E163 - Антоцианини (Anthocyanins)
Характеристика
Хранителните добавки антоцианини Е 163 (anthocyanins, grape skin extract, enociania, enocianina, eno, anthocyane, enocyanine) са оцветители с естествен произход, получават се от растителни суровини.
Антоцианините се съдържат във вишните, боровинките, черния касис, аронията, червената боровинка, ягодата, червено грозде, червеното зеле, черния бъз, шипката. В Е 163 може да има примеси: захар, дъбилни вещества, минерали и суровинни компоненти. Тези оцветители се срещат в течно състояние, прахо или пастообразни, имат слаб специфичен мирис. Наситеността на цветовете им зависи от нивото на киселинно-алкалната среда; варират от червено до синьо, дори зелено.
Е 163 се разтваря лесно във вода, а в спирт, практически, не се разтваря.
Употреба
Веществото не е опасно за човешкото здраве и живот, разрешено е за употреба в хранителната промишленост във всички страни по света. Оцветителят се използва за обагряне на сладкарски изделия, продукти от преработени плодове, безалкохолни напитки, вина, майонези, сосове, някои видове твърди сирена. Поради зависимостта на цвета на антоцианините от киселинната среда, те не се ползват за оцветяване на млечни и кисело – млечни продукти в червено, цветът в подобна среда става син.
Освен в хранителната промишленост, Е 163 намира приложение и в козметиката за боядисване на козметични и фармацевтични продукти, в частност, при производството на витамини.
Въздействие върху човека
Максимално допустимата дневна доза в човешкия организъм е 2,5 мг на 1 кг телесно тегло. Освен, че тези вещества са безопасни и безвредни за хората, те са и полезна добавка към ежедневното меню. Съществува мнение, че Е 163 има защитна функция за организма. Изследвания показват, че употребата на антоцианини води до положителни резултати при лечение на някои заболявания на храносмилателните органи, предпазва от развиване на рак на хранопровода и дебелото черво.
Изключително полезни са плодовете на малината, защото са богати на антоцианини.
Коментари към E163 - Антоцианини (Anthocyanins)