Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Личности в кухнята Фондация "За храната" в борба за балансирано, пълноценно и разнообразно хранене на децата

Фондация "За храната" в борба за балансирано, пълноценно и разнообразно хранене на децата

Фондация "За храната" в борба за балансирано, пълноценно и разнообразно хранене на децата - изображение

Много от вас са чували за Фондацията "За храната" и са запознати с нейните поставени цели. Неведнъж сме се сблъсквали с проблема с храненето на децата ни в детските градини и училищата, а всъщност за безплатните закуски в училище, може да се напише цяла книга с рецепти, които не бива да следваме. Промяната трябва да започне от нас самите, това сме го чували неведнъж, но такава е истината, която трябва да признаем пред себе си. На първо място ние носим отговорността за децата си, а след това е държавата. И ние като родители трябва да изискваме по-добра и пълноценна храна за нашите деца. За щастие има много смели майки, които не се оставят някой друг да свърши работата вместо тях, а се впускат в неравната битка с държавата, за да осигурят пълноценно хранене, не само за своите деца, а за децата на България. Ето кой стои зад фондация "За храната" (финалист в конкурса Промяната на Нова телевизия). Вижте и какво ни разказаха чаровните момичета.

Представете се! Кой се крие зад фондацията "За храната"? Как поставихте началото на фондацията?

Фондация “За храната” (www.zahranata.org) е учредена на 1 юни 2017 г. Членове на Управителния съвет на фондацията са Наталия Александрова, консултант по бизнес развитие и маркетинг в енергетиката, Екатерина Йосифова, предприемач с дългогодишен професионален опит в България и чужбина в сферата на стратегическия маркетинг и здравословното хранене, и Станка Стоянова, кулинарен блогър, автор на рецепти и фотограф. Въпреки различното ни професионално развитие, това, което ни обединява е, че сме майки на деца в предучилищна и училищна възраст. Част от стратегическото управление на фондацията е и Консултативен съвет, в който членуват едни от най-добрите експерти по хранене и диететика, нутриционистика.

За храната

Разкажете повече "За Храната", какви са целите ви?

Мисията на фондацията е децата вкъщи, в детската градина, училището и в ресторанта да получават пълноценна и качествена храна. Ясно осъзнаваме, че темата за детското хранене зависи от много фактори, затова работим в няколко направления - информиране на родители, баби и дядовци, подпомагане на учителите с материали, запознаване на децата с темата за здравословното хранене, комуникация с администрацията.

Какво точно искате да се промени в начина на хранене на децата в България?

Важно е храненето на децата да бъде пълноценно и разнообразно, за да се развиват физически и психически. Храненето трябва да бъде балансирано, пълноценно и разнообразно, в което присъстват всички хранителни групи: растителни и животински. За нас това означава ПОВЕЧЕ плодове и зеленчуци, бобови и зърнени култури, семена и ядки. ПО-МАЛКО тестени храни и захарни изделия, пържени и рафинирани храни. БЕЗ газирани напитки и храни с високо съдържание на сол, консерванти, хидрогенирани мазнини, изкуствени оцветители и ароматизатори.

В момента има достатъчно наредби, регламентиращи храненето на децата в България, но те или не са актуализирани, или ,за съжаление, наблюдаваме липса на контрол. Много често във фондацията получаваме сигнали за неразрешени пакетирани изделия в училищните лавки или снимки на закуски с неприемлив състав и качество. Искаме всички отговорни за храненето на децата, от техните родители до административните служители, да поемат своята отговорност и да осигурят здраво бъдещо поколение на България.

Имате високи очаквания към начина на хранене, осигурен от държавата, но какво мислите за начина на хранене, към който се придържат родителите? Успяват ли майките и бащите да хранят децата си полезно?

През последните години се забелязва положителна тенденция в осъзнатостта на родителите по отношение на храненето на децата. Все повече родители подхождат отговорно към храната, която предлагат на своите деца. Разбира се, има и такива, при това не малък процент, които неглижират храненето. Както своето, така и на децата. Не разбират и не осъзнават от какво значение е храната за здравето и развитието на един подрастващ организъм.

От части, проблемът се дължи на липсата на достатъчно информация по темата. За детското хранене почти не се говори. Ако се говори, препоръките често са остарели и не съответстват на съвременните тенденции на водещите експерти в областта на детското хранене.

Какви съвети бихте дали на всеки родител, който иска да подобри храненето на детето си? Откъде да започнат?

Според направени проучвания 40% от децата хапват тестени изделия повече от веднъж дневно, а над 30% консумират храни и напитки, които съдържат добавена захар (сокове, газирани напитки, шоколад) няколко пъти дневно.

Първата стъпка е да ограничат предлагането на пакетирани храни с добавена захар и сол. Храни, в чиито състав присъстват хидрогенирани мазнини, изкуствени подсладители, консерванти, оцветители и подобрители. Да осигурят на детето разнообразна, пълноценна, природосъобразна, домашно приготвена храна. Да включат в менюто му достатъчно количество и разнообразие от пресни сезонни плодове и зеленчуци, качествени растителни и животински източници на протеин. Въглехидратите в менюто да идват основно от пълнозърнести зърнени култури. Не бива да забравяме и полезните мазнини.

Важно е да знаем, че промяната в детското храненето трябва да започне първо от самите родители. Личният пример е от съществена роля при възпитаване на навици у децата.

Какво ви свързва с Революцията на Джейми Оливър?

Всеки от нас, доброволец във фондацията, е водил своя лична революция, за да осигури на децата си пълноценна и полезна храна. Революцията на Джейми Оливър ни вдъхнови. Тя ни обедини в името на общата ни кауза – децата в България да се хранят пълноценно, разнообразно и природосъобразно. Всяко дете има право да бъде здраво.

За храната

През 2018 година направихте мащабен проект за здравословното хранене, в който се включиха редица блогъри и известни личности, с отношение към храненето. Какъв успех отчитате от събитието?

Да, през май 2018 за втора поредна година организирахме и проведохме Деня на революцията в храненето. Това е своеобразен празник на храната, в който хиляди деца на територията на цялата страна готвят заедно. В два дни организираме безплатни детски кулинарни работилници, по време на които заедно с децата се забавляваме и готвим различни вкусни и полезни неща. По този начин насърчаваме малчуганите и техните родители да се хранят здравословно.

Кампанията беше още по-мащабна и успешна от миналогодишната. С помощта на повече от 350 доброволци, организирахме 90 работилници в 23 града в цялата страна. В събитието се включиха повече от 2000 деца.

Вече започнахме да работим и по подготовката на тазгодишното издание, което планираме да обхване над 5000 деца в цялата страна.

Какво ви предстои?

През 2019 година ще работим в няколко направления:

  •  Разработване на дигитален ресурсен център за родители, деца и учители.
  • Клуб “За храната” (дигитална мрежа) на заведения за хранене, ферми и детски клубове, в които да се предлагат здравословни детски менюта
  • Годишна кампания “Ден на революцията в храненето” през май 2019

Фондация “За храната” е финалист в Промяната - конкурс за социални предприемачи в България, който се организира от Reach for Change (международна неправителствена организация със седалище в Швеция) и Нова Броудкастинг Груп. В момента сме на финалната права - онлайн гласуване, което ще излъчи победителя. Имаме нужда от подкрепата на всички, които искат децата в България да се хранят качествено и да бъдат здрави.

 

Не забравяйте да подкрепите фондацията в конкурса Промяната, като гласувате "За храната" на следния линк: https://nova.bg/promyanata/za-hranata 

Автор: Данна Панджарова
Снимки: личен архив

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиХранене при...ЛайфстайлДиетиРецептиНовиниСпортСнимкиАлт. медицинаЛечения