Хранителни съставки

ХРАНИТЕЛНИ СЪСТАВКИ НА АКЦЕНТ

АКТУАЛНИ ХРАНИТЕЛНИ СЪСТАВКИ

ВСИЧКИ ХРАНИТЕЛНИ СЪСТАВКИ

Целулоза

Целулоза

Целулозата е полизахарид и основен градивен елемент на растенията. Тя се явява меката им обвивка, съ...

Инулин

Инулин

Инулинът принадлежи към групата на въглехидратите, които се наричат също фруктани. Те действат подоб...

Хранителни съставки на framar.bg

Хранителните съставки са органични вещества, които се намират в храната и са необходими за жизнеността и здравето на човека.

Белтъците са сложни молекули, които се състоят от аминокиселини. Те имат много функции в организма, като например:

  • участват в изграждането и поддържането на мускулите, костите, кожата и други тъкани;
  • служат за производство на ензими, хормони, антитела и други биологично активни вещества;
  • регулират рН, осмотичното налягане и температурата на телесните течности;
  • служат за източник на енергия при недостиг на въглехидрати и мазнини.

Белтъците се делят на два вида: животински и растителни. Животинските белтъци се намират в месото, рибата, яйцата, млечните продукти и други животински източници. Те са по-пълноценни, тъй като съдържат всички осем есенциални аминокиселини, които човешкият организъм не може да синтезира. Растителните белтъци се намират в зърнените храни, бобовите култури, орехите, семената и други растителни източници. Те са по-непълноценни, тъй като не съдържат всички есенциални аминокиселини или ги имат в недостатъчно количество. Затова е препоръчително да се комбинират различни видове растителни белтъци за постигане на по-добра хранителна стойност.

Мастните киселини са органични вещества, които се състоят от дълги вериги от въглеродни атоми, свързани с водород. Те имат следните функции в организма:

  • служат за източник и запас на енергия;
  • участват в изграждането и поддържането на клетъчните мембрани;
  • служат за производство на хормоноподобни вещества, които регулират различни физиологични процеси;
  • участват в транспорта и усвояването на разтворимите в мазнини витамини A, D, E и K.

Мастните киселини се делят на два вида: наситени и ненаситени. Наситените мастни киселини имат само единични връзки между въглеродните атоми и са по-устойчиви на окисление. Те се намират предимно в животинските мазнини, като масло, сало, сирене и други. Ненаситените мастни киселини имат една или повече двойни връзки между въглеродните атоми и са по-чувствителни на окисление. Те се намират предимно в растителните мазнини, като олио, маргарин, орехи и други. Ненаситените мастни киселини се подразделят на два подвида: мононенаситени и полиненаситени. Мононенаситените мастни киселини имат само една двойна връзка в веригата си и са благоприятни за здравето на сърцето и кръвоносните съдове. Те се намират в зехтина, авокадо, бадеми и други. Полиненаситените мастни киселини имат повече от една двойна връзка в веригата си и са необходими за нормалното функциониране на организма. Те се делят на два типа: омега-3 и омега-6. Омега-3 мастните киселини имат първата двойна връзка на третия атом от края на веригата и са благоприятни за здравето на сърцето, мозъка и очите. Те се намират в рибата, ланеното семе, чия и други. Омега-6 мастните киселини имат първата двойна връзка на шестия атом от края на веригата и участват в регулирането на запалителните процеси в организма. Те се намират в слънчогледовото олио, соевото олио, гроздовото олио и други.

Витамините са органични вещества, които не могат да бъдат синтезирани от човешкия организъм или се синтезират в недостатъчно количество. Те имат различни функции в организма, като например:

  • участват в регулирането на обмяната на вещества;
  • участват в производството на енергия от храната;
  • участват в защитата от свободните радикали и оксидативния стрес;
  • участват в растежа и развитието на тъканите;
  • участват в поддържането на имунната система;
  • участват в поддържането на нормалното зрение, кожа, коса, нокти и други.


Витамините се делят на две групи: разтворими в мазнини и разтворими във вода. Разтворимите в мазнини витамини (A, D, E и K) се запазват в телесните мазнини и не излизат лесно от организма. Затова те трябва да се приемат умерено, за да не доведат до прекомерно натрупване и токсичност.

© 2007 - 2024 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook