Желатин – ползи, вреди и хранителен състав

Желатинът представлява полупрозрачно безвкусно вещество, което се извлича чрез частична хидролиза на колаген от животински кости. Състои се главно от протеини, малки количества минерални соли и вода. Ползите за човешкия организъм от консумацията на желатин се дължат на уникалния му хранителен състав, който помага за поддържането на добро състояние на съединителната тъкан, костите, кожата и косата.
Хранителен състав на желатина
Една супена лъжица (7 грама) желатин съдържа:
Калории | 23 |
Мазнини | 0 грама |
Натрий | 14 милиграма |
Въглехидрати | 0 грама |
Добавени захари | 0 грама |
Протеини | 6 грама |
Желатинът е съставен почти изцяло от протеини (98-99%), но е непълноценен източник, тъй като в състава му липсва незаменимата аминокиселина триптофан. Въпреки това в него се съдържат в най-големи количества следните аминокиселини:
- глицин – 27-35%;
- пролин – 10-18%
- хидроксипролин – 20-24%;
- глутаминова киселина – 10-12%;
- аланин – 8-11%;
- аргинин – 8-9%;
- аспарагинова киселина – 6-7%;
- лизин – 4%.
Тези аминокиселини са жизненоважни, тъй като поддържат всички биологични процеси в човешкото тяло. Точният аминокиселинен състав варира в зависимост от вида на използваната животинска тъкан и начина на приготвяне. Интересното е, че желатинът е най-богатият хранителен източник на аминокиселината глицин, която се характеризира с противовъзпалителни свойства и допринася за възстановяването на тъканите.
В състава му влизат още вода и малки количества витамини (фолиева киселина) и минерали (калий, фосфор).
Човешкото тяло може да произведе желатин, но в недостатъчни количества, затова той трябва да се набавя с храната. |
Ползи от желатина
Желатинът има много и различни ползи за здравето – от подобряване на състоянието на кожата до поддържане на нормалното телесно тегло.
Подобрява храносмилането и помага при стомашни проблеми
Желатинът е полезен за стомашно-чревния тракт, тъй като предпазва лигавицата от увреждания и подобрява храносмилането и усвояването на хранителните вещества. Животинският продукт оказва положителен ефект при състояния като синдром на чревната пропускливост, подуване, киселинен рефлукс и други храносмилателни разстройства. Също така заздравява мукозната мембрана (лигавицата) и допринася за баланса на стомашните сокове.
Желатинът не съдържа холестерол, мазнини и захар и е подходящ за включване в различни хранителни режими, тъй като в състава му присъстват аминокиселините аргинин и глицин, които насърчават метаболизма и изгарянето на мазнини.
Поддържа еластичността на кожата
Една от причините за стареене на кожата е, че в периода между 20 и 30-годишна възраст нивата на колаген в организма започват да спадат. Този протеин е необходим за обновяването на кожните клетки и поддържането на стегнатия вид на епидермиса.
Желатинът, който се извлича от животински колаген, е важен за процеса на обновяване на кожните клетки и може да противодейства на свободните радикали, намалявайки вероятността от увреждане, бръчки и дори някои видове рак.
Подобрява състоянието на ставите
С напредването на възрастта ставите започват бавно да се износват, като същевременно се наблюдава постепенно разграждане на колагена и поява на болка и скованост. Желатинът помага за облекчаване на симптомите на ревматоиден артрит и остеоартрит, както и за забавяне на прогреса на тези заболявания. Той също така е полезен при спортни контузии и остеопороза.
>>> Облекчете ставните болки с желатин
Подпомага мозъчната дейност и съня
Сред аминокиселините в състава на желатина, глицинът се съдържа в най-голямо количество. Изследванията показват, че той съдейства за подобряване на паметта, вниманието и качеството на съня. Освен това глицинът действа като инхибиторен невротрансмитер в централната нервна система. Това означава, че намалява нервната активност в мозъка и облекчава стреса и безпокойството.
Спомага поддържането на нормално телесно тегло
Желатинът е нискокалоричен продукт и не съдържа мазнини и въглехидрати. Неговият протеинов състав помага за повишаване на ситостта и намаляване на апетита. Важно е да се отбележи също, че желатинът може да се приема от хора с диабет и проблеми с кръвната захар.
Употреба на желатина
Желатинът се използва основно в кулинарията. Може да се набави чрез варене на костен бульон от пилешки, свински или телешки кости. След изстиване на течността, протеинът се отделя и желира. Полученият бульон може да се използва в супи, яхнии или сосове. Съхранява се на хладно. Освен за хранителна добавка, може да се използва и като мехлем.
Желатинът често се използва за приготвянето и на плодови десерти. Прахообразната му форма се употребява в хранително-вкусовата промишленост като свързващо вещество и сгъстител в продуктите. Домашно приготвеният желатин осигурява хидрофилни колоиди, спомагащи за храносмилането, умствената дейност, паметта и функционалността на нервната система.
Също така се използва и в редица фармацевтични и козметични продукти. Тъй като подобрява здравето на кожата, косата и ноктите, желатинът влиза в състава на различни шампоани, маски и витамини за коса, кремове за лице и други.
Потенциални рискове и други съображения
Консумацията на храни, съдържащи желатин, обикновено е безопасна, но хранителните добавки, включващи веществото, могат да бъдат вредни за здравето, когато се приемат във високи дози. По-конкретно, приемът на повече от 15 грама желатин дневно може да увеличи риска от странични ефекти като възпалено гърло, подути венци и ранички в устата.
Не всички храни, които съдържат желатин, обаче за здравословни. Важно е да се следи съдържанието на мазнини и захари в продуктите, особено ако човек страда от метаболитно заболяване.
Качеството на желатина в храната зависи от:
- здравословното състояние на животното, от което се извлича;
- методът на обработка;
- останалите съставки в ястието или продукта.
Според Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ желатинът се смята за безопасен, когато се набавя чрез храната и при прием на добавки в рамките на допустимите норми (до 10 грама на ден за период от 6 месеца).
Тъй като желатинът се извлича от животински продукти, той не е подходящ за хора, които спазват веганска или вегетарианска диета.
- What Is Gelatin Good For? Benefits, Uses and More: https://www.healthline.com/nutrition/gelatin-benefits
- What Is Gelatin Good For? Top Benefits for Skin, Gut & Joint Health (Plus More!): https://draxe.com/nutrition/gelatin/
- Health Benefits of Gelatin: https://www.health.com/gelatin-benefits-8645620
Продукти свързани със СЪСТАВКАТА
НАУ ФУДС ОМЕГА 3 - 6 - 9 дражета 1000 мг * 100
БИОСЪН СПОР капсули * 15 SUN WAVE
БИОХЕРБА DL-ФЕНИЛАЛАНИН + ВИТАМИН B6 капсули * 60
НовАЛИВИТ ФАРМ ЧЕРЕН ЧЕСЪН ХЕПАТО КЕЪР капсули * 90
НовМАГНАЛАБС ТИОСТЕП 600 капсули * 30
СЛИЙП ЗЕН капсули * 60
СЪСТАВКАТА е свързана към
- Белтъчини/ Протеини
- E441 Желатин
- Консумирайте желатин за изгаряне на излишните мазнини
- Полезни свойства на желатин
- Възстановете здравето на стомаха с желатин
- Как да разтваряме правилно желатина
- Облекчете ставните болки с желатин
- Домашен ягодов пай без печене
- Отстранете черните точки по лицето с домашна маска от желатин и прясно мляко
- Премахнете нежеланото окосмяване по лицето с желатин, мляко и лавандулово масло
- Маска с желатин за силна и блестяща коса
Коментари към Желатин – ползи, вреди и хранителен състав