Антоцианини

Антоцианините са широко разпространени пигменти, които са разтворени в клетъчния сок на растенията.
Киселата среда придава на последните наситен червен цвят, алкалната обагря кристалите на веществата в синьо, а неутралността се издава от виолетовите краски.
Знаейки това, няма да ви бъде трудно да определите киселинно-алкалния баланс на зеленчуците (включително и зеленолистните).
Обща характеристика
Антоцианините са растителни пигменти, отнасящи се към групата на гликозидите. Техните кристали не са свързани с протопластите (както при хлорофила), а са способни свободно да се смесват с вътреклетъчната течност.
Антоцианините често определят цвета на венчелистчетата на цветята, обагрянето на плодовете и есенните листа. Нюансите варират според рН на клетъчното съдържание и може да се променят в процеса на узряване на плодовете или в резултат на есенния листопад.
В промишлеността пигментите се извличат предимно от червеното зеле и ципата на гроздовите зърна. По този начин се получават червени и виолетови оцветители, които се използват при направата на напитки, сладолед, йогурт, различни сладкарски изделия.
Наличието на растителни пигменти в продуктите се обозначава върху етикетите като Е-163. Такива вещества не са вредни за организма, дори са полезни.
Дневна необходимост
Диетолозите препоръчват на ден да се приемат около 10-15 мг от полезните пигменти.
Разбира се, не бива да се изпада в крайности, защото прекаляването с консумацията на плодове и зеленчуци, съдържащи антоцианини, може да доведе до алергични реакции на организма.
Необходимостта от антоцианини нараства при:
- генетична предразположеност към онкологични заболявания;
- хора, използващи активно мобилни услуги;
- при работа, свързана с високочестотни токове, както и с йонизиращи лъчения.
Необходимостта от антоцианини намалява при:
- индивидуална непоносимост към продукти, съдържащи антоцианини;
- при различни алергични реакции, възникващи след употреба на такива продукти.
Усвояване
Антоцианините са добре разтворими във вода. Смята се, че се усвояват 100% от организма.
Полезни свойства и въздействие върху човека
Растителните пигменти са мощни антиоксиданти, които предпазват тялото от свободните радикали. Притежават уникалната способност да устояват на ултравиолетовите лъчи и да намаляват риска от развитие на онкологични заболявания.
Благодарение на тези вещества-оцветители се забавя процесът на стареене и се лекуват някои неврологични заболявания. Антоцианините се използват за предотвратяване на бактериални инфекции, както и в комплексна терапия при лечението на такива. Помагат за предотвратяване на диабет или за намаляване на последствията от вече развитото заболяване.
Взаимодействие с есенциални вещества
Антоцианините взаимодействат добре с вода и с всички съединения, които са способни да разтварят гликозиди.
Признаци на недостиг на антоцианини
- депресия;
- липса на сили;
- нервно изтощение;
- понижаване на имунитета.
Няма информация за признаци на излишък на антоцианини в организма.
Фактори, влияещи на съдържанието на антоцианини в тялото
Редовният прием на продукти, богати на съединенията, са основният фактор, който определя тяхното количество в организма.
edaplus.info
Коментари към Антоцианини