Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Личности в кухнята Ани от Вкуснотека: Денят на децата започва с купа плодова салата с кисело мляко и тахан

Ани от Вкуснотека: Денят на децата започва с купа плодова салата с кисело мляко и тахан

Ани от Вкуснотека: Денят на децата започва с купа плодова салата с кисело мляко и тахан - изображение

Днес ви запознаваме с още един кулинарен блогър - Ани, създателката на "Вкуснотека". За Ани можем да кажем, че е много вдъхновяваща, умее да разказва, а човек, който може да рисува истински картини с думи, няма как да не твори красоти и в чинията си. Вижте какво ни разказа Ани, коя е тя, с какво се занимава и какво предстои на "Вкуснотека".

Здравей, Ани! Разкажи ни повече за теб, с какво се занимаваш извън кулинарията?

С моето семейство сме представители на луксозния, Швейцарски бранд Rolex в България. Израснала съм в часовникарско семейство и страстта към часовниците се предаде и на мен.

Откога готвиш и как се запали по готвенето?

Като дете постоянно се въртях около баба ми, която се грижеше за нас, докато мама и татко бяха на работа. Тя беше страхотна кулинарка. Имам запечатани картини в съзнанието ми как точим заедно с нея баница и правим любимите ми арменски сладки.

В по-късните години, когато се омъжих, си спомням как седнах с един тефтер при майка ми и я помолих да ми каже някои основни рецепти, за да мога да готвя за съпруга ми. След това започнаха експериментите. Особено, когато се роди първата ми дъщеря Аида. Не ползвах детска кухня. Готвех за нея всеки ден и установих, че ми е изключително приятно. Лека-полека интересът ми се увеличи, когато започнах да следя някои актуални и до днес блогове. Вдъхнових се и започнах смело да опитвам нови вкусови комбинации. Създадох "Вкуснотека" през 2010 г. и така до днес, вече 8 години по-късно съм в очакване на първата ми кулинарна книга.

Забелязвам, че приготвяш често здравословни рецепти. Това ли е твоят начин на хранене и до колко правилната храна е важна за здравето на човек?

Всичко, което виждате в блога като рецепти, е това, с което се храни моето семейство. Не приготвям погачи, мекици и тестени изделия, изключително рядко пържа (само, когато приготвям рецепти от Арменската кухня), готвя много сезонни супи, салати, бобови, месо и риби. Подбирам храната ни. Това включва например винаги сама да избирам месото, което да ми смелят на кайма. Така съм сигурна, че в него няма „подобрители“. Денят на децата започва с купа плодова салата с кисело мляко и тахан.

Ние сме това, с което се храним, и като майка на две малки деца се чувствам отговорна не само за тяхното, но и за нашето здраве, за да бъдем по-дълго заедно.

Ани Шакарян

Мислиш ли, че е трудно работещата жена да се грижи и за осигуряването на полезна храна за семейството си? Какви съвети можеш да дадеш, за да бъдем по-организирани в кухнята?

Разбира се, че е трудно, но аз твърдо вярвам, че е много по-полезно и финансово изгодно да поднесем на семейството си домашно приготвена, топла храна, отколкото такава с неясен произход, в картонена кутия от близкото заведение. Можем да си помогнем като бъдем по-организирани. Лично аз през уикенда си изготвям седмично меню. Не мисля всяка вечер какво да сготвя. Правим един голям пазар в неделя и купувам всичко необходимо. Спирам се на по-бързи седмични ястия. Вдъхновение за тях можете да откриете във Вкуснотека. А по-времеемките приготвям в събота и неделя. Можете да правите и някои заготовки, за да си помагате – като например да си сварите пилето от предния ден, за да ви е готово за супа и печено пиле, или да си омесите каймата и като се приберете от работа само да оформите кюфтетата и да ги изпечете, или да завиете сармички. В неделя си изпечете домашна Гранола (рецептата, за която ще откриете в новата ми книга) и така всяка сутрин ще имате готова здравословна закуска.

Често се оправдаваме с националната ни кухня, че не е достатъчно здравословна. Ти как мислиш, здравословна ли е българската кухня?

Определено не е от най-здравословните кухни. Мисля, че с такава могат да се похвалят само французите. Но това не ни пречи да подбираме храните, които предлагаме на нашето семейство. Например, когато поднасяме палачинки, нека те бъдат бананово-кокосови, а не традиционни с брашно.

Какво приготвяш най-често за своето семейство, кои са любимите ви семейни ястия?

Едни от най-често готвените ястия у дома са фаворитите на моите деца - голямо кюфте със заливка от яйца и кашкавал, пълнени чушки с кайма и доматен сос, гратен от тиквички и сирене, супа от червена леща с къри и кокосово мляко, печени патладжани с кайма и домати, печени риби (поне два пъти седмично) и тортелини.

торта

В блога можем да открием много рецепти от всички краища на света. Пътуваш ли често и коя е любимата ти кухня?

Много обичам да пътувам, доколкото служебните и лични ангажименти ми позволяват. Опитвам местните кухни и след това задължително експериментирам у дома. Пристрастна съм и най-много харесвам средиземноморската и арменска кухня.

В кулинарията, както във всяко нещо, има различни тенденции и моди. Влияеш ли се от това, с какво е модерно да се готви?

Интересувам се от новостите. Следя и всички кулинарни предавания и реалити формати. Чета чужди и български блогове и книги. Не харесвам крайностите и се старая да готвя и да се храним разнообразно.

Каква е тайната за перфектното ястие?

Перфектното ястие съдържа много различни подправки и вкусове, които се надграждат върху небцето ти и стъпка по стъпка изграждат един експлозивен вкус, който те кара да искаш още и още и да въздъхваш след всяка хапка. Именно това прави различни ресторантите с Мишлен звезди – изживяването, което храната ти носи.

Автор: Данна Панджарова
Снимки: личен архив

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЗдравни съветиСнимкиНовиниСпортЛеченияЛайфстайлБотаника