Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Е-тата в храните Гуми, емулгатори, стабилизатори E441 - Желатин

E441 - Желатин (Gelatine)

от 11 яну 2013г., обновено на 24 яну 2020г.
Редактор: Ваня Боянова
E441 - Желатин (Gelatine) - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Характеристика

Желатинът е вещество (протеин), което се получава при хидролиза на колагена от животински кости, кожи, жили и хрущяли. Използва се в кулинарията за желиране на различни продукти. Произвежда се и се съхранява в сух вид в прозрачни плочки. Е 441 представлява прозрачна гъста маса, безцветна или с жълтеникав оттенък, крехко, почти безвкусно вещество, извлечено от колагена на съединителната тъкан на животните.

Желирана торта

Използва се като емулгатор в производството на храни, фармацевтични продукти, фотография и козметика. Топи се при нагряване и се втвърдява, когато се охлади отново. Заедно с водата образува полутвърд колоиден гел. Желатинът е необратимо хидролизирана форма на колаген. Растителните заместители на веществото са пектин и агар агар.

Може да се приготви и в домашни условия. Сваряването на определени хрущялни разфасовки на месо или кости ще доведе до разтварянето му във водата. В зависимост от концентрацията, полученият бульон, когато се охлади, естествено ще образува желе или гел. Домакинският желатин се предлага под формата на листа, гранули или прах. Инстантните видове могат да се добавят към храната такива, каквито са; другите е необходимо предварително да се накиснат във вода.

4 листа желатин = 1 плик гранулиран желатин = 1 супена лъжица гранулиран желатин

Напоследък страничните продукти от риболовната промишленост започнаха да се считат за суровина за производството на желатин, тъй като те премахват повечето религиозни пречки, свързани с консумацията му. Суровините се получават чрез различни процеси на втвърдяване, киселини и алкали, които се използват за извличане на изсушения колаген хидролизат. Тези процеси могат да отнемат до няколко седмици. Разликите оказват голямо влияние върху свойствата на крайните желатинови продукти.

Има различни видове от добавката E441 според животинския произход, използван за производството му. Например, еврейските кошерни или мюсюлманските халални обичаи могат да изискват да бъде от риба. Обикновено вегетарианците избягват желатина и използват други емулгатори, като агар агар, карагенан, пектин или коняку. Няма зеленчуков източник на добавката Е441. Един от най-старите източници е бил този от еленови рога.

Хранителна стойност

Въпреки че желатинът е 98-99% протеин по сухо тегло, той има по-малко хранителна стойност от много други източници на протеини. Той е необичайно богат на несъществените аминокиселини глицин и пролин, тоест тези, произведени от човешкото тяло, като в същото време му липсват някои незаменими аминокиселини - тези, които не се произвеждат от човешкото тяло. Не съдържа триптофан и има недостатъчно количество от аминокиселините изолевцин, треонин и метионин. Приблизителният аминокиселинен състав: 

глицин 21%, пролин 12%, хидроксипролин 12%, глутаминова киселина 10%, аланин 9%, аргинин 8%, аспарагинова киселина 6%, лизин 4%, серин 4%, левцин 3%, валин 2%, фенилаланин 2%, треонин 2%, изолевцин 1%, хидроксилизин 1%, метионин и хистидин.

Тези стойности варират в зависимост от източника на суровината и начина на обработка.

Употреба

Желирани видове бонбони

Желатинът се използва най-често в производството на желета, кремове, мусове, торти, сладкарски изделия, консерви, някои видове бонбони, дреболии, аспик и други. Използва се като стабилизатор, сгъстител или за подобряване на текстурата в храни като сладолед, конфитюри, кисело мляко, крема сирене и маргарин; той също се използва в храни с намалено съдържание на мазнини, за да създаде обем без добавяне на калории.

Употребява се също при направата на дъвки, някои пресни сирена и сметанови продукти. Намира приложение във фармакологията, в частност за обвивки на капсули, за да ги направи лесни за поглъщане.

Желирани капсули лекарства

Добавката E441 се използва за избистряне на сокове (ябълков сок) и оцет. Рибният желатин се използва като избистрящо средство за вино и бира. 

Бистър ябълков и портокалов сок

Хипромелозата е вегетариански двойник на желатина, но е по-скъпа за производство. Все още не са намерени подходящи заместители със стабилността и ниската цена на добавката Е 441.

Използван като носител, покритие или агент за отделяне на вещества, той прави бета-каротина водоразтворим, като по този начин придава жълт цвят на безалкохолните напитки, съдържащи бета-каротин.

E441 се използва като свързващо вещество в главите на кибритените клечки и в шкурките. В козметиката се използва нежелиращ вариант на желатин под името "хидролизиран колаген". Добавката се използва за изглаждане на лъскавите хартии за печат, картите за игра и гънките в креп хартията.

Въздействие върху човека

Добавката Е 441 не е подходяща за употреба от астматици и от хора, които са алергични към сулфити. Разрешена е за използване в страните от ЕС.

Желатинът насърчава общото здраве на ставите. Проучване установи, че добавките, които го съдържат облекчават болката и сковаността на колянната става при спортисти.

Източник:

chemeurope.com
Снимки: pixabay.com

3.7/5 3 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

НАУ ФУДС ОМЕГА 3 - 6 - 9 дражета 1000 мг * 100
36.00лв.

НАУ ФУДС ОМЕГА 3 - 6 - 9 дражета 1000 мг * 100

ВИ-ШЕЙП MR.X ГОЛД ТЕРМО БЪРН ХАРДКОР таблетки * 120
69.95лв.

ВИ-ШЕЙП MR.X ГОЛД ТЕРМО БЪРН ХАРДКОР таблетки * 120

ИНСАДЕНТ капсули * 30 БОРОЛА
22.60лв.

ИНСАДЕНТ капсули * 30 БОРОЛА

СВИНСКИ ЖЕЛАТИН НА ПРАХ 200 г ЗДРАВНИЦА
19.20лв.

СВИНСКИ ЖЕЛАТИН НА ПРАХ 200 г ЗДРАВНИЦА

БИОХЕРБА МЕНТА, ГЛОГ, ВАЛЕРИАНА + ВИТАМИН B12 капсули * 60
12.40лв.

БИОХЕРБА МЕНТА, ГЛОГ, ВАЛЕРИАНА + ВИТАМИН B12 капсули * 60

БИОХЕРБА ЛИКОПЕН 20 мг + ВИТАМИН E капсули * 100
24.80лв.

БИОХЕРБА ЛИКОПЕН 20 мг + ВИТАМИН E капсули * 100

Коментари към E441 - Желатин (Gelatine)

От сайта (2)
Напиши коментар 2 коментара
  1. www.framar.bg отговаря
    www.framar.bg отговаря 
    на 23 February 2014 в 14:17

    Magdalina

    Здравейте!Взех си рибено масло от черен дроб на акула,ва фирма Активис.Впоследствие ми се яви оток на краката от коляното до целите стъпала.Възможно ли е да става натравяне от Е441,при употребата на 15 дневно приложение!Моля да ми отговорите най- експедитивно! С уважение:Магдалина Николова

    Консултирайте се със специалист, защото причините за отоци в тази област може да са много.

  2. Magdalina 
    на 23 February 2014 в 10:56

    Здравейте!Взех си рибено масло от черен дроб на акула,ва фирма Активис.Впоследствие ми се яви оток на краката от коляното до целите стъпала.Възможно ли е да става натравяне от Е441,при употребата на 15 дневно приложение!Моля да ми отговорите най- експедитивно! С уважение:Магдалина Николова

СТАТИЯТА е свързана към

  • Гуми, емулгатори, стабилизатори
  • Спрете чупенето на ноктите с желатин
  • Желирани плодове
  • Възстановете здравето на стомаха с желатин
  • Полезни свойства на желатин
  • Лимонов мус
  • Направете си гел за коса от желатин и етерични масла
  • Мус от шипки
  • Колко са безвредни любимите на децата желирани бонбони?
  • Желиран шоколадов десерт
  • Направете си лечебен "коктейл" за подсилване на сухожилията и ставните връзки
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Желатин чист 99 % на прах.

преди 2526 дни, 15 часа и 22 мин.

Желатин в маската за коса – действа ли?

преди 3735 дни, 22 часа и 22 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Защо не трябва да пием кафе преди кръвни изследвания - всичко което трябва да знаете

преди 3 дни, 17 часа и 18 мин.

Безплатна консултация за деца с витилиго - Габрово, юли, 2025 година

преди 5 дни, 9 часа и 59 мин.

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 17 дни, 16 часа и 51 мин.

Психотест за оръжие в България: Какво представлява и формалност ли е?

преди 17 дни, 23 часа и 52 мин.
Всички

АНКЕТА

Пушите ли?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

МИЛГАММА N капсули * 20 WORWAG PHARMA

ДОПЕЛХЕРЦ АКТИВ ВИТАМИНИ А - Я ЗА ДЕЦА сироп 150 мл

МИЛГАММА N капсули * 100 WORWAG PHARMA

ЛИПОФЕРИЛАК капсули * 30 НАТУРФАРМА

МЕЛАТОНИН ПЛЮС ВИТАМИН B6 капсули * 30

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

НИСТАТИН АКТАВИС таблетки 500 000 IU * 20 ТЕВА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 17:14:17

НАУ ФУДС ИНДОЛ - 3 - КАРБИНОЛ капсули * 60

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 17:12:24

РЕЗИСТА КИДС шоко мечета * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 17:10:21

АМОКСИКЛАВ филмирани таблетки 875 мг / 125 мг * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 16:55:00

АКУТИЛ капсули * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 16:38:36
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival