Хранене при епилепсия
Епилепсията е болест, съпроводена от епилептични пристъпи с различна тежест. По отношение на храненето, страдащите от заболяването могат да консумират почти всичко, което приемат и здравите хора, с малки ограничения. Препоръчва се значително намаляване на течностите или засиленото им отделяне от организма. Категорично се забранява консумацията на алкохолни напитки, включително бира и сухи вина. Многобройни наблюдения показват, че алкохолът е основен фактор, предизвикващ пристъпи (дори когато те не са се появявали с години) и усложняващ заболяването.
Как витамините и минералите влияят на епилепсията?
Определени витамини могат да помогнат за намаляване на броя на пристъпите, причинени от някои видове епилепсия. Те може да са от помощ на някои лекарства да работят по-ефективно или да намалят необходимата дневна доза. Консултирайте се с лекар, преди да започнете да приемате каквито и да е хранителни добавки.
-
Витамин B6 се използва за лечение на рядка форма на епилепсия, известна като пиридоксин-зависими гърчове. Тя обикновено се развива в утробата или скоро след раждането. Причинена е от неспособността на тялото да метаболизира витамин B6 правилно.
-
Тежкият дефицит на магнезий може да увеличи риска от припадъци. Смята се, че добавките с магнезий могат да намалят пристъпите.
-
Някои хора, страдащи от епилепсия, може да имат дефицит на витамин E. Този витамин повишава антиоксидантните способности на човек и помага за намаляването на пристъпите при хора с епилепсия, чиито симптоми не се контролират от стандартните лекарства.
-
Медикаментите, използвани за лечение на епилепсия, също могат да причинят дефицит на биотин или витамин D и да влошат симптомите. В тези случаи лекуващият лекар може да препоръча витамини, за да помогне за управлението на състоянието.
Какво включва балансираната диета при епилепсия?
Балансираната диета, включваща различни групи храни, помага на тялото и мозъка да функционират правилно и поддържа човек здрав. Правилното хранене може да помогне за намаляване риска от припадъци при някои хора, страдащи от епилепсия. Приготвянето на храната в домашни условия дава по-голям контрол на това, което се яде.
Балансираната диета обикновено се състои от въглехидрати, мазнини, протеини, зеленчуци, плодове и приемане на много течности. Влияние оказва и мястото, където човек живее, здравните му нужди и начинът на живот.
- Въглехидратите осигуряват енергия. Те се намират в храни като картофи, хляб, макаронени изделия и ориз. Пълнозърнестите варианти на тези храни осигуряват допълнително витамини, минерали и фибри, което помага за извеждането на отпадъците от тялото.
- Мазнините могат да се набавят от масла, мазна риба, ядки и семена. Те помагат за усвояването на хранителни вещества (витамини) и поддържането на тялото топло и на клетките здрави, а освен това доставят и енергия.
- Протеините изграждат и поддържат мускулите, хормоните, ензимите, червените кръвни клетки и имунната система. Белтъчините се намират в млечните храни като млякото и сиренето, а също и в месото, рибата, тофуто, боба, лещата и яйцата.
- Разноцветните зеленчуци и плодове осигуряват витамини и минерали, предпазват от инфекция, клетъчно увреждане и заболявания. Препоръчително е консумация на пет порции зеленчуци и плодове на ден.
- Обикновено храната е по-здравословна, когато е приготвена на пара или на скара, печена, варена или поширана, но не и пържена или панирана.
- Приемът на достатъчно питейна вода ежедневно помага на човек да функционира нормално и да се концентрира, намалява риска от припадъци, предизвикани от дехидратация.
Лечението с диета може да помогне на някои хора, които трудно контролират припадъците. Следването на индивидуален план за хранене със специфични количества дневен прием на мазнини, въглехидрати и протеини ще повлияе благоприятно работата на мозъка. Кетогенната диета е медицинско лечение, провеждано под наблюдение от диетолог и епилептолог. Това е диета, която не трябва да се започва без надзор от медицинско лице. Тя се използва най-вече при деца, чиято епилепсия не реагира на антиепилептични лекарства (антиконвулсанти). Въпреки това, режимът става все по-широко достъпен и за възрастни.
Кои храни са забранени при епилепсия?
При епилепсия не се позволяват острите и солени ястия, херинга, цаца, солени и мариновани зеленчуци (краставички, домати, зеле, гъби, тиква), подправки (оцет, пипер, хрян, горчица), продукти с високо съдържание на азот (фасул, грах), пушени и трудносмилаеми храни.
Избягвайте да приемате следните билки:
- гинко билоба, жълт кантарион – могат да взаимодействат с антисептични лекарства;
- кава, пасифлора – имат твърде силен успокоителен (седативен) ефект;
- чесън – може да попречи на действието на някои лекарства;
- лайка – може да удължи действието на лекарствата, които приемате;
- шизандра – може да доведе до повече пристъпи;
- билкови добавки, съдържащи ефедра или кофеин – могат да влошат пристъпите (това са гуарана, кола);
- ментов чай.
Кои храни са позволени при епилепсия?
Не трябва да се изпада и в крайност - да не се спира изцяло пиенето на вода, също може да приемате противопоказните храни понякога, но не и да присъстват в менюто ви постоянно и в големи количества.
Важно е и да не се преяжда, защото това също предизвиква гърчове при епилептиците. Храната трябва да бъде разнообразна, да е богата на фибри, плодове, зеленчуци. Тези продукти увеличават перисталтиката на червата и възпрепятстват появата на запек. На болните от епилепсия обикновено се предписва млечно-растителна диета. Това не означава, че трябва да изключите месото и продуктите, съдържащи протеини, от менюто си, още повече, че редица антиепилептични средства могат да дадат странични ефекти върху черния дроб, при чието увреждане е показана протеинова диета. Количеството риба и месо трябва да бъде умерено и да се приемат предимно под формата на варени ястия. Храната да бъде богата на витамини.
Може ли храна да предизвика гърчове?
Невсички храни задължително задействат гърчове при хора с епилепсия, с изключение на редките видове "рефлекторна епилепсия", при които гърчовете се задействат чрез консумация на много специфични храни. Рефлекторна епилепсия е когато припадъците се случат в отговор на определен причинител. Този вид епилепсия включва фоточувствителност, епилепсия при четене – пристъпи, предизвикани от четене и пристъпи, предизвикани от внезапен шок или силен шум.
Епилепсията при всеки човек е различна и протича индивидуално. Най-често срещаните причинители на пристъпи са липса на сън, стрес и прием на алкохол. Някои хора смятат, че приемането на оцветители и консерванти, мононатриевият глутамат или изкуствените подсладители могат да причинят гърчове. Повечето храни с ниско съдържание на мазнини съдържат изкуствени съставки, затова те се избягват за консумация от хората, които страдат от епилепсия.
Соковете от грейпфрут и нар не предизвикват гърчове, но могат да причинят страничните ефекти на някои от лекарствата за епилепсия. Кофеинът, съдържащ се в кафето, чая, колата и някои енергийни напитки, има стимулиращ ефект върху централната нервна система. Връзката между кофеина, контрола на пристъпите и антиепилептичните лекарства е сложна и не е напълно изяснена. Смята се, че кофеинът може да увеличи вероятността от припадъци при някои хора, както и да повлияе на действието на лекарствата за контрол на пристъпите. Консултирайте се със специалист, ако имате притеснения относно ефекта, който кофеинът може да окаже върху състоянието ви.
edaplus.info; epilepsysociety.org.uk; healthline.com
Снимка: pixabay.com
Коментари към Хранене при епилепсия