Начало Хранене Хранене при Здравословно хранене Хранителни продукти със съдържание на глутен

Хранителни продукти със съдържание на глутен

Хранителни продукти със съдържание на глутен - изображение

При всеки човек има строго индивидуално количество глутен, което при попадане в организма може да доведе до определена реакция. Ако е налице пълна непоносимост към този растителен протеин, то дори 25 милиграма от него са достатъчни за атрофия на чревните власинки. Дали ще се откажете напълно от храните, които съдържат веществото, или ще ограничите тяхната консумация, е въпрос на личен избор. За да бъде грамотен той ви предлагаме списък с групи продукти, в чиито състав има глутен.

 

  • Млечни изделия

В известна степен съдържанието на глутен в млякото и млечните храни е опасно. Немалко от протеина се добавя в сладоледа, а на вниманието на диетолозите са и детските храни, млечните смеси за новородени, млечни каши и други. В детското хранене глутен се добавя за повишаване на хранителните свойства на продукта.

Като безопасно може да се определи количеството на протеина в киселомлечните изделия: твърди и меки сирена, кефир, кисело мляко (без добавки), извара.

 

  • Зърнено-житни култури

Хората, страдащи от цьолиакия, на първо място трябва да избягват приема на т.нар глутенова четворка - ръж, пшеница, ечемик, тритикале.

Изследвания показват, че нивото на глутен в пшеницата е около 11%, в ръжта и ечемика - 2,5%, а в овеса - 2%. Протеинът може да се открие в състава на различни печива и хляб, в макаронените изделия, в житните култури, в булгура, кускуса, гриса.

Тритикале е хибрид между пшеница и ръж. Културата е разработена в лабораторни условия през 19 век и също съдържа глутен.

Галетата е продукт, в чиито състав също е наличен протеинът.

Относително безопасни са оризът и елдата. В тях глутен може да попадне, ако се обработват заедно с пшеница, ечемик и ръж.

 

  • Месо и риба

В месните полуфабрикати (колбаси, кренвирши, кюфтета, котлети и други) има голямо количество глутен. Всъщност той не присъства в самото месо, а в панировката, сосовете, подправките и добавките към него.

Към фабрично нарязаните на тънки парчета продукти също следва да се подхожда внимателно, тъй като слоевете често се посипват с малки количества брашно, за да не се слепват.

По отношение на рибата, тя може да съдържа глутен, когато е панирана в брашно.

 

  • Други хранителни продукти

Към глутеносъдържащите продукти се отнасят сухите закуски, сосовете (кетчуп и майонеза), растителните мазнини и маргаринът, рулцата от раци, пържените картофи, чипсовете, дрождите и набухвателите, разтворимото кафе и какаото, бирата и слабоалкохолните напитки, кубчетата сух бульон, храната за бързо приготвяне, консервите, в чиито състав влизат сгъстители.

В соята и соевите продукти също има много от протеина. Той се открива и в небезопасните хранителни добавки Е150, Е160, Е411 и Е 471, също в бонбоните, шоколада и други сладкарски изделия.


Редактор: Радостина Райчева
Източник: tutknow.ru/medicina

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСъставкиНовиниЛюбопитноХранене при...РецептиЗдравни съветиСнимкиЛайфстайлИзследванияДиетиОрганизацииБотаникаЛечения