Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Хранене при левкоцитоза

Хранене при левкоцитоза

Хранене при левкоцитоза - изображение

Левкоцитозата е състояние, което се изразява в повишено съдържание на левкоцити в кръвта. Проблемът говори за наличие на възпалителен процес в организма и изисква задълбочен анализ.

Левкоцитите, познати още като бели кръвни телца, са ярки маркери на състоянието на човешкия организъм. При всяко изследване на пациент се назначава кръвен анализ, а лекарят обръща внимание преди всичко на концентрацията на левкоцити в кръвта.

Броят на белите кръвни телца е променлив и зависи от различни фактори, но най-вече от възрастта.


Симптомите

Специфични и конкретни симптоми, показващи повишена концентрация на левкоцити в кръвта за момента не са установени. Сама по себе си левкоцитозата е симптом за някакво заболяване. Въпреки това, специалистите смятат, че съпътстващите характерни симптоми на патологията са следните:

  • апатия, сънливост;
  • загуба на апетит и намаляване на телесното тегло;
  • субфебрилна температура;
  • засилено нощно изпотяване;
  • внезапна загуба на съзнание;
  • зрителни нарушения;
  • често образуване на синини;
  • болка в областта на коремната кухина;
  • затруднено дишане;
  • увеличаване на слезката/далака и черния дроб;
  • умора.


Полезни хранителни продукти при левкоцитоза

Важен момент от лечението на левкоцитоза е рационално подбраното и наситено с витамини хранене, което трябва да бъде богато на продукти, провокиращи производството на хемоглобин. Витамин С и микроелементи, като мед, селен, манган, желязо, цинк, кобалт допринасят за нормализирането на концентрацията на кръвни телца. Затова менюто на пациенти, диагностицирани с проблема, трябва да включва следните храни:

  • зеленчуци: тиквички, патладжани, цвекло, всички видове зеле, лук, тиква, хрян, листа зелена салата, целина, спанак;
  • плодове: ягоди, черни боровинки, цитруси, вишни, тъмни сортове грозде, праскови, круши, кайсии, нар;
  • хлебни изделия от пълнозърнесто брашно, елда, просо, ечемик и пшеница;
  • яйчени жълтъци, птиче и заешко меса, пастьоризирано мляко;
  • морски продукти, херинга, сьомга;
  • сирена и извара;
  • прополис и тъмен мед;
  • соеви продукти, ядки и семена;
  • кокосово мляко, маслини.

 

Вредни хранителни продукти при левкоцитоза

Съществува редица от храни, които могат да влошат протичането на болестта, затова е необходимо те да бъдат изключени от менюто на заболелия:

  • алкохолни напитки;
  • месо и сланина, лой: агнешко, говеждо и свинско;
  • продукти с високо съдържание на кофеин: кола, пепси, силен чай, кафе;
  • печива от маслено тесто;
  • продукти, които допринасят за разреждане на кръвта: плодове калина, смокини, лимон, какао, чесън, джинджифил;
  • фаст фууд;
  • продукти със съдържание на оцет;
  • пушени изделия;
  • подсладени газирани напитки.


Редактор: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияФизиологияХранене при...ИзследванияИсторияЗдравни съвети