Начало Хранене Хранителни съставки Витамини Витамин В13 (оротова киселина)

Витамин В13 (оротова киселина)

Витамин В13 (оротова киселина) - изображение

Витамин В13 е открит през 1904 година. Изследователите установяват, че се съдържа в млякото на животните и в майчината кърма.

Веществото е познато още с наименованието оротова киселина. От биохимична гледна точка по-правилно е то да се нарича именно така или витаминоподобно съединение, тъй като то постъпва в организма не само отвън (т.е чрез храната), но и се произвежда от човешкото тяло, благодарение на работата на полезните чревни бактерии.

Витамин В13 оказва съществено влияние върху редица важни физиологични процеси.


Дневна необходимост

Потребността на възрастните от оротова киселина е между 500-1500 мг на ден. При бременни и кърмещи жени тя се увеличава до 3000 мг. По-големи дози са нужни и на активно спортуващите хора, защото съединението повлиява благоприятно нарастването и запазването на мускулната маса.

  • възрастни – 0,5-1,5 г, понякога до 3 г;
  • кърмачета – 0,125-0,25 г;
  • деца 1-3 години – 0,125-0,5 г;
  • деца 3-8 години – 0,25-1 г;
  • бременни жени – 3 г;
  • кърмещи жени – 3 г.

 

Функции в организма

Оротовата киселина на практика влиза в състава на всички тъкани и органи в човешкото тяло. Необходима е за образуването на специални вещества, наречени фосфолипиди, без които са невъзможни строежът и нормалното функциониране на клетъчните мембрани.

Участвайки в биосинтезата на нуклеиновите киселини, витамин В13 осигурява условия за нормален растеж както на отделните клетки, така и на целия организъм.

Установено е положително действие на киселината върху кръвообразуването. В частност, се отбелязва способността на витамина да засилва синтеза на кръвните клетки - еритроцити и левкоцити.

Оротовата киселина има анаболитен ефект или иначе казано: засилва синтеза на белтъчните молекули, стимулирайки бързия растеж на мускулната маса.

Веществото е съединение с нестероиден характер, но не е хормон, въпреки че значително засилва растежа на мускулните влакна.

Благоприятно е действието на В13 при бременност, тъй като допринася за правилното формиране на плода.

 

Освен това оротовата киселина:

  • подобрява работата на черния дроб, осигурявайки възстановяването на неговите клетки и като предпазва органа от мастна дегенерация;
  • понижава нивото на холестерола в кръвта, предотвратявайки появата на атеросклеротични плаки, които стесняват лумените на кръвоносните съдове и водят до нарушения на сърдечно-съдовата система.

Лекарствените средства, съдържащи В13, се използват за нормализиране на състоянието на хора след извършени операции и преминали заболявания. Употребява се подобряване на свиването на сърдечния мускул и за възстановяване работата на жлъчните пътища.

 

Дефицит

Недостигът на веществото не води до необратими нарушения на биохимичните процеси, произтичащи в организма. То се замества от другите витамини от група В, които осигуряват преструктурирането на обменните процеси.

 

Предозиране

Постъпване на по-голямо от необходимото количество оротова киселина се наблюдава при неконтролируем прием на лекарства, съдържащи съединението. В такива случаи се развиват алергични реакции, изразяващи се в зачервявания по кожата, съпроводени със сърбеж. Възможни са и храносмилателни разстройства.
Симптомите бързо изчезват след спиране на приема на лекарствата.

 

Източници на В13

Оротовата киселина се намира в хранителните продукти под формата на калциеви, магнезиеви и калиеви соли.

Храни с високо съдържание на В13:

Частичната потребност на човека от съединението се удовлетворява благодарение на синтезирането на витамина от чревни микроорганизми.

 

Взаимодействие с други вещества

Оротовата киселина не се разтваря добре както във вода, така и в органични разтворители. Разрушава се под въздействието на светлината.

При достатъчни количества В 13 в организма се подобрява значително усвояването на витамин В9.

 

Снимка: calorizator.ru

4.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СЪСТАВКАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СЪСТАВКАТА

СЪСТАВКАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияЛюбопитноФизиологияСнимкиХранене при...Алт. медицинаЛечения