Хранене при дисбактериоза
Дисбактериозата представлява чревно разстройство в резултат на количествени и качествени изменения на състава и съотношението на чревната микрофлора (на полезни, условно полезни и патогенни или болестотворни бактерии).
Заболяването се характеризира с комплекс от симптоми: коремни болки, запек, диария, метеоризъм, еруктиране (оригване), гадене, образуване на газове, киселини, неприятен дъх или вкус в устата, алергични реакции от обичайно приемани продукти.
Причините:
- нарушена работа на черния дроб, стомаха, задстомашната жлеза;
- стрес, хирургична намеса, вегетативно-съдова дистония;
- хепатит, холецистит, панкреатит, гастрит, чревни заболявания, язва;
- жестоки диети, ограничено количество влакна и киселомлечни продукти в менюто на човека;
- наличие на паразити (глисти, салмонелоза, дизентерия, ламблиоза, вирусни заболявания, хелминтоза);
- прием на антибиотици за лечение на различни заболявания.
Храненето
Диетата при дисбактериоза трябва да допринася за балансиране на чревната микрофлора, да съдържа:
- белтъчини (до 149 грама на ден);
- мазнини (до 120 грама на ден);
- въглехидрати (до 400 грама на ден).
Освен това, менюто следва да бъде пълноценно и балансирано, най-добре е храната да се приема в определено време. Не бива да се преяжда (особено вечер), да се яде бързо. Храните да се сдъвкват добре, да се яде в приятна обстановка.
Полезни продукти:
- прясно изцедени сокове и пюрета от плодове и зеленчуци (ябълки, цвекло, портокали, кайсии, дюли, круши, моркови) - съдържат пектин, който има сорбиращо свойство, премахват токсините от организма;
- млечни и киселомлечни продукти (пресен кефир, мляко, суроватка, извара) - допринасят за размножаването на полезни бактерии;
- каши (от елда, ечемичена, овесена) - активизират работата на червата;
- зелен чай, какао, трапчиви вина;
- сушени боровинки;
- непресен ръжен хляб или от трици;
- нетлъсти видове риба и месо (говеждо, заешко, телешко, пилешко, платика, щука, костур, треска);
- запеканки от моркови, картофи, тиквички;
- желета, компоти, мусове от кисело-сладки ягодоплодни;
- сокове от червена и синя боровинка, нар, малини, касис, шипкова и ягодова отвари;
- копър, магданоз, кориандър;
- салати от ряпа и тиква, може и печени.
Опасни и вредни хранителни продукти при дисбактериоза
Да се ограничи консумацията на:
- бели каши;
- картофено пюре;
- сушени плодове;
- бял хляб;
- банани;
- бобови култури;
- грозде;
- краставици;
- сладки газирани напитки.
От менюто да се изключат:
продукти, които дразнят чревната лигавица (пушени, остри и кисели храни, мазни и пържени ястия, чесън, лук и репички);
- сладкарски изделия (торти, печива, бонбони, сладкиши);
- захар и подсладители (тръстикова захар, кленов сироп, царевичен сироп, глюкоза, фруктоза, малтоза, захароза и сорбитол);
- продукти, съдържащи дрожди и вещества с такива в състава, гъби;
- оцет, подправки и маринати;
- продукти, за чието приготвяне се използва ферментация (бира, например);
- остри подправки;
- гъби;
- продукти с целулоза (спанак, зеле, зелена салата, цвекло и киселец);
- сурови зеленчуци;
- алкохолни напитки;
- туршии, кисело зеле.
edaplus.info
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЕНТЕРОФЛОРИД капсули * 10
ЕНТЕРОФЛОРИД капсули * 20
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Разстройство
- Диария при бебета и деца - домашни средства и храни
- Дисбактериоза (дисбиоза)
- Хомеопатия при диария
- Кафяви водорасли
- Диета и натурални средства срещу болест на Крон
- Естествено лечение на бактериална вагиноза по време на бременност
- Д-р Николай Кръстев: Постинфекциозните чревни разстройства са страдание за цял живот
- Причини за смъртта на Александър Македонски
- Използвайте босвелия срещу артритни болки и вътрешни възпаления
Коментари към Хранене при дисбактериоза
Елена
Здравейте, възможно ли е при дисбактериоза да има и температура?
Здравейте! Няма данни дисбактериозата да причинява повишена температура, но може да бъде свързана със заболяване, което да причини треска.
Здравейте, възможно ли е при дисбактериоза да има и температура?