Малтодекстрин
Малтодекстринът представлява съединение от малтоза и декстрини. Малтозата е естествен дизахарид, наричан още малцова захар. Декстрините са моно-, ди- и полизахариди, които се получават при термична обработка на нишесте. От това следва, че в състава на въглехидрата не влизат изкуствени подсладители, оцветители и ароматизатори, няма също и консерванти.
Веществото обикновено се съдържа в царевицата, ориза, картофите, пшеницата. Това е важен фактор за хората, страдащи от цьолиакия.
Обща характеристика
Малтодекстринът е междинен продукт от разпадането на ензима алфа-амилаза на картофеното или царевично нишестета, при което молекулата на нишестето се разделя на фрагменти. Крайните продукти от разделянето на нишестето (при участието на ензима глюкоамилаза) са глюкозата и малтозата.
След изсушаване малтодекстринът представлява бял прах с кремав оттенък и сладък вкус, добре разтворим както в гореща,
така и в студена вода.
Въглехидратът намира широко приложение като добавка, използвана в хранително-вкусовата промишленост. Влиза в състава на
сладкарски и хлебни изделия, като подобрява вида и вкусовите им качества. Стабилизатор е за сосове и подправки, използва се също в млечната промишленост, при приготвянето на напитки, слага се и в сладоледите за подобряване на консистенцията им.
Малтодекстринът обикновено се използва като консервант за увеличаване срока на годност на пакетираните храни. Той е евтин и лесен за производство, използва се и за сгъстяване на продукти като инстантни пудинги и желатини, сосове и салатни дресинги. Може да се комбинира и с изкуствени подсладители за подслаждане на продукти като консервирани плодове и десерти.
Веществото обикновено се съдържа в царевицата, ориза, картофите и пшеницата. Това е важен фактор за хората, страдащи от цьолиакия.
Използва се и като сгъстител в продукти за лична хигиена, като лосиони и продукти за грижа за косата.
Други области на приложение: фармацевтика, бодибилдинг, козметика.
Малтодекстринът има 4 калории за 1 грам, същото количество калории като захарозата или трапезната захар. Гликемичният индекс на малтодекстрина обаче е по-висок от на захарта и варира от 106 до 136, което означава, че може да повиши нивото на кръвната захар много бързо.
Продукти, богати на малтодекстрин:
- макаронени изделия, зърнени храни и ориз;
- заместители на месо;
- печива;
- салатни дресинги;
- замразени ястия;
- супи;
- захари и сладкиши;
- енергийни и спортни напитки;
Някои производители също добавят малтодекстрин към лосиони, продукти за грижа за косата и храна за добитък.
Здраве и красота
Малтодекстринът не предизвиква алергии, действа благоприятно върху работата на стомашно-чревния тракт.
Трябва да се избягва или ограничи приема му от хора, страдащи от диабет и инсулинова резистентност, както и при такива, които са предразположени към развитие на тези заболявания. Друга причина за ограничаването му е за поддържане на по-здрави черва.
При прекалената консумация на продукти, които съдържат малтодекстрини, захари и като цяло преработени храни и нисък прием на храни, в които има фибри, се увеличава риска за висок холестерол, наддаване на теглото и диабет тип 2.
Много хранителни добавки могат да причинят алергии или непоносимост. Страничните ефекти могат да включват алергични
реакции, наддаване на тегло, газове, метеоризъм и подуване на корема. Малтодекстринът може също да причини обрив или дразнене на кожата, астма, спазми или затруднено дишане.
medicalnewstoday.com; healthline.com
Продукти свързани със СЪСТАВКАТА
КФД НУТРИШЪН ПРЕМИУМ X-CARBS 1 кг
БИОТЕЧ КАРБО X 1000 г ОВКУСЕН
БИОТЕЧ КАРБО X 1000 г НЕОВКУСЕН
АМИКС СМУУТ-8 2300 гр.
Безплатна доставка за България!АМИКС КАРБО ДЖЕТ МАСС ПРОФЕШЪНЪЛ прах 3000 гр.
СПОНСЕР ЕНЕРДЖИ КОМПЕТИШЪН 60 гр. * 20
СЪСТАВКАТА е свързана към
- Въглехидрати
- Разграждане на въглехидрати
- Какво е захарозата и как влияе при диабет
- Обмяна на въглехидратите
- Какво се случва в тялото ни, след като откажем хляба
- Какво представлява лактозата - ползи и непоносимост
- Ечемик
- Глюкоза - основен източник на енергия за човека
- Въглехидрати - обща характеристика, хранителни източници и дневна необходимост - 2 част
- Въглехидрати - обща характеристика, хранителни източници и дневна необходимост - 1 част
- Въглехидратната ротация като метод за отслабване
Коментари към Малтодекстрин
Росица
Здравейте. Как така в 2 съседни изречения горе в статията пише, че поради по-високият си гликемичен индекс малтодекстринът може бързо да повиши нивото на кръвна захар, а след това - че за разлика от глюкозата НЕ повишава нивото на кръвна захар?!?
Здравейте! Благодарим Ви за бдителността и сигнала! Информацията е коригирана.
Здравейте. Как така в 2 съседни изречения горе в статията пише, че поради по-високият си гликемичен индекс малтодекстринът може бързо да повиши нивото на кръвна захар, а след това - че за разлика от глюкозата НЕ повишава нивото на кръвна захар?!?
Любомир
Здравейте, нуждая се от информация. Чета различни неща из интернет, че малтодекстрина и трансглутаминазата са едно и също. Това вярно ли е? Тъй, като организма ми образува анти тела срещу глутена и тъканна трансглутаминаза се притеснявам от малтодекстрина ако представляват едно и също. Благодаря предварително!
Здравейте! Различни субстанции са. Малтодекстринът е полизахарид, произведен от нишесте, а трансглутаминазата е ензим.
Здравейте, нуждая се от информация. Чета различни неща из интернет, че малтодекстрина и трансглутаминазата са едно и също. Това вярно ли е? Тъй, като организма ми образува анти тела срещу глутена и тъканна трансглутаминаза се притеснявам от малтодекстрина ако представляват едно и също. Благодаря предварително!