Хранителни съставки

ХРАНИТЕЛНИ СЪСТАВКИ НА АКЦЕНТ

АКТУАЛНИ ХРАНИТЕЛНИ СЪСТАВКИ

Хитин

Хитин

Хитин - дневна необходимост, полезни свойства и храни, богати на хитин. Хитинът, наричан още животин...

Прочети повече

ВСИЧКИ ХРАНИТЕЛНИ СЪСТАВКИ

Хранителни съставки на framar.bg

Хранителните съставки са органични вещества, които се намират в храната и са необходими за жизнеността и здравето на човека.

Белтъците са сложни молекули, които се състоят от аминокиселини. Те имат много функции в организма, като например:

 • участват в изграждането и поддържането на мускулите, костите, кожата и други тъкани;
 • служат за производство на ензими, хормони, антитела и други биологично активни вещества;
 • регулират рН, осмотичното налягане и температурата на телесните течности;
 • служат за източник на енергия при недостиг на въглехидрати и мазнини.

Белтъците се делят на два вида: животински и растителни. Животинските белтъци се намират в месото, рибата, яйцата, млечните продукти и други животински източници. Те са по-пълноценни, тъй като съдържат всички осем есенциални аминокиселини, които човешкият организъм не може да синтезира. Растителните белтъци се намират в зърнените храни, бобовите култури, орехите, семената и други растителни източници. Те са по-непълноценни, тъй като не съдържат всички есенциални аминокиселини или ги имат в недостатъчно количество. Затова е препоръчително да се комбинират различни видове растителни белтъци за постигане на по-добра хранителна стойност.

Мастните киселини са органични вещества, които се състоят от дълги вериги от въглеродни атоми, свързани с водород. Те имат следните функции в организма:

 • служат за източник и запас на енергия;
 • участват в изграждането и поддържането на клетъчните мембрани;
 • служат за производство на хормоноподобни вещества, които регулират различни физиологични процеси;
 • участват в транспорта и усвояването на разтворимите в мазнини витамини A, D, E и K.

Мастните киселини се делят на два вида: наситени и ненаситени. Наситените мастни киселини имат само единични връзки между въглеродните атоми и са по-устойчиви на окисление. Те се намират предимно в животинските мазнини, като масло, сало, сирене и други. Ненаситените мастни киселини имат една или повече двойни връзки между въглеродните атоми и са по-чувствителни на окисление. Те се намират предимно в растителните мазнини, като олио, маргарин, орехи и други. Ненаситените мастни киселини се подразделят на два подвида: мононенаситени и полиненаситени. Мононенаситените мастни киселини имат само една двойна връзка в веригата си и са благоприятни за здравето на сърцето и кръвоносните съдове. Те се намират в зехтина, авокадо, бадеми и други. Полиненаситените мастни киселини имат повече от една двойна връзка в веригата си и са необходими за нормалното функциониране на организма. Те се делят на два типа: омега-3 и омега-6. Омега-3 мастните киселини имат първата двойна връзка на третия атом от края на веригата и са благоприятни за здравето на сърцето, мозъка и очите. Те се намират в рибата, ланеното семе, чия и други. Омега-6 мастните киселини имат първата двойна връзка на шестия атом от края на веригата и участват в регулирането на запалителните процеси в организма. Те се намират в слънчогледовото олио, соевото олио, гроздовото олио и други.

Витамините са органични вещества, които не могат да бъдат синтезирани от човешкия организъм или се синтезират в недостатъчно количество. Те имат различни функции в организма, като например:

 • участват в регулирането на обмяната на вещества;
 • участват в производството на енергия от храната;
 • участват в защитата от свободните радикали и оксидативния стрес;
 • участват в растежа и развитието на тъканите;
 • участват в поддържането на имунната система;
 • участват в поддържането на нормалното зрение, кожа, коса, нокти и други.


Витамините се делят на две групи: разтворими в мазнини и разтворими във вода. Разтворимите в мазнини витамини (A, D, E и K) се запазват в телесните мазнини и не излизат лесно от организма. Затова те трябва да се приемат умерено, за да не доведат до прекомерно натрупване и токсичност.

© 2007 - 2024 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook