Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Ликопенът в доматите ги прави по-полезни след термична обработка

Ликопенът в доматите ги прави по-полезни след термична обработка

от 12 яну 2021г., обновено на 15 фев 2021г.
Редактор: Ваня Боянова
Ликопенът в доматите ги прави по-полезни след термична обработка - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Отдавна е известно, че доматите са добър източник на ликопен - фитохимично вещество, което им придава червения цвят. Освен това има значителни антиоксидантни свойства, които се увеличават при подлагане на зеленчука на термична обработка. Изследователи от университета Корнел в САЩ споделят, че готвенето на доматите повишава нивото на съдържащото се в тях фитохимично вещество, като по този начин прави зеленчука по-полезен.

Ликопенът е антиоксидант, който предпазва тялото от увреждания, причинени от свободните радикали. Доматите са най-богатият източник на веществото и колкото по-зрял е зеленчукът, толкова по-голямо е съдържанието му.

Проучване върху топлинната обработка на доматите

Доматите са по-полезни след термична обработка, поради съдържанието на ликопен в тях.

При проведено поучване върху топлинната обработка на доматите е установено, че при нагряване на проби от зеленчука до 88 градуса по Целзий за 2, 15 и 30 минути, съдържанието на витамин C в него намалява съответно с 10, 15 и 29% в сравнение със суровите домати. Изследването разкрива също, че полезното съдържание на транс-ликопен в сготвените домати се увеличава с 54, 171 и 164%. Нивата на цис-ликопен, който тялото усвоява лесно, се повишава с 6, 17 и 35%. Съдържанието на антиоксиданти в сготвените домати също се увеличава с 28, 34 и 62%.

В научното списание "Journal of Agriculture and Food Chemistry" асистентът по наука за храните в университета Корнел, Руи Хай Лиу обобщава: "Проведеното изследване показва, че топлинната обработка всъщност подобрява хранителната стойност на доматите, като увеличава съдържанието на ликопен, което може да бъде усвоено от организма, както и общата антиоксидантна активност. Изследването оборва широкоразпространеното схващане, че преработените плодове и зеленчуци имат по-ниска хранителна стойност от пресните продукти."

Влияние на термичната обработка на доматите върху съдържанието на витамин C и ликопен

Антиоксидантната активност в доматите се засилва по време на процеса на готвене. Загубата на витамин C възниква, когато аскорбиновата киселина в храната се окисли до дехидроаскорбинова киселина и други форми на хранително неактивни компоненти. Ликопенът поглъща 10 пъти повече свободни радикали в сравнение с витамин E, споделят учените от университета Корнел.

Това прави присъствието на ликопен в диетата много важно. Въпреки че тези открития противоречат на схващането, че преработените плодове и зеленчуци имат по-ниска хранителна стойност, това може да подтикне хората да увеличат консумацията им и евентуално по този начин да се намали риска от развитие на хронични заболявания.

Ликопенът в доматите

Докато яденето на домати в суров вид също доставя ликопен, готвенето им с мазнина помага на фитохимикала да се превърне в по-лесно усвоима и използваема форма от организма. Това се дължи на формата на молекулата на ликопена. Фитохимикалът в червените домати съществува в права или транс-изомерна структура, докато в човешкото тяло е в огъната форма, наречена цис-изомер. Чрез загряване на доматите, молекулите променят формата си от права в огъната форма.

Транс-ликопен и цис-ликопен.
Ликопенът се разтворя в мазнини, за да може тялото лесно да го усвои. Кулинарната обработка на доматите с мазнина за приготвянето на доматени сосове или супи е чудесен начин за увеличаване на количеството ликопен в диетата.

Полезни свойства на термично обработените домати

Полезни свойства на термично обработените домати.

Установено е, че доматите и термично обработените продукти от зеленчука могат да помогнат за предотвратяване на остеопороза, когнитивна дисфункция и увреждане на кожата, предизвикано от UV лъчите. Ликопенът може да помогне за предотвратяване развитието на рак. Подпомага здравето на мозъка, костите и цялостното здраве, предпазвайки клетките от увреждане. Нивата на бета-каротин - съединение, което подобрява здравето на очите, също са по-високи в доматите, подложени на термична обработка, отколкото в суровите.

Правилен избор на термично обработени доматени продукти

Когато избирате термично обработени доматени продукти, обърнете внимание на тези, които не включват много добавени съставки, като захар или сол, тъй като могат да увеличат риска за здравето. Приготвянето на доматите у дома под формата на доматен сос, пюре или ястия, използвайки натурални съставки, ще ви осигури всички полезни свойства, които предлага термично обработения зеленчук.

Източник:

healthline.com/nutrition/lycopene
Снимки: freepik.com

Още по темата:
  • Тиквички на фурна с домати и картофи Тиквички на фурна с домати и картофи
  • Рецепти за лятна доматена манджа с чушки и патладжани Рецепти за лятна доматена манджа с чушки и патладжани
  • Пилешко филе Капрезе Пилешко филе Капрезе
  • Мариновано козе сирене с маслини, сушени домати, чесън и билки Мариновано козе сирене с маслини, сушени домати, чесън и билки
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

АНДРОСЕНС Т - КОРЕКТ капсули * 60 НАТУРАЛ ФАКТОРС
85.40лв.

АНДРОСЕНС Т - КОРЕКТ капсули * 60 НАТУРАЛ ФАКТОРС

ЕСТРОСЕНС капсули 343 мг * 60 НАТУРАЛ ФАКТОРС
64.80лв. 55.08лв.

ЕСТРОСЕНС капсули 343 мг * 60 НАТУРАЛ ФАКТОРС

ПРОМО
ХАЯ ЛАБС ХРАНИТЕЛНО БАЗИРАНИ ЖЕНСКИ МУЛТИВИТАМИНИ таблетки * 60
32.00лв.

ХАЯ ЛАБС ХРАНИТЕЛНО БАЗИРАНИ ЖЕНСКИ МУЛТИВИТАМИНИ таблетки * 60

МУЛТИВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ ЗА МЪЖЕ таблетки * 60 НАТУРАЛ ФАКТОРС
86.80лв.

МУЛТИВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ ЗА МЪЖЕ таблетки * 60 НАТУРАЛ ФАКТОРС

ЛИКОПЕН капсули 10 мг * 60 НАТУРАЛ ФАКТОРС
48.00лв.

ЛИКОПЕН капсули 10 мг * 60 НАТУРАЛ ФАКТОРС

МУЛТИВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ ЗА МЪЖЕ 50+ таблетки * 60 НАТУРАЛ ФАКТОРС
87.00лв.

МУЛТИВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ ЗА МЪЖЕ 50+ таблетки * 60 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментари към Ликопенът в доматите ги прави по-полезни след термична обработка

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Ликопенът в доматите ги прави по-полезни след термична обработка
    www.framar.bg 
    на 14 July 2025 в 23:39
    Коментирайте "Ликопенът в доматите ги прави по-полезни след термична обработка"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Полезна информация
  • Домат със захар и други народни рецепти при възпален пръст
  • Защо се свиват листата на доматите и как да се справим с това
  • Домат
  • Как да се справим с белите петна и напукването на доматите?
  • Домати - състав, полезни свойства и противопоказания
  • Тиквички на фурна с домати и картофи
  • Използвайте утайка от кафе за подхранване на доматите
  • Рецепти за лятна доматена манджа с чушки и патладжани
  • Как доматите влизат в менюто на европейците
  • Пилешко филе Капрезе
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ

Къде изчезна пробиотикът Вивомикс?

преди 3 дни, 13 часа и 43 мин.

Експертиза на трайно намалена работоспособност ТЕЛК и ЛКК - какво трябва да знаете

преди 5 дни, 13 часа и 20 мин.

Шампионат по колоездене "Зелените пирамиди", гр. Стара Загора - 06.07.2025 година

преди 10 дни, 11 часа и 40 мин.

Защо не трябва да пием кафе преди кръвни изследвания - всичко което трябва да знаете

преди 17 дни, 7 часа и 50 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Безплатна консултация за деца с витилиго - Габрово, юли, 2025 година

преди 19 дни, 31 мин.

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 31 дни, 7 часа и 22 мин.

Психотест за оръжие в България: Какво представлява и формалност ли е?

преди 31 дни, 14 часа и 24 мин.

Фармацевтични дни на кариерата - 21 юни, 2025 година - НДК

преди 35 дни, 6 часа и 41 мин.
Всички

АНКЕТА

Как ще ни повлияе приемане на еврото?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Как доматите влизат в менюто на европейците Как доматите влизат в менюто на европейците

Как доматите влизат в менюто на европейците

от 17 авг 2021г. Прочети повече
Защо американците ядат пластмасови домати? - интервю с Бари Естабрук Защо американците ядат пластмасови домати? - интервю с Бари Естабрук

Защо американците ядат пластмасови домати? - интервю с Бари Естабрук

от 10 юни 2020г. Прочети повече
E160(d) Ликопен E160(d) Ликопен

E160(d) Ликопен

от 28 яну 2020г. Прочети повече
Ликопен Ликопен

Ликопен

от 12 авг 2019г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ББ ТЕЙП КОПРИНЕНА КИНЕЗИО ЛЕНТА ЗА ЛИЦЕ 5 см / 5 м ЛИЛАВА

ББ ТЕЙП КОПРИНЕНА КИНЕЗИО ЛЕНТА ЗА ЛИЦЕ 5 см / 5 м БЕЖОВА

ВИТАВЕА МАНХАЕ ИНТИМА капсули * 30

РАЗПРЪСКВАТЕЛ ИНХ. B.WELL WN-112

МАНШЕТ ЗА МЕХ. MED-62/63 B.WELL

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ЕНТЕРОЛ прах за перорална суспензия 250 мг * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 14 юли 2025г. в 17:22:05

БОСВЕЛИЯ таблетки 307 мг * 60 NATURE'S WAY

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 14 юли 2025г. в 17:21:03

КОГНИПИЛ капсули * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 14 юли 2025г. в 17:19:58

ЛИПОМЕЗИН таблетки * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 14 юли 2025г. в 17:11:58

КОГНИПИЛ капсули * 30

Коментар на: Елена Александрова от 14 юли 2025г. в 16:43:03
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival