Начало Хранене Хранителни съставки Биологично активни вещества Антоцианини

Антоцианини

Антоцианини - изображение

Антоцианините са широко разпространени пигменти, които са разтворени в клетъчния сок на растенията.

Киселата среда придава на последните наситен червен цвят, алкалната обагря кристалите на веществата в синьо, а неутралността се издава от виолетовите краски.

Знаейки това, няма да ви бъде трудно да определите киселинно-алкалния баланс на зеленчуците (включително и зеленолистните).


Обща характеристика

Антоцианините са растителни пигменти, отнасящи се към групата на гликозидите. Техните кристали не са свързани с протопластите (както при хлорофила), а са способни свободно да се смесват с вътреклетъчната течност.

Антоцианините често определят цвета на венчелистчетата на цветята, обагрянето на плодовете и есенните листа. Нюансите варират според рН на клетъчното съдържание и може да се променят в процеса на узряване на плодовете или в резултат на есенния листопад.

В промишлеността пигментите се извличат предимно от червеното зеле и ципата на гроздовите зърна. По този начин се получават червени и виолетови оцветители, които се използват при направата на напитки, сладолед, йогурт, различни сладкарски изделия.

Наличието на растителни пигменти в продуктите се обозначава върху етикетите като Е-163. Такива вещества не са вредни за организма, дори са полезни.

 

Дневна необходимост

Диетолозите препоръчват на ден да се приемат около 10-15 мг от полезните пигменти.

Разбира се, не бива да се изпада в крайности, защото прекаляването с консумацията на плодове и зеленчуци, съдържащи антоцианини, може да доведе до алергични реакции на организма.


Необходимостта от антоцианини нараства при:

  • генетична предразположеност към онкологични заболявания;
  • хора, използващи активно мобилни услуги;
  • при работа, свързана с високочестотни токове, както и с йонизиращи лъчения.

 

Необходимостта от антоцианини намалява при:

  • индивидуална непоносимост към продукти, съдържащи антоцианини;
  • при различни алергични реакции, възникващи след употреба на такива продукти.

 

Усвояване

Антоцианините са добре разтворими във вода. Смята се, че се усвояват 100% от организма.

 

Полезни свойства и въздействие върху човека

Растителните пигменти са мощни антиоксиданти, които предпазват тялото от свободните радикали. Притежават уникалната способност да устояват на ултравиолетовите лъчи и да намаляват риска от развитие на онкологични заболявания.

Благодарение на тези вещества-оцветители се забавя процесът на стареене и се лекуват някои неврологични заболявания. Антоцианините се използват за предотвратяване на бактериални инфекции, както и в комплексна терапия при лечението на такива. Помагат за предотвратяване на диабет или за намаляване на последствията от вече развитото заболяване.

 

Взаимодействие с есенциални вещества

Антоцианините взаимодействат добре с вода и с всички съединения, които са способни да разтварят гликозиди.


Признаци на недостиг на антоцианини

  • депресия;
  • липса на сили;
  • нервно изтощение;
  • понижаване на имунитета.

Няма информация за признаци на излишък на антоцианини в организма.


Фактори, влияещи на съдържанието на антоцианини в тялото

Редовният прием на продукти, богати на съединенията, са основният фактор, който определя тяхното количество в организма.


По статията работи: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СЪСТАВКАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СЪСТАВКАТА

СЪСТАВКАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЕ-тата в хранитеБотаника