Начало Хранене Хранителни съставки Минерали и микроелементи Бром

Бром

Бром - изображение

Бромът е елемент, който постъпва в човешкия организъм чрез храната. Основен източник на елемента са бобовите култури, хлебните изделия и млякото. В средностатистическото ежедневно меню се съдържат 0,4-1,0 мг бром, а в тъканите и органите ни - около 200-300 мг. Може да се открие в голяма част от тялото ни - в бъбреците, хипофизата, щитовидната жлеза, кръвта, костната и мускулна тъкани. Отделя се предимно чрез урината и потта.

Дневната необходимост за човека е 0,5-1,0 грама.

Полезни свойства и влияние върху организма

  • активизира половата функция;
  • оказва инхибиторен ефект върху централната нервна система;
  • влиза в състава на стомашния сок, влияейки (заедно с хлора) на киселинността му.

Признаци, симптоми и последици от недостиг на бром:

  • повишена раздразнителност;
  • полова немощ;
  • безсъние;
  • забавяне на растежа при децата;
  • понижаване на хемоглобина в кръвта;
  • повишаване на риска от аборт;
  • по-ниска продължителност на живота;
  • понижаване на киселинността на стомашния сок.

Признаци, симптоми и последици от излишък на бром:

  • потискане на функциите на щитовидната жлеза;
  • влошаване на паметта;
  • неврологични заболявания;
  • кожни обриви;
  • безсъние;
  • нарушено храносмилане;
  • ринит;
  • бронхит.

Бромът се смята за отровно вещество, попадането на големи количества от него в организма може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Дозата от 35 грама се приема за летална.

Храни и продукти със съдържание на елемента

Най-големи количества има в зърнените (пшеница, ечемик) и бобови култури (боб, фъстъци), в ядките (бадеми, лешници) и по-малко в рибата.

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СЪСТАВКАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СЪСТАВКАТА

СЪСТАВКАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияСъставкиЗдравни съветиЛюбопитноХранене при...ТестовеЛайфстайлФизиологияСпортАлт. медицинаСнимкиЕ-тата в хранитеНормативни актовеБотаникаЛеченияХрани и ястияПроизводители