Хранене при левкоцитоза
Левкоцитозата е състояние, което се изразява в повишено съдържание на левкоцити в кръвта. Проблемът говори за наличие на възпалителен процес в организма и изисква задълбочен анализ.
Левкоцитите, познати още като бели кръвни телца, са ярки маркери на състоянието на човешкия организъм. При всяко изследване на пациент се назначава кръвен анализ, а лекарят обръща внимание преди всичко на концентрацията на левкоцити в кръвта.
Броят на белите кръвни телца е променлив и зависи от различни фактори, но най-вече от възрастта.
Симптомите
Специфични и конкретни симптоми, показващи повишена концентрация на левкоцити в кръвта за момента не са установени. Сама по себе си левкоцитозата е симптом за някакво заболяване. Въпреки това, специалистите смятат, че съпътстващите характерни симптоми на патологията са следните:
- апатия, сънливост;
- загуба на апетит и намаляване на телесното тегло;
- субфебрилна температура;
- засилено нощно изпотяване;
- внезапна загуба на съзнание;
- зрителни нарушения;
- често образуване на синини;
- болка в областта на коремната кухина;
- затруднено дишане;
- увеличаване на слезката/далака и черния дроб;
- умора.
Полезни хранителни продукти при левкоцитоза
Важен момент от лечението на левкоцитоза е рационално подбраното и наситено с витамини хранене, което трябва да бъде богато на продукти, провокиращи производството на хемоглобин. Витамин С и микроелементи, като мед, селен, манган, желязо, цинк, кобалт допринасят за нормализирането на концентрацията на кръвни телца. Затова менюто на пациенти, диагностицирани с проблема, трябва да включва следните храни:
- зеленчуци: тиквички, патладжани, цвекло, всички видове зеле, лук, тиква, хрян, листа зелена салата, целина, спанак;
- плодове: ягоди, черни боровинки, цитруси, вишни, тъмни сортове грозде, праскови, круши, кайсии, нар;
- хлебни изделия от пълнозърнесто брашно, елда, просо, ечемик и пшеница;
- яйчени жълтъци, птиче и заешко меса, пастьоризирано мляко;
- морски продукти, херинга, сьомга;
- сирена и извара;
- прополис и тъмен мед;
- соеви продукти, ядки и семена;
- кокосово мляко, маслини.
Вредни хранителни продукти при левкоцитоза
Съществува редица от храни, които могат да влошат протичането на болестта, затова е необходимо те да бъдат изключени от менюто на заболелия:
- алкохолни напитки;
- месо и сланина, лой: агнешко, говеждо и свинско;
- продукти с високо съдържание на кофеин: кола, пепси, силен чай, кафе;
- печива от маслено тесто;
- продукти, които допринасят за разреждане на кръвта: плодове калина, смокини, лимон, какао, чесън, джинджифил;
- фаст фууд;
- продукти със съдържание на оцет;
- пушени изделия;
- подсладени газирани напитки.
edaplus.info
Коментари към Хранене при левкоцитоза