Живак – полезни свойства, опасности и хранителни източници

Живакът, наричан още "металът на смъртта", влиза в състава на водата, почвата и въздуха, следователно присъства и в човешкия организъм, макар в изключително минимални количества. Той има кумулативно действие, което означава, че притежава способността да се натрупва в тялото.
Въпреки стряскащото определение, химичният елемент се характеризира и с полезни свойства, сред които са:
- изменение и възстановяване на тъканите;
- стимулиране на интелекта;
- пробуждане на съзнанието.
В качеството си на лечебно средство живакът се използва задължително по медицинско предписание и под лекарски контрол. Важно е да се знае също, че не се приема в чист вид, а само в съчетание със сяра.
Малките дози, които постъпват в организма чрез хранителните продукти, не се акумулират в него, а се извеждат предимно чрез бъбреците, дебелото черво, жлъчката, потта и слюнката.
Ежедневната консумация на продукти, съдържащи живак (например риба) може да има определено токсично действие.
Особено опасни са живачните изпарения и производните на метала, образуващи се във водна среда под въздействието на микроорганизмите. Живакът може да причини вреди на човек.
Симптомите за интоксикация с елемента:
- главоболие;
- световъртеж;
- влошаване на паметта и концентрацията;
- възпаление на венците;
- слабо гадене;
- безсъние;
- косопад.
След кратко време се наблюдават:
- нарушаване на речта;
- поява на безпричинен страх и нервозност;
- сънливост;
- намаляване на белите кръвни телца.
При наличие на дадените симптоми следва веднага да се потърси лекарска помощ.
В кои хранителни продукти се съдържа живак?
Минимални количества от елемента има в много продукти, които консумираме. Това са: хляб, брашно, консерви и разбира се, най-много в рибата. Скумрия, риба тон и риба меч са сред най-богатите на метала, затова всекидневният им прием не е препоръчителен.
Много от веществото има също в какаовите зърна, шоколада, ядките – до 0,1 мг/кг. В повечето от останалите продукти съдържанието не превишава 0,005-0,03 мг/кг.
Средната допустима норма живак в продуктите за консумация е от порядъка на 0,5-1 мг на килограм храна.
Живачните съединения намират приложение при производството на лечебни сапуни, козметика, маски за лице, средства за укрепване на косата и други. Металът се използва също в електротехниката и електрохимическата промишленост.
Употреба на живака
Живакът представлява сребрист течен метал. Поради това, че е токсичен, се забраняват много негови употреби или се преразглеждат. Използва се главно в химическата промишленост като катализатор, както и за направата на някои електрически ключове и токоизправители.
Металът се използва в производството на батерии, флуоресцентни лампи, филц, термометри и барометри, но до края на 2020 година трябва да бъде преустановена употребата му.
Живакът лесно образува сплави (амалгами) с други метали като злато, сребро и калай. Лекотата, с която се слива със златото, го прави полезен за извличане на злато от рудите му.
Живачният силфид (вермилион) е висококачествен, яркочервен пигмент за оцветяване, но е много токсичен, затова се използва с голямо внимание.
Биологична роля на живака
Живакът няма известна биологична роля, но присъства във всяко живо същество и е широко разпространен в околната среда. Всяка хапка храна, която приемаме, съдържа малко живак.
Ежедневният прием на човек е по-малък от 0,01 милиграма (около 0,3 грама през целия живот). В много по-високи дози е токсичен. Метилживакът (форма на живак) е особено опасен. Може да се натрупва в месото на рибите и след консумация от човек да доведе до неблагоприятни последствия за здравето.
Как се получава живакът?
Живакът рядко се среща несвързан в природата. Може да бъде открит като капчици в рудите на цинобър (живачен сулфид). Китай и Киргизстан са основните производители на живак. Металът се получава чрез нагряване на цинобър във въздушен поток и кондензиране на парите.
infoniac.ru; alter-zdrav.ru; rsc.org
Снимки: freepik.com
СЪСТАВКАТА е свързана към
- Минерали и микроелементи
- Медицинска употреба на живака през вековете
- Как да действаме и какво не бива да правим, ако счупим живачен термометър?
- Какво количество риба тон е препоръчително да се консумира седмично
- Вранско око
- Някои видове риба могат да навредят на здравето ни
- КАК ДА ИЗБЕРЕМ БЕЗПОГРЕШНИЯ ТЕРМОМЕТЪР
- Има ли живак в рибата?
- Живачният фонтан на Калдър
- Пречистете организма от тежките метали с кориандър
- "Лечебната" напитка на д-р Джошуа Уебстър със съмнителен здравословен ефект
Коментари към Живак – полезни свойства, опасности и хранителни източници