Лечението на миозит (възпаление на скелетната мускулатура) протича различно според причината, която ...
Сухожилията представляват дебели снопове колаген, които свързват мускулите с костите, позволявайки и...
В книгата “Здравословно гладуване” (вече достъпна и на български език, благодарение на издателство И...
Цитруси и банани не е добре да ядем на гладно. Кои храни още вредят на празния стомах?
Съветите на специалистът по спортно хранене Софи Браун, за зареждане с гориво преди, по време и след...
Седем витаминозни супи, засилващи имунната система
Специфичното състояние на здравето е термин, който обхваща различни заболявания или състояния, които изискват специална диета или хранителен режим. Някои от тях са диабет, целиакия, алергии, хипертония, холестеролемия и др. В този раздел на framar.bg ще разгледаме как да се храним при специфично състояние, като следваме принципите на здравословното хранене и спазваме препоръките на лекаря или диетолога.
Здравословното хранене при специфично състояние има за цел да подпомогне лечението, да подобри качеството на живот и да предотврати или ограничи възможните усложнения. За да постигнем това, трябва да вземем предвид следните аспекти:
Също така, трябва да се консултираме с лекаря си за възможните лекарствени взаимодействия с храната или хранителните добавки.
Храненето при специфично състояние не трябва да бъде ограничаващо или скучно. Напротив, то може да бъде разнообразно, вкусно и забавно, ако използваме креативността си и търсим нови рецепти и комбинации. Главното е да сме информирани, отговорни и последователни в нашия избор и да се радваме на храната, като я превръщаме в източник на здраве и удоволствие.