Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Хранене при кашлица

Хранене при кашлица

Хранене при кашлица - изображение

Кашлицата е защитна реакция на организма, чиято роля се изразява в пречистване на дихателните пътища от различни секрети, кръв, гной, храчки, прах, остатъци от храна.

Причините за възникване на кашлица могат да бъдат най-различни: от простуда до прекалено емоционален разговор. Ще обърнем внимание на храненето, защото то има значение за успеха на лечението на неразположението.

Обикновено кашлица се появява при простудни заболявания, когато са понижени защитните сили на организма. Затова основната роля на храната е да подсили имунитета, да премахне бронхо-белодробните спазми, да пребори микробите и вирусите, да възстанови недостига на витамини (особено от групи А, С, Е), минерали, белтъчини (обяснява се с това, че по време на отхрачване се губи белтък и ако той не се набавя, може да се развие протеинова недостатъчност).

 

Полезни храни при кашлица

За да се постигнат необходимите резултати, страдащият трябва да приема следните продукти:

с животински произход

  • нетлъсти меса;
  • риба (най-добре тлъсти видове; омега-3 мастните киселини смазват гърлото, което премахва раздразнението и облекчава отхрачването);
  • черен дроб на треска;
  • киселомлечни продукти (помагат за понижаване на повишената телесна температура, а калцият в допринася за премахване на възпалителния процес).

с растителен произход

  • бобови култури;
  • покълнали пшенични зърна;
  • семена (тиквени, слънчогледови и сусамови), сусамово олио;
  • маслини и зехтин;
  • ядки;
  • зърнено-житни култури и каши от тях (ориз, елда, овесени ядки);
  • зеленчуци (домати, моркови, всички видове зеле, цвекло, лук, чесън, тиква, ряпа);
  • плодове и ягодоплодни (банани, цитруси, ягоди, малини, джинджифил, пъпеш, папая, праскови, авокадо, касис, ябълки, смокини, грозде);
  • зеленолистни зеленчуци и зелени подправки.

За да се разредят храчките и да се подпомогне тяхното изхвърляне, организмът трябва да приема много течности. Препоръчителни са горещите напитки: натурален липов и малинов чай; сварено прясно мляко, подсладено с мед; какао. Полезни са също плодовите и зеленчукови сокове, лимонената вода.

Храненето следва да бъде 5-6 пъти дневно, а количеството течности не по-малко от литър и половина.


Вредни хранителни продукти при кашлица

  • сладки изделия (сладкото потиска работата на имунната система, а захарта частично остава по стените на устната кухина и фаринкса, което помага за създаването на благоприятна за развитието на микроби среда);
  • големи количества сол (натрият, съдържащ се в обикновената готварска сол, може да причини бронхиална обструкция);
  • кафе и алкохолни напитки (възможно е да доведат до обезводняване на организма);
  • продукти-алергени, ако кашлицата е вследствие на астма или е алергична (пикантни ястия, шоколад, подправки, продукти със съдържание на различни хранителни добавки, маринати, туршии, яйца, силно концентрирани бульони, бульони от готови кубчета, подправки-заместители на зеленчуците, фаст фууд, полуфабрикати);
  • твърда храна, сухари, бисквити, изделия от пясъчно и бутер теста (твърдата храна може да надраска хранопровода, а трохите да предизвикат силна кашлица, задавяне, задушаване).

 

По статията работи: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info
Снимка: ru.pngtree.co

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиВидеоСнимкиЛеченияПрезентацииЗдравни проблемиИсторияЛюбопитноБотаникаИнтервютаНовиниАлт. медицинаЛайфстайл