Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Дисбактериоза

Хранене при дисбактериоза

Хранене при дисбактериоза - изображение

Дисбактериозата представлява чревно разстройство в резултат на количествени и качествени изменения на състава и съотношението на чревната микрофлора (на полезни, условно полезни и патогенни или болестотворни бактерии).

Заболяването се характеризира с комплекс от симптоми: коремни болки, запек, диария, метеоризъм, еруктиране (оригване), гадене, образуване на газове, киселини, неприятен дъх или вкус в устата, алергични реакции от обичайно приемани продукти.

 

Причините:

  • нарушена работа на черния дроб, стомаха, задстомашната жлеза;
  • стрес, хирургична намеса, вегетативно-съдова дистония;
  • хепатит, холецистит, панкреатит, гастрит, чревни заболявания, язва;
  • жестоки диети, ограничено количество влакна и киселомлечни продукти в менюто на човека;
  • наличие на паразити (глисти, салмонелоза, дизентерия, ламблиоза, вирусни заболявания, хелминтоза);
  • прием на антибиотици за лечение на различни заболявания.

 

Храненето

Диетата при дисбактериоза трябва да допринася за балансиране на чревната микрофлора, да съдържа:

  • белтъчини (до 149 грама на ден);
  • мазнини (до 120 грама на ден);
  • въглехидрати (до 400 грама на ден).

 

Освен това, менюто следва да бъде пълноценно и балансирано, най-добре е храната да се приема в определено време. Не бива да се преяжда (особено вечер), да се яде бързо. Храните да се сдъвкват добре, да се яде в приятна обстановка.

 

Полезни продукти:

  • прясно изцедени сокове и пюрета от плодове и зеленчуци (ябълки, цвекло, портокали, кайсии, дюли, круши, моркови) - съдържат пектин, който има сорбиращо свойство, премахват токсините от организма;
  • млечни и киселомлечни продукти (пресен кефир, мляко, суроватка, извара) - допринасят за размножаването на полезни бактерии;
  • каши (от елда, ечемичена, овесена) - активизират работата на червата;
  • зелен чай, какао, трапчиви вина;
  • сушени боровинки;
  • непресен ръжен хляб или от трици;
  • нетлъсти видове риба и месо (говеждо, заешко, телешко, пилешко, платика, щука, костур, треска);
  • запеканки от моркови, картофи, тиквички;
  • желета, компоти, мусове от кисело-сладки ягодоплодни;
  • сокове от червена и синя боровинка, нар, малини, касис, шипкова и ягодова отвари;
  • копър, магданоз, кориандър;
  • салати от ряпа и тиква, може и печени.

 

Опасни и вредни хранителни продукти при дисбактериоза

Да се ограничи консумацията на:

  • бели каши;
  • картофено пюре;
  • сушени плодове;
  • бял хляб;
  • банани;
  • бобови култури;
  • грозде;
  • краставици;
  • сладки газирани напитки.

 

От менюто да се изключат:

продукти, които дразнят чревната лигавица (пушени, остри и кисели храни, мазни и пържени ястия, чесън, лук и репички);

  • сладкарски изделия (торти, печива, бонбони, сладкиши);
  • захар и подсладители (тръстикова захар, кленов сироп, царевичен сироп, глюкоза, фруктоза, малтоза, захароза и сорбитол);
  • продукти, съдържащи дрожди и вещества с такива в състава, гъби;
  • оцет, подправки и маринати;
  • продукти, за чието приготвяне се използва ферментация (бира, например);
  • остри подправки;
  • гъби;
  • продукти с целулоза (спанак, зеле, зелена салата, цвекло и киселец);
  • сурови зеленчуци;
  • алкохолни напитки;
  • туршии, кисело зеле.
4.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлтернативна медицинаНовиниЗдравни проблемиБотаника