Начало Хранене Хранителни съставки Въглехидрати Малтодекстрин

Малтодекстрин

Малтодекстрин - изображение

Малтодекстринът представлява съединение от малтоза и декстрини. Малтозата е естествен дизахарид, наричан още малцова захар. Декстрините са моно-, ди- и полизахариди, които се получават при термична обработка на нишесте. От това следва, че в състава на въглехидрата не влизат изкуствени подсладители, оцветители и ароматизатори, няма също и консерванти.

Веществото обикновено се съдържа в царевицата, ориза, картофите, пшеницата. Това е важен фактор за хората, страдащи от цьолиакия.

Малтодекстринът е междинен продукт от разпадането на ензима алфа амилаза на картофеното или царевично нишестета, при което молекулата на нишестето се разделя на фрагменти. Крайните продукти от разделянето на нишестето (при участието на ензима глюкоамилаза) са глюкозата и малтозата.

След изсушаване малтодекстринът представлява бял прах с кремав оттенък и сладък вкус, добре разтворим както в гореща, така и в студена вода.

Продуктът е напълно натурален, лесно се усвоява от организма. За разлика от глюкозата (приет в същите количества) той не повишава нивото на кръвната захар.

Въглехидратът намира широко приложение като добавка, използвана в хранително-вкусовата промишленост. Влиза в състава на сладкарски и хлебни изделия, като подобрява вида и вкусовите им качества. Стабилизатор е за сосове и подправки, използва се също в млечната промишленост, при приготвянето на напитки, слага се и в сладоледите за подобряване на консистенцията им.

Други области на приложение: фармацевтика, бодибилдинг, козметика.

Малтодекстринът не предизвиква алергии, действа благоприятно върху работата на стомашно-чревния тракт.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СЪСТАВКАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СЪСТАВКАТА

СЪСТАВКАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСъставкиЛюбопитноИсторияХранене при...Здравни съветиФизиологияСпортСнимкиБотаника