Начало Хранене Хранене при Здравословно хранене За глутена - полезен или вреден в действителност е той

За глутена - полезен или вреден в действителност е той

За глутена - полезен или вреден в действителност е той - изображение

Дали е мода да се набляга на безглутеновите храни или реално протеинът вреди на човешкото здраве? Всъщност, глутенът се състои от глиадин и глутеин, които се съдържат в пшенични и житни растения като овес, ръж, ечемик.

Той има функцията на свързващ агент, който позволява брашното да се обработва по различни технологии. Наистина би могъл да бъде вреден за консумация, защото отключва реакции в имунната система, свързани с функционирането на тънките черва, баланса на чревната флора и може да доведе до хронично възпаление.

Това се случва при хора, които генетично са предразположени към подобен вид чувствителност. С нея се свързват алергии, целиакия, които са неблагоприятни имунологични реакции и може да се третират единствено с избягване на пшенични храни и строга диета без глутен.

Спазването на такъв режим от хора, които нямат здравословни оплаквания и причини, за да го приложат, би могло да доведе до повече вреди, отколкото ползи. Според проучване, проведено от Харвардския университет, опасността за развитие на диабет при здрави хора, избягващи глутена, е увеличена с до 13%.

Мнозина смятат, че консумацията на протеина би причинила храносмилателни проблеми. Всъщност, до тях биха довели изконсумирани захари като монозахариди, полиоли и олигозахариди, които се срещат в храни, съдържащи глутен.

Тези съединения преминават необработени в дебелото черво и се превръщат в причина за стомашни неразположения, подуване и спазми. Избягването на пълнозърнестите храни от режима на хранене би могло да доведе до други нежелани ефекти. Склонността на хората да заменят глутеновите с безглутенови храни се увеличава, което от своя страна променя възгледите им за здравословен живот.

Глутенът е основен източник на фибри и подпомага чревният баланс, което означава, че липсата му би могла да доведе до дисбаланс и проблеми със стомаха. От друга страна, отсъствието на протеина би било опасно за сърцето при здрави хора, които се подлагат на безглутенови диети.

Ограниченият прием на влакна и фибри, съдържащи се в пълнозърнестите храни и тези с глутен, не благоприятства сърдечната дейност и би могъл да доведе до не добри сърдечни резултати. Затова е важно да не се подлагате на подобен вид режим, освен ако не страдате от алергия или непоносимост към глутена.

Не предприемайте решения спрямо диетите, без да се консултирате със специалист - диетолог в областта.

 

По статията работи: Русиана Михайлова

 

Източник: www.byrdie.co.uk

Снимка: www.grecokosmos.pl

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиРецептиСнимкиЛеченияНовиниХранене при...ЛюбопитноЛайфстайлИзследванияДиетиОрганизацииБотаникаПсихология