Хранене при цьолиакия
Цьолиакията (глутенова ентеропатия) е хронично заболяване, характеризиращо се с атрофия на лигавицата на тънкото черво в резултат на непоносимост към глиадин - съставна част на протеина глутен, който се съдържа в пшеницата, ръжта, ечемика, а според някои източници и в овеса.
Подлагането на заболелите на диета, изключваща гореизброените зърнени култури, както храните и продуктите, приготвени от тях, води не само до преустановяването на чревните разтройства и подобряване на общото здравословно състояние на пациента, но и до възстановяване на лигавицата на тънките черва.
Пълно подобрение настъпва едва след 3-месечна диета. Цьолиакия е от заболяванията, за които е много важно да бъдат диагностицирани навреме, а правилният хранителен режим е в състояние да промени напълно състоянието на болния и дори да му спаси живота.
Диетотерапията се състои в абсолютното и постоянно изключване от менюто на всякакви храни, продукти и ястия от пшеница, ръж, ечемик, хляб, тестени и макаронени изделия, зърнени култури, сладкарски изделия, колбаси и всякакви храни, съдържащи брашно от изброените по-горе растения. Много диетолози и гастроентеролози отричат и използването на овес и овесени продукти. Но изследвания показват, че употребата на 40-50 грама такива храни от страдащите от болестта, не влошават състоянието на пациента и това на лигавицата на тънките черва.
С добра поносимост се характеризират продукти и ястия от ориз, царевица, просо, елда и с малки изключения, от соя.
Същност
Диетата при установена цьолиакия се състои в увеличаване на количеството витамини, калций, желязо и други минерални вещества; ограничаване на мазнините, увеличаване на енергията чрез протеините и въглехидратите.
Химичен състав и калоричност на стандартната диета:
- 110-120 г протеини (60% - животински);
- 80 г мазнини (20% - растителни);
- 400 г въглехидрати (25% - лесноусвоими);
- 2700-2800 ккал.
Ястията трябва да се намачкват или да се приготвят под формата на пюре, варени или на пара. Изключват се студените и горещи храни. Храненето е 5-6 пъти дневно. Задължително да се набавят мултивитамини и минерали.
Препоръчителни храни и ястия, подходящи за безглутенова диета:
- Хляб и хлебни изделия: от картофено и царевично нишесте; от соево, оризово, царевично брашно; брашно от елда;
- Супи: от немазни и несилни месни и рибени бульони; бульони от ориз или от позволени нарязани на ситно зеленчуци.
- Месо и птица: нетлъсти меса или с отлично отстранена тлъстина, без фасции, сухожилия; варени или приготвени на пара; телешко, пилешко, заешко.
- Риба: нетлъсти видове; варена или на пара;
- Зърнени храни: елда, царевица, ориз, просо и при поносимост - до 50 грама овес; каши с вода или мляко;
- Млечни продукти: некисела и прясна извара, при поносимост - киселомлечни продукти, също до 50 грама мляко или сметана в чая или ястията; неостър настърган кашкавал;
- Яйца: рохко сварени, омлети на пара;
- Зеленчуци: картофи, моркови, тиквички, тиква, цветно зеле (варени или на пюре);
- Мезета, предястия: хайвер на есетрови, неостри сирена;
- Плодове, захарни и сладкарски изделия: желета, пюрета от ябълки, круши, дюли, боровинки, касис, ягоди, череши; печени ябълки и круши, при поносимост настъргани сурови ябълки, без обелката; захар, мед, конфитюри, мармалади, бонбони;
- Сосове и подправки: млечен сос Бешамел от нишесте или оризово брашно; сосове от немазни бульони, от плодове и от зеленчукови отвари. Подправки: дафинов лист, ванилин, канела, при поносимост и други подправки, без пипер;
- Напитки: чай, слабо кафе и какао с вода; топли сладки плодови сокове (включително от горски плодове), разредени с вода; отвара от шипки, боровинка, череша, касис;
- Мазнини: масло при приготвянето на ястията, при поносимост - олио до 5 грама в блюдата;
Снимка: pixabay.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СУОНСЪН ГЛУТЕН РИД капсули * 90 SWU962
ПРОМОБИОКЕЪР СПЕКТРУМЗИМ ЕНЗИМЕН КОМПЛЕКС капсули * 90
ГЛУТЕН КОНТРОЛ капсули 300 мг * 20 ХЕРБАМЕДИКА
ГЛУТЕН КОНТРОЛ капсули * 60 ХЕРБАМЕДИКА
ТЕСТ ЗА ГЛУТЕНОВА НЕПОНОСИМОСТ * 1 ADVENT LIFE
ПРИМА ТЕСТ ЗА ЦЕЛИАКИЯ * 1
НовСТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Рожков
- Имуноглобулин A (IgA) антитела срещу тъканната трансглутаминаза (IgA tTG)
- За глутена - полезен или вреден в действителност е той
- Безглутенова диета
- K90.0 Цьолиакия
- Имуноглобулин А (IgA) антиендомизиумни антитела (EMA)
- Има ли връзка между приема на глутен и шизофренията
- Хранителни продукти със съдържание на глутен
- 10 признака, че трябва да преустановим приема на глутен
- Разберете дали имате непоносимост към глутен чрез 7 признака
Коментари към Хранене при цьолиакия