Погрешни схващания за здравословното хранене
Здравословното хранене е меко казано предизвикателство. То не е просто огромният брой опции, които виждаме в магазина за хранителни стоки. Претоварването с информация е това, което прави здравословното хранене нелека задача. Предната страна на повечето опаковки на храни дава претенции за някаква здравословна полза, докато етикета с хранителни стойности рисува различна картина. Инфлуенсърите в социалните медии, които се кълнат в различен диетичен трик всяка седмица, не правят нещата по-лесни. Като цяло съветите за здравословно хранене идват отвсякъде в наши дни и, което е още по-лошо, информацията често е противоречива.
За да улесним предизвикателството, наречено здравословно хранене, ще развенчаем пет от най-разпространените погрешни схващания. Ето кои са те:
Захарта е вредна
Захарта има лоша слава, но не всички критики са оправдани.
Нека започнем с естествените захари – тези, които се съдържат в плодовете, млечните продукти и други подобни. Да, вярно е – всеки човек консумира големи количества от тях. Но храните, съдържащи естествени захари, имат допълнително предимство, а именно, че съдържат фибри, протеини, витамини, минерали и антиоксиданти. Тези хранителни вещества са полезни за човешкото тяло. Получаването на голямо количество от тях със сигурност не е лошо, особено в света на свръхпреработените храни, в който живеем.
Но какво да кажем за рафинираните захари. Тяхната история е малко по-сложна, но консумацията им не е непременно вредна за здравето. „Ако сте здрави, нямате диабет и проблеми с теглото, няма проблем да си подсладите кафето или да изядете един бонбон.“, коментира диетологът Маг Айяд.
Но има последствия от прекомерната консумация. Наддаването на тегло е най-очевидното.
Официалната препоръка е ограничаване на консумацията на добавена захар до 24 грама на ден за жените и 36 грама за мъжете.
„Прекомерният прием на захар може да предизвика възпаление в тялото.“, обяснява Айяд. „Едно здраво тяло е в състояние да се възстанови естествено, стига човек да не консумира захар в големи количества.“
>>> Хранене без захар и плодове? Защо не се препоръчва
Органичните продукти са по-здравословни
Биологичните продукти и месото от животни, хранени с трева, заемат важно място в здравословното хранене. Но какво изобщо означава органичен? Министерството на земеделието на САЩ определя органичната храна като продукти, които са произведени в съответствие с органичните стандарти, включващи методи, които спомагат за насърчаване на екологичния баланс, опазват биоразнообразието и намаляват употребата на синтетични химикали. Но консумацията на органична храна означава ли непременно здравословно хранене
„Огромен брой проучвания и метаанализи показват, че количеството пестициди, които човек спестява чрез органично земеделие, е минимално.“, споделя Айяд. „Освен това телата ни са много ефективни при елиминирането на токсините и остатъчните продукти, които идват от храната.“
Айяд добавя, че „органично“ не означава, че хранителният продукт осигурява повече полезни вещества, витамини или минерали.
„Органичните продукти се предлагат на пазара като храни, които са по-здравословни, но няма проучвания, които да доказват, че могат да подобрят здравословното ни състояние.“, обяснява Айяд. „Проблемът е, че сега хората смятат, че трябва да консумират по-здравословни продукти, които, между другото, са по-скъпи.“
Ако погледнем цифрите, само около 10% от американците консумират достатъчно плодове и зеленчуци. Налагането на по-скъпи органични продукти само затруднява ежедневния им прием, според Айяд.
Червеното месо и млечните продукти повишават холестерола
Може би сте чували, че червеното месо, млечните продукти и яйцата повишават нивата на холестерол в кръвта. „Това твърдение всъщност е развенчано от известно време.“, казва Айяд. „Нашето тяло има регламентиран контрол върху нивата на холестерола и наситените мазнини в храната не са основният проблем.“
Всъщност Американската сърдечна асоциация вече няма лимит за дневен прием на холестерол. Това не означава, че не е от значение, но хранителният холестерол не играе толкова голяма роля, колкото се е смятало преди. От основно значение е прекомерната консумация на мазнини, захар и общи калории, тъй като с увеличаване на теглото нивата на холестерол започват да се повишават.
Не може да се отслабне без диета
Без значение коя популярна диета изберете, резултатът е съмнителен, тъй като повечето хранителни режими не са достатъчно устойчиви, за да подпомогнат управлението на теглото в дългосрочен план.
„Всички модни диети по същество елиминират конкретен макронутриент – обикновено въглехидрати или мазнини – или обща подгрупа храни.“, казва Айяд. „Разбира се, че ще отслабнем, когато елиминираме цял макронутриент, защото имаме по-малък избор от храни, които можем да консумираме.“
Между умствените и социалните предизвикателства на ограничаването на храната, повечето хора се борят да останат посветени на хранителния режим като цяло. Вместо това Айяд препоръчва контролиране на количеството мазнини, въглехидрати и протеини, приемани с храната.
„Диетолозите вярваме, че умереността е ключът към отслабването и поддържането на здравословно тегло.“, споделя Айяд. „Нека работим върху моделите на хранене и поведението, свързано с храната. Трябва да бъдем усърдни, за да намалим количеството на някои хранителни вещества, но никога не трябва да се премахва напълно някое от тях.“
Растителните млека са по-здравословни от кравето
Соево, овесено, кокосово, бадемово мляко – изобилието от млека на растителна основа може да създаде усещане, че кравето мляко е вредно за здравето. Това обаче е далеч от истината.
„Вариантите на растителна основа първоначално се появиха като алтернатива за хора с непоносимост към лактоза.“, обяснява Айяд. „Тъй като с времето стана ясно, че са и с по-ниско съдържание на калории, те набраха голяма популярност през последните години.“
>>> Млечни продукти на растителна основа – какво трябва да знаем преди консумация
Много хора смятат, че колкото по-малко калории съдържа, толкова по-здравословно е млякото. Това обаче не е съвсем така. „За разлика от кравето мляко, повечето продукти на растителна основа имат много минимални хранителни ползи.“, коментира Айяд. „Растителните млека съдържат много малко протеин, а високото му съдържание е една от основните причини за консумация на млечни продукти.“
Млеката на растителна основа често са обогатени с витамините и минералите, които им липсват, но това невинаги е така. Например не всички бадемови млека съдържат калций. Някои от млечните продукти на растителна основа също съдържат ненужни добавки, като захар, наситени мазнини и въглехидрати.
5 Nutrition Misconceptions Debunked by a Dietitian: https://www.houstonmethodist.org/blog/articles/2023/oct/5-nutrition-misconceptions-debunked-by-a-dietitian/
Продукти свързани със СТАТИЯТА
БИО КОКОСОВА ЗАХАР прах 200 г БИОНИА
МАЛКАТА ГОЛЯМА ГОТВАРСКА КНИГА / БЪРЗА КУХНЯ - СИЕЛА
УРЕД ЗА ГОТВЕНЕ С ГОРЕЩ ВЪЗДУХ STARLYF AIR OVEN
НовСОЛИ ВКУСНО 150 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
БИО СОЕВ ПРОТЕИН НА ПРАХ 200 г БИОНИА
СЪВРЕМЕННА ЕНЦИКЛОПЕДИЯ НА ПРОБИОТИЦИТЕ И ПРОБИОТИЧНИТЕ ХРАНИ том 1 - Д-Р ЙОНКО МЕРМЕРСКИ
СТАТИЯТА е свързана към
- Здравословно хранене
- Забранените храни по време на бременност - част 1
- Лечение при булимия
- Доближете храната до слънчевия сплит, за да разберете дали е полезна за вас
- Как да спрем да ядем вредни храни
- Защо е полезно да се яде диня
- Здравословен хранителен режим
- Направете си напитка с уникални лечебни свойства от мляко, мед, ванилия и канела
- 7 хранителни комбинации, които подобряват здравето
- Забранените храни по време на бременност - част 2
- Макароните са полезни и предразполагат към здравословно хранене
Коментари към Погрешни схващания за здравословното хранене