Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Епилепсия

Хранене при епилепсия

Хранене при епилепсия - изображение

Епилепсията е болест, съпроводена от епилептични пристъпи с различна тежест. По отношение на храненето, страдащите от заболяването могат да консумират почти всичко, което приемат и здравите хора, с малки ограничения. Препоръчва се значително намаляване на течностите или засиленото им отделяне от организма. Категорично се забранява консумацията на алкохолни напитки, включително бира и сухи вина. Многобройни наблюдения показват, че алкохолът е основен фактор, предизвикващ пристъпи (дори когато те не са се появявали с години) и усложняващ заболяването.

При епилепсия не се позволяват острите и солени ястия, херинга, цаца, солени и мариновани зеленчуци (краставички, домати, зеле, гъби, тиква), подправки (оцет, пипер, хрян, горчица), продукти с високо съдържание на азот (фасул, грах), пушени и трудносмилаеми храни.

Не трябва да се изпада и в крайност - да не се спира изцяло пиенето на вода, също може да приемате противопоказните храни понякога, но не и да присъстват в менюто ви постоянно и в големи количества.

Важно е и да не се преяжда, защото това също предизвиква гърчове при епилептиците. Храната трябва да бъде разнообразна, да е богата на фибри, плодове, зеленчуци. Тези продукти увеличават перисталтиката на червата и възпрепятстват появата на запек. На болните от епилепсия обикновено се предписва млечно-растителна диета. Това не означава, че трябва да изключите месото и продуктите, съдържащи протеини от менюто си, още повече, че редица антиепилептични средства могат да дадат странични ефекти върху черния дроб, при чието увреждане е показана протеинова диета. Количеството риба и месо трябва да бъде умерено и да се приемат предимно под формата на варени ястия. Храната да бъде богата на витамини.

4.3, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниИсторияЛюбопитноЛеченияАлт. медицинаОрганизацииЗдравни съветиКлинични пътекиБотаникаИзследвания