Начало Хранене Хранителни съставки Белтъчини Желатин

Желатин

Желатин - изображение

Желатинът се състои от протеини, минерални соли, вода и няма вкус. Той е полупрозрачно вещество, при чиято преработка от животински кости се извлича колаген. В дехидратирана форма винаги може да се разтвори в горещи течности, но качеството и свойствата му няма да бъдат същите. Познат е още от древността, когато хората са си го набавяли с всекидневната храна, включваща предимно месо, хрущялни части и кости, които са варили, за да го получат.

Той съдържа жизненоважни аминокиселини, поддържащи всички биологични процеси в човешкия организъм. Прахообразната форма се използва в хранително-вкусовата промишленост като свързващо вещество и сгъстител в продуктите.

желатин

Освен това се използва и във фармацевтичните и козметичните продукти. Съдържа глицин, който се характеризира с противовъзпалителни свойства и допринася за възстановяването на тъканите.

желатин

Подобрява здравето на кожата, косата, ноктите, затова влиза в състава на шампоани, маски, витамини за коса, кремове за лице и други. Наред с другите свойства, протеинът е изключително важен за стимулирането на мускулна маса, не съдържа холестерол, мазнини и захар. Подходящ е за хранителни режими, защото съдържа аргинин и глицин, които от своя страна насърчават метаболизма и изгарянето на мазнини. Улеснява храносмилането, спомага за хормоналния баланс и подсилва имунитета.

Това се дължи на естественото свързване на желатина с водата, което спомага за по-бързото движение на храните към храносмилателния тракт. Затова се използва при лечение на алергии и разстройства.

желатин

Консумацията му предотвратява появата на слабост, болки, артрит и промени в хрущялните стави. Аминокиселините в състава на протеина подпомагат функцията на черния дроб и освобождават токсините в тялото.

Желатинът е природен лек, подобряващ качеството на съня и действащ благоприятно при анемия. Тъй като основно приложение намира в кулинарията, протеина може да си набавите сами чрез приготвянето на костен бульон, който да използвате в супи, яхнии, сосове. Домашно приготвеният желатин осигурява хидрофилни колоиди, спомагащи за храносмилането, умствената дейност, паметта, функционалността на нервната система.

желатин

Бульон, чрез който да си набавите протеина, може да приготвите от пилешки, свински, телешки кости, зеленчуци или риба. Важно по време на варене е да се препени и да се свари на бавен огън. След изстиване на течността, протеинът се отделя и се желира.

желатин

Съхранява се на хладно. Освен за хранителна добавка, може да се използва и като мехлем, с който да се лекуват проблемни стави и други болежки.

 

По статията работи: Русиана Михайлова


Източник: www.vix.com

Снимки: tipsdevida.net; www.paraloscuriosos.com;

www.recipefy.com; blogichef.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СЪСТАВКАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СЪСТАВКАТА

СЪСТАВКАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиРецептиЛюбопитноЛеченияХрани и ястияЕ-тата в хранитеЛайфстайл