Framar.bg 0
В целия сайт
В целия сайт
Е-аптека
Продукти
Медиа
Здравни новини
Любопитно
Интервюта
Презентации
Научни публикации
Видео
Анкети
Енциклопедия
Заболявания
Симптоми
Анатомия
Алтернативна медицина
Медицински изследвания
Лечения
Физиология
Патология
Ботаника
Микробиология
Медицински журнал
Фармакологични групи
Справочник
Специалисти
Здравни заведения
Образование
Спорт и туризъм
Аптеки
Здравни организации
Нормативни актове
Производители
Кл. пътеки
Здравни проблеми
История
Хранене
Храни и ястия
Хранителни съставки
Хранене при
Диети
Рецепти
Е-тата в храните
Съвети
Lifestyle
Спорт
Психология
Соц. дейности
Интерактивни
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Клинични пътеки Нормативни актове Производители Образование Спорт и туризъм Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Партньори Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти
Контакти
Назад | Начало Хранене Хранителни съставки Белтъчини Желатин - ползи, вреди и хранителен състав

Желатин - ползи, вреди и хранителен състав

от 11 май 2017г., обновено на 18 фев 2021г.
Редактор: Екип на Фрамар.бг
Желатин - ползи, вреди и хранителен състав - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Желатинът представлява полупрозрачно безвкусно вещество. Извлича се чрез частична хидролиза на колаген от животински кости. Състои се главно от протеини, малки количества минерални соли и вода. Може да се набави от варени хрущялни части, кости и месо.

Ползите за организма от консумацията на желатин се дължат на уникалния му хранителен състав, който помага за поддържането на добро състояние на съединителната тъкан, костите, кожата и косата на човек. В сладкарството желатинът има ролята на „натурално лепило”, докато в организма той ни помага за поддържането на еластичността и здравината на някои от най-важните тъкани.

Хранителен състав на желатина

Желатинът е съставен почти изцяло от протеини, но е непълноценен източник, тъй като в състава му липсва незаменимата аминокиселина триптофан.

В желатина се съдържат в най-големи количества следните аминокиселини:

  • глицин - 27%;
  • пролин - 16%;
  • валин - 14%;
  • хидроксипролин - 14%;
  • глутаминова киселина - 11%.

Те са жизненоважни, тъй като поддържат всички биологични процеси в човешкото тяло. Точният аминокиселинен състав варира в зависимост от вида на използваната животинска тъкан и начина на приготвяне. Желатинът е най-богатият хранителен източник на аминокиселината глицин, която се характеризира с противовъзпалителни свойства и допринася за възстановяването на тъканите. Състои се също от вода и малки количества витамини (фолиева киселина) и минерали (натрий, калий, фосфор).

Човешкото тяло може да произведе желатин, но в недостатъчни количества, затова той трябва да се набавя с храната.

Ползи от консумацията на желатин

Консумацията на желатин предотвратява появата на слабост, болки, артрит и промени в хрущялните стави. Аминокиселините в състава на протеина подпомагат функцията на черния дроб и премахват токсините от тялото. Желатинът е природен лек, подобряващ качеството на съня и действащ благоприятно при анемия. Консумацията на продукта е изключително важна за стимулирането на мускулна маса.

Подобрява храносмилането и помага при стомашни проблеми

Желатинът е полезен за стомашно-чревния тракт, понеже предпазва лигавицата от увреждания и помага за по-ефективното храносмилане и усвояване на хранителните вещества. Добавката има положителен ефект при състояния като синдром на чревната пропускливост, подуване, киселинен рефлукс и други храносмилателни разстройства. Желатинът заздравява мукозната мембрана (лигавицата) и допринася за баланса на стомашните сокове.

Продуктът не съдържа холестерол, мазнини и захар. Подходящ е за добавяне към хранителни режими, защото съдържа аргинин и глицин, които от своя страна насърчават метаболизма и изгарянето на мазнини. Улеснява храносмилането, спомага за хормоналния баланс и подсилва имунитета. Това се дължи на естественото свързване на желатина с водата, което спомага за по-бързото движение на храните към храносмилателния тракт. Затова се използва при лечение на алергии и разстройства.

Подобрява състоянието на ставите

С напредването на възрастта ставите започват да се износват, като се наблюдава постепенно разграждане на колагена и появата на усещане за болка и скованост. Желатинът помага за облекчаване на симптомите на ревматоиден артрит и остеоартрит, както и за забавяне на прогреса на тези заболявания. Той също така е полезен при спортни контузии и остеопороза.

Поддържа еластичността на кожата

Една от причините за стареене на кожата е, че в периода между 20 и 30-годишна възраст нивата на колаген в организма започват да спадат. Този протеин е необходим за обновяването на кожните клетки и поддържането на стегнатия вид на епидермиса. По тази причина желатинът помага за забавянето на процесите на отпускане на кожата и образуването на бръчки. Той също така е полезен за косата и ноктите.

Подпомага мозъчната дейност и съня

Сред аминокиселините в състава на желатина, глицинът се съдържа в най-голямо количество. Изследванията показват, че той съдейства за подобряване на паметта, вниманието и качеството на съня. Освен това глицинът играе ролята на инхибиторен невротрансмитер и така работи за облекчаване на стреса и безпокойството.

Съдейства за контрол на теглото

Желатинът не съдържа мазнини и въглехидрати, а освен това е нискокалоричен продукт. Неговият протеинов състав помага за удължаване на ситостта и намаляване на апетита. Желатинът снабдява тялото с ценни аминокиселини, а също така може да се приема при диабет и проблеми с кръвната захар.

Употреба на желатина

Желатинът се използва основно в кулинарията. Може да се набави чрез варене на костен бульон от пилешки, свински или телешки кости. След изстиване на течността, протеинът се отделя и желира. Полученият бульон използвайте в супи, яхнии или сосове. Съхранява се на хладно. Освен за хранителна добавка, може да се използва и като мехлем, с който да се лекуват проблемни стави и други болежки.

Желатинът често се използва за приготвянето и на плодови десерти. Прахообразната му форма се употребява в хранително-вкусовата промишленост като свързващо вещество и сгъстител в продуктите. Домашно приготвеният желатин осигурява хидрофилни колоиди, спомагащи за храносмилането, умствената дейност, паметта и функционалността на нервната система.

Освен това се използва и във фармацевтичните и козметичните продукти. Подобрява здравето на кожата, косата и ноктите, затова влиза в състава на шампоани, маски и витамини за коса, кремове за лице и други.

Вреди и противопоказания от консумацията на желатин

Не всички храни, които съдържат желатин, са здравословни. Следете за съдържанието на мазнини и захари в продуктите, особено ако страдате от някакво заболяване.

Качеството на желатина в храната зависи от:

  • здравето на животното, от което се извлича;
  • методът на обработка;
  • останалите съставки в ястието или продукта.

Според Агенцията за безопасност на храните (FDA) желатинът се смята за безопасен, когато се приема от храната, а ако се набавя като добавка - в рамките на допустимите норми (до 10 грама за период от 6 месеца).

Тъй като желатинът се извлича от животински продукти, той не е подходящ като част от веганска или вегетарианска диета. За променяне на текстурата на храната може да се замени с агар-агар (продукт на основата на водорасли).

Източник:

draxe.com; healthline.com; medicalnewstoday.com
Снимка: freepik.com

5.0/5 1 оценка

Продукти свързани със СЪСТАВКАТА

СВИНСКИ ЖЕЛАТИН НА ПРАХ 300 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
12.20лв.

СВИНСКИ ЖЕЛАТИН НА ПРАХ 300 г ЯЖ ПОЛЕЗНО

Нов
21 СЕНЧЪРИ ЖЕЛАТИН капсули  600 мг. * 100
19.00лв.

21 СЕНЧЪРИ ЖЕЛАТИН капсули 600 мг. * 100

ТЕЛЕШКИ ЖЕЛАТИН НА ПРАХ 300 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
18.00лв.

ТЕЛЕШКИ ЖЕЛАТИН НА ПРАХ 300 г ЯЖ ПОЛЕЗНО

Нов
СУОНСЪН ЖЕЛАТИН И СИЛИЦИЙ капсули * 200 SW984
67.40лв.

СУОНСЪН ЖЕЛАТИН И СИЛИЦИЙ капсули * 200 SW984

ОСТРОВИТ ФЛЕКС РЕГЕН 400 г
33.95лв.

ОСТРОВИТ ФЛЕКС РЕГЕН 400 г

ЛР ЛАЙФТАКТ ПРО АКТИВИТИ МЕСЕЧЕН КОМПЛЕКТ 80881
259.90лв.

ЛР ЛАЙФТАКТ ПРО АКТИВИТИ МЕСЕЧЕН КОМПЛЕКТ 80881

Безплатна доставка за България!

Коментари към Желатин - ползи, вреди и хранителен състав

От сайта От форума
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Желатин - ползи, вреди и хранителен състав
    www.framar.bg 
    на 09 March 2021 в 12:41
    Коментирайте "Желатин - ползи, вреди и хранителен състав"

СЪСТАВКАТА е свързана към

  • Белтъчини/ Протеини
  • Облекчете ставните болки с желатин
  • Маска с желатин за силна и блестяща коса
  • Желатинът – по-добър от мезотерапията и ботокса в борбата с бръчките, целулита и стриите
  • Консумирайте желатин за изгаряне на излишните мазнини
  • Възстановете здравето на стомаха с желатин
  • Полезни свойства на желатин
  • Отстранете черните точки по лицето с домашна маска от желатин и прясно мляко
  • E441 Желатин
  • Как да разтваряме правилно желатина
  • Шоколадов десерт със сметана и желатин

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Желатин чист 99 % на прах.

преди 951 дни, 19 часа и 56 мин.

Желатин в маската за коса – действа ли?

преди 2161 дни, 2 часа и 56 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Запушен нос след прекарано вирусно заболяване

преди 3 дни, 1 час и 11 мин.

Конкор след поставяне на байпас

преди 9 дни, 11 часа и 51 мин.

Сулфатиазол, сулфатиацол /сулфаметилтиазол, ултрасептил, новосептал, неодисептал/ 99 % на прах.

преди 11 дни, 23 часа и 26 мин.

Как да разбера дали съм била осигурена за общо заболяване и майчинство

преди 19 дни, 1 час и 6 мин.
Всички

АНКЕТА

Вярвате ли, че изборите могат да променят нещо в България

Виж резултатите
Още интересни публикации
Желатинът – по-добър от мезотерапията и ботокса в борбата с бръчките, целулита и стриите

Желатинът – по-добър от мезотерапията и ботокса в борбата с бръчките, целулита и стриите

от 04 сеп 2020г. Прочети повече
Облекчете ставните болки с желатин

Облекчете ставните болки с желатин

от 06 юли 2020г. Прочети повече
E441 Желатин

E441 Желатин

от 24 яну 2020г. Прочети повече
Кокосови ягоди

Кокосови ягоди

от 10 сеп 2019г. Прочети повече

Фрамар ООД ще доставя до вашата електронна поща актуални оферти и новости!

Можете да промените решението си по всяко време, като кликнете върху връзката за прекратяване на абонамента в долния колонтитул на всеки имейл, който получавате от нас, или като се свържете с нас на buletin@framar.bg. Ние обработваме Вашата информация с уважение. За повече информация относно практиките ни за поверителност, моля, посетете нашия уебсайт. С абонирането за известия по-долу сте съгласни, че може да обработим информацията ви в съответствие с тези условия.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
  • Общи условия
  • Често задавани въпроси
БДА
© 2007 - 2021 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.Научете повечеРазбрах