Начало Хранене Хранителни съставки Минерали и микроелементи Живак

Живак

Живак - изображение

Живакът, наричан още "металът на смъртта", влиза в състава на водата, почвата и въздуха, следователно той присъства и в човешкия организъм, макар в изключително минимални количества. Той има кумулативно действие, което означава, че притежава способността да се натрупва в тялото.


Въпреки стряскащото определение, елементът се характеризира и с полезни свойства, сред които са:

  • изменение и възстановяване на тъканите;
  • стимулиране на интелекта;
  • пробуждане на съзнанието.

В качеството си на лечебно средство живакът се използва задължително по медицинско предписание и под лекарски контрол. Важно е да се знае също, че не се приема в чист вид, а само в съчетание със сяра.

Малките дози, които постъпват в организма чрез хранителните продукти, не се акумулират в него, а се извеждат предимно чрез бъбреците, дебелото черво, жлъчката, потта и слюнката.

Ежедневната консумация на продукти, съдържащи живак (например, риба) може да има определено токсично действие.

Особено опасни са живачните изпарения и производните на метала, образуващи се във водна среда под въздействието на микроорганизмите.

Симптомите за интоксикация:

  • главоболие;
  • световъртеж;
  • влошаване на паметта и концентрацията;
  • възпаление на венците;
  • слабо гадене;
  • безсъние;
  • косопад.

След кратко време се наблюдават:

  • нарушаване на речта;
  • поява на безпричинен страх и нервозност;
  • сънливост;
  • намаляване на белите кръвни телца.

При наличие на дадените симптоми следва веднага да се потърси лекарска помощ.

В кои хранителни продукти се съдържа живак?

Минимални количества от елемента има в много продукти, които консумираме. Това са: хляб, брашно, консерви и разбира се, най-много в рибата. Скумрия, риба тон и риба меч са сред най-богатите на метала, затова всекидневният им прием не е препоръчителен.

Много от веществото има също в какаовите зърна, шоколада, ядките - до 0,1 мг/кг. В повечето от останалите продукти съдържанието не превишава 0,005-0,03 мг/кг.

Средната допустима норма живак в продуктите за консумация е от порядъка на 0,5-1 мг на килограм храна.

Живачните съединения намират приложение при производството на лечебни сапуни, козметика, маски за лице, средства за укрепване на косата и други. Металът се използва също в електротехниката и електрохимическата промишленост.

Снимка: infoniac.ru; alter-zdrav.ru

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СЪСТАВКАТА

СЪСТАВКАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиБотаника