E420 - Сорбитол (Sorbitol)
Характеристика
Сорбитолът се отнася към стабилизаторите, добавяни в хранителните продукти за запазване на консистенцията и вискозитета им. С подобно действие се характеризира и пектинът. Е 420 може да се употребява и в качеството си на задържащ влагата агент, емулгатор и подсладител.
Сорбитолът може да бъде във вид на концентриран воден разтвор, сироп или прах с бял цвят. Добавката се разтваря добре във вода и има изразен сладък вкус. Може да се използва като заместител на захарта, защото веществото е значително по-сладко от нея и по-нискокалорично.
Сорбитолът притежава следните свойства:
- овлажнител, намиращ приложение в месопреработването;
- структурообразувател, подобряващ съществено консистенцията на продукта;
- емулгатор, помагащ за смесването на вещества и продукти, които при други условия не могат да бъдат смесени;
- стабилизиращо вещество, запазващо формата, структурата и консистенцията на продуктите;
Употреба
Хранителната добавка Е 420 намира приложение в сладкарството и при приготвянето на диетични храни. Използва се като заместител на захарта при диабетици.
Въздействие върху човека
Сорбитолът се употребява избирателно във фармакологията, защото може да променя свойствата на лекарствата (възможно е да придобият токсични свойства). САЩ отнасят Е 420 към опасните за човешкото здраве вещества.
При използване на големи количества от добавката се наблюдава: дискомфорт в областта на стомашно-чревния тракт и засилено образуване на газове. Приемането на над 50 грама от веществото за денонощие се определя като опасно за човека.
Сорбитолът не е алерген, но може да предизвика раздразнение на лигавиците в организма. Доказано е, че действа неблагоприятно върху зрителните органи. При продължителен прием на добавката е възможно да се появи диабетна ретинопатия и увреждане на клетъчните функции в организма.
Веществото е забранено за използване в производството на бебешка храна.
Коментари към E420 - Сорбитол (Sorbitol)