  • Контузия на петата при спортисти
  • Какво е захарозата и как влияе при диабет
  • Глюкоза - основен източник на енергия за човека
  • Какво представлява лактозата - ползи и непоносимост
  • Малтоза (малцова захар)
  • Д-р Ивайло Якимов
  • Разграждане на въглехидрати
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
РетинобластомРетинобластом

Ретинобластом

от 16 ное 2025г.Прочети повече
ЛипосаркомЛипосарком

Липосарком

от 14 ное 2025г.Прочети повече
Високоспециализирана операция на голяма бъбречна киста в МБАЛ „Княгиня Клементина“Високоспециализирана операция на голяма бъбречна киста в МБАЛ „Княгиня Клементина“

Високоспециализирана операция на голяма бъбречна киста в МБАЛ „Княгиня Клементина“

от 14 ное 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Биомаркерите са ключът към правилното лечение на рака на белия дроб

преди 16 дни, 18 часа и 34 мин.

Гадене и лека болка сред преглед при гинеколог

преди 26 дни, 14 часа и 47 мин.
Всички

АНКЕТА

Засегнати ли сте от заболяването диабет?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ТАНТУМ ВЕРДЕ С ВКУС НА ПОРТОКАЛ И МЕД таблетки за смучене 3 мг * 40

ТАНТУМ ВЕРДЕ С ВКУС НА ПОРТОКАЛ И МЕД таблетки за смучене 3 мг * 20

ТАНТУМ ВЕРДЕ С ВКУС НА ЛИМОН таблетки за смучене 3 мг * 40

ТАНТУМ ВЕРДЕ С ВКУС НА ЛИМОН таблетки за смучене 3 мг * 20

ТАНТУМ ВЕРДЕ С ВКУС НА ЕВКАЛИПТ таблетки за смучене 3 мг * 20

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ДОКСИЦИКЛИН диспергиращи таблетки 100 мг * 20 СТАДА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 14 ное 2025г. в 18:18:58

ДОКСИЦИКЛИН диспергиращи таблетки 100 мг * 20 СТАДА

Коментар на: Десислава Младенова от 14 ное 2025г. в 17:37:56

ЛАКТОФЛОР BIO PLUS капсули * 60

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 14 ное 2025г. в 16:45:01

АЗАКС таблетки 500 мг * 3 НОБЕЛ

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 14 ное 2025г. в 16:44:21

ЛАКТОФЛОР BIO PLUS капсули * 60

Коментар на: Алекс от 14 ное 2025г. в 16:42:37
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival