Начало Хранене Хранителни съставки Биологично активни вещества Ликопен

Ликопен

Ликопен - изображение

Ликопенът е растителен пигмент, който притежава силно изразени антиоксидантни свойства. Той забавя стареенето на клетките и активно противодейства на развитието на исхемична болест на сърцето. Веществото се съдържа в достатъчно големи количества в множество зеленчуци и плодове с червен цвят.

Резултати от проведени научни изследвания показват положително влияние на ликопена върху здравето на сърдечно-съдовата система, както и способност на пигмента да намалява риска от развитие на рак на простатата, стомаха и белите дробове.

 

Обща характеристика

Ликопенът е каротиноид и растителен пигмент, притежаващ висока антиоксидантна активност. През 1910 е изолиран като отделно вещество, а през 1931 година е изведена молекулярната му структура. Към днешна дата пигментът официално е регистриран като хранителна добавка с обозначението E-160(d), отнася се към групата на хранителните оцветители.

Веществото се произвежда по няколко начина:

  • биотехнологичен метод - той е по-разпространеният: позволява чрез биосинтеза да се получава ликопен от гъбите Blakeslea trispora. Освен тези гъби, широко се използва и рекомбинантната бактерия Е. coli (Escherichia coli).;
  • отделяне на каротиноиден пигмент от зеленчукови култури и по-специално от доматите - този метод е по-малко разпространен, тъй като е по-скъпоструващ, когато става въпрос за масово производство.

Приложението на ликопена е широко, като с най-голяма популярност се ползва в козметичния и фармацевтичния отрасли, защото се употребява в качеството на витаминизирана добавка към храната и като оцветител в хранителната промишленост. В аптеките може да бъде закупен под формата на капсули, прах и таблетки.


Дневна необходимост

Нужното количество ликопен не е еднакво за различните народности и варира от 2 мг до 8 мг. Достатъчно е възрастен човек да изпива по 2 чаши доматен сок дневно или да изяжда съответното му количество домати, за да осигури на организма си необходата доза от веществото.

Трябва да се отбележи, че продължителната консумация на домати в комбинация с продукти, съдържащи нишесте, може да доведе до образуване на камъни в бъбреците.

 домат

Потребността от ликопен нараства при:

  • повишен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания (исхемична болест на сърцето, атеросклероза) - използва се с цел профилактика и лечение на ранни стадии;
  • предразположеност към рак на простатата, стомаха и белите дробове (при наследственост, например);
  • стари хора;
  • намален апетит;
  • възпалителни заболявания (ликопенът е имуностимулатор);
  • катаракта (подобрява подхранването на ретината);
  • чести гъбични заболявания и бактериални инфекции;
  • през лятото (предпазва кожата от слънчеви изгаряния);
  • нарушен киселинно-алкален баланс в организма.

 

Потребността от ликопен намалява при:

  • бременност и кърмене;
  • пушачи (съществува риск от поява на свободи радикали, поради окисляването на ликопена);
  • жлъчно-каменна болест (може проблемът да се обостри);
  • индивидуална непоносимост към веществото.

 

Усвояване

В най-голяма степен ликопенът се усвоява след термична обработка на продуктите, които го съдържат. От организма се приема най-добре при наличие на мазнини в храната.

 

Полезни свойства и въздействие върху човешкото здраве

  • Ликопеносъдържащите продукти са не само естествена профилактика срещу развитие на онкологични заболявания, но и повлияват благоприятно лечението на началните стадии на такива, което значително облекчава терапията.
  • Профилактика срещу сърдечно-съдови заболявания

Веществото и продуктите, в чиито състав влиза то, намаляват риска от развитие на атеросклероза, улеснява лечението при вече установено заболяване в ранни стадии.

  • Профилактика срещу офталмологични проблеми

Пигментът се натрупва в ретината и циркулярното тяло. Благодарение на защитните му функции, ретината запазва своите цялост и продуктивност. Освен това, тъй като ликопенът е един от най-важните антиоксиданти, се намаляват окислителните процеси в клетките и тъканите.

  • Изследвания показват право пропорционална зависимост на употребата на ликопен по отношение на лечението на катаракта.
  • Профилактика срещу заболявания с възпалителен характер

Научно е доказано, че употребата на ликопен при консервативна терапия в лечението на възпалителни заболявания води до бързи положителни резултати. Освен това, веществото е превантивна мярка срещу нарушен киселинно-алкален баланс, при гъбични заболявания, нормализира обмяната на холестерола.

 

Взаимодействия

Като всеки каротиноид, и ликопенът се усвоява от добре организма заедно с мазнини. Стимулира се производството на колаген, който намалява вероятността от появата на нови бръчки.

Взаимодействайки си с други каротиноиди, пигментът допринася за по-добър загар, като намалява вредното въздействие на слънчевите лъчи.

 

Признаци на недостиг на ликопен:

  • повишава се риска от развитие на сърдечно-съдови проблеми;
  • организмът е по-предразположен към онкологични заболявания;
  • наблюдават се чести бактериални и гъбични инфекции;
  • имунитетът се понижава.

 

Признаци на прекомерни количества ликопен в организма:

  • оранжево-жълт цвят на кожата и черния дроб.
  • Фактори, влияещи на количеството ликопен в тялото

Веществото не се синтезира от организма, човек го набавя чрез храната, която приема.

 

По статията работи: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info
Снимки: ogorodsadovod.com; edaplus.info

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СЪСТАВКАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СЪСТАВКАТА

СЪСТАВКАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияЛюбопитноЕ-тата в хранитеБотаника