Хранене при таласемия
Таласемия е генетично обусловено състояние, за което няма възрастови ограничения. Хората, страдащи от това заболяване, не успяват да произведат достатъчно хемоглобин, като това може да доведе до много сериозна анемия. Хемоглобинът се образува в червените кръвни телца и отговаря за транспортирането на кислорода до всяка част на тялото. Хората с таласемия могат да контролират състоянието си, като избягват храни, богати на желязо. Претоварването с желязо е потенциална опасност при повечето страдащи от заболяването.
Определени лекарства помагат за поддържането на нивото на желязо в организма под контрол. Храните с високо съдържание на елемента, като говеждо месо, трябва да се избягват. Желязото в месото се абсорбира лесно от организма, за разлика от това в зърнените храни и хляба.
Пациентите с таласемия трябва да избягват готвенето в железни съдове. Освен това някои напитки, като портокалов сок, могат да предизвикат усвояване на желязото в организма.
От друга страна, напитки като кафе, чай и млечни продукти могат да намалят желязото.
Позволени храни
Зърнени храни
Зърнени култури като пшенични трици, царевица, овес, ориз и соя могат да намалят усвояването на желязото, но само ако не се консумират заедно с храни, богати на витамин С, като портокалов сок. Може да пиете мляко със зърнени храни. Соевият протеин също може да допринесе за намаляването на усвояването на желязо в организма.
Чай, кафе и подправки
Кафето, чаят и подправките като риган също намаляват абсорбцията на желязо. Пациентите с таласемия могат да пият кафе и чай без ограничения.
Млечни продукти
Млякото, сиренето, киселото мляко и други млечни продукти могат да намалят абсорбцията на желязо. Избирайте нискомаслените млечни продукти, за да избегнете покачването на теглото.
Забранени храни
- Диня - динята е богата на хранителни вещества и особено на желязо.
- Фурми - фурмите обикновено се препоръчват на хората с ниско желязо, така че е абсолютно задължително да се спрат от хората с таласемия.
- Зеленолистни зеленчуци - спанак, къдраво зеле, броколи, брюкселско зеле са известни като продукти, богати на желязо.
- Бобови храни - грах, леща, боб, соя и т.н. съдържат високи количества желязо.
- Стафиди - също са с наситено съдържание на желязо.
- Червено месо - желязото се абсорбира по-лесно от месни продукти, така че се препоръчва на хората с таласемия да избягват консумацията на червено месо като говеждо, агнешко, свинско.
- Фъстъчено масло - фъстъченото масло съдържа умерено количество желязо.
doctor.ndtv.com, economictimes.indiatimes.com
Снимка: pixabay.com
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Преливане на кръв
- Диета и натурални средства при таласемия
- Електрофореза на хемоглобин
- Уврежда ли сърцето таласемията?
- Българска анти-таласемична организация
- Доц. Валерия Калева: В България общият брой на пациентите с таласемия е 255 души
- Организация на таласемиците в България
- Във Великобритания одобриха генна терапия за лечение на сърповидно-клетъчна анемия и бета-таласемия
- Световната федерация по хемофилия награди центъра в УМБАЛ "Св.Марина" - Варна с най-високо отличие
- Първа САГБАЛ "Света София" организира дискусия за необходимостта от скрининг на таласемия при бременни и новородени
Коментари към Хранене при таласемия