13 здравословни алтернативи на бонбоните
Бонбоните са популярни в целия свят. Приготвят се най-вече от захар, изкуствени аромати и оцветители, които доставят калории, но много малка хранителна стойност.
Ако ви се яде нещо сладко, но искате да се придържате към балансирана диета, има много лакомства, които може да предпочетете вместо преработените бонбони. Изберете здравословен вариант пред изкуствен, за да намалите риска от затлъстяване и диабет тип 2.
Разнообразявайте, като използвате всеки път някои от тези 13 здравословни и вкусни алтернативи на бонбоните:
1. Пресни плодове
Всички знаем за здравословните ползи от консумирането на плодове. Те са естествено сладки и богати на хранителни вещества, като фибри, витамини и минерали, които действат противовъзпалително и имат антиоксидантни свойства.
За разлика от бонбоните, плодовете обикновено са с ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри. Например от 1 чаена чаша (144 грама) ягоди се осигуряват само 46 калории, 3 грама фибри и 94% от дневната необходимост от витамин C.
2. Сушени плодове
Тъй като са сушени плодовете, хранителните им вещества и захарта са силно концентрирани, което ги прави още по-сладки и калорични от пресните плодове. Ограничавайте порциите, които приемате. Може да намерите почти всички плодове сушени, но се уверете, че не съдържат добавени захари.
Проучвания предполагат, че хората, които често ядат сушени плодове, приемат добър набор от полезни хранителни вещества. А в комбинация с балансирана диета и физическа активност се постига здравословно поддържане на теглото.
3. Домашни ледени близалки
Домашно приготвените ледени близалки доставят всички здравословни ползи от плодовете без добавените захари и изкуствените съставки, които се съдържат в пакетираните видове.
За да ги приготвите, блендирайте плодове (по избор) с вода, сок или мляко. Изсипете получената смес във формички за ледени близалки или за лед, поставете клечки в центъра на всяка близалка и замразете за една нощ.
Ако предпочитате текстурата да бъде кремообразна, блендирайте плодовете с кисело мляко. Друг вариант е просто да сложите клечка във формичка с кисело мляко и да замразите за бърз десерт.
4. Плодов сладолед
Сладолед на основата на плодове се приготвя, като се блендират замразени плодове с добавка по избор (фъстъчено масло, мед или кокосово мляко). Получената смес се замразява.
5. Замразени плодове
Противно на общоприетото мнение, замразените плодове запазват хранителните вещества на пресните плодове, защото са напълно узрели, преди да бъдат замразени.
Вкъщи можете да си приготвите замразени боровинки покрити с кисело мляко за бърза и лесна подкрепителна закуска.
Покритите с черен шоколад ягоди са друг начин да извлечете ползите от черния шоколад. Нещо повече, ягодите са богати на
антиоксиданти и витамини, които могат да помогнат за предотвратяването на сърдечни заболявания. За да ги приготвите, потопете плодчетата в разтопен черен шоколад, поставете върху пергаментова хартия и замразете за 15-20 минути.
6. Плодов и зеленчуков чипс
За да приготвите плодов или зеленчуков чипс, нарежете на тънки резени избраните продукти и ги изпечете, за да получат хрупкава текстура. Такива чипсове повишават дневния прием на плодове и зеленчуци, което може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания, диабет и затлъстяване.
Вместо да закупувате от магазина чипс, който може да съдържа добавени захари и консерванти, направете си свой собствен, като следвате една от тези рецепти за домашен кокосов чипс, чипс от моркови на фурна или здравословен чипс от ябълки с глазура.
7. Енергийни бонбони
Енергийните бонбони обикновено се правят с полезни съставки, които осигуряват достатъчно фибри, протеини и здравословни мазнини, за да ви поддържат сити. Овесените ядки, ядковите тахани, семената и сушените плодове са най-честите съставки, които се използват за приготвянето им. Може да добавите почти всичко, което искате - от протеин на прах до шоколадов чипс.
В енергийните бонбони се съдържат доста калории, така че се опитайте да се ограничите и да не прекалявате с количеството.
Изпробвайте тази вкусна рецепта за енергийни бонбони от сушени плодове и бадеми.
8. Домашни печени ядки с мед
Ядките са богати на ненаситени мастни киселини, които могат да насърчат здравето на сърцето чрез намаляване на рисковите фактори за сърдечни заболявания. Изследвания сочат, че консумацията на ядки може да понижи LDL (лошия) холестерол с 3 до 19%.
Ядките са с високо съдържание на фибри, висококачествен протеин и полезни хранителни вещества. Печените орехи с мед са перфектното сладко-солено лакомство. Опитайте да ги приготвите, когато решите да замените нездравословните бонбони с нещо вкусно и полезно.
9. Шоколадов чипс с кокос
Черният шоколад е известен с високото си съдържание на антиоксиданти, които могат да подобрят здравето на сърцето, мозъчната функция и инсулиновата чувствителност.
Кокосовият орех е отличен източник на средноверижните триглицериди (вид мазнини), които могат да подпомогнат в свалянето на
килограми, както и в метаболизма на мазнините и здравето на червата.
Сладостта на кокосовия чипс прикрива леката горчивина на черния шоколад. Можете да приготвите в домашни условия лесно и бързо шоколадов чипс с кокос.
10. Домашна гранола
За приготвянето на гранолата обикновено се използват ядки, семена, зърнени храни, сушени плодове и шоколад. Този богат микс осигурява фибри, протеини и много други полезни хранителни вещества.
Купените от магазина гранола или мюсли могат да бъдат с високо съдържание на захар, така че е най-добре домашно да си приготвите. За здравословен вариант изберете домашна гранола със семена и сушени плодове .
11. Здравословно бисквитено тесто
Суровото бисквитеното тесто се приготвя без яйца. За по-здравословен вариант използвайте нахут вместо брашно, за да увеличите съдържанието на фибри и протеини, витамини и минерали. Една чаша (164 грама) варен нахут съдържа 15 грама висококачествен протеин и 13 грама фибри. Консумацията му подобрява здравето на сърцето и намалява риска от диабет тип 2. Изпробвайте рецептата за бисквитено тесто с нахут.
12. Пудинг с авокадо и шоколад
Авокадото е чудесен източник на здравословни мазнини, фибри и други полезни растителни съединения, които осигуряват витамини и минерали като витамин C, фолат и калий. Изследвания показват, че мазнините и фибрите в авокадото могат да намалят апетита, което е от съществено значение за контролирането на здравословно тегло.
Може да направите кремообразен пудинг, като смесите авокадо с няколко прости съставки като какао на прах и подсладител по избор. Изпробвайте рецептата за шоколадов пудинг с банан, авокадо и мед, който е много добър заместител на бонбоните и сладкарските изделия.
13. Печени ябълки
Ябълките са богати на фибри, витамини, минерали и други полезни хранителни вещества. Една средно голяма ябълка, която тежи около 182 грама, съдържа 17% от дневната нужда фибри, витамин C и мощни растителни съединения, включително полифеноли, които могат да предпазят от хронични заболявания.
Проучвания показват, че при хората, които ядат ябълки редовно, има по-малък риск от сърдечни заболявания, диабет тип 2 и покачване на теглото. За да приготвите този вкусен десерт, следвайте рецептата за печени ябълки с масло и канела.
healthline.com; rawrevive.com
Снимки: epicurious.com; frommybowl.com; paleogrubs.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
КФД НУТРИШЪН ДЕЛИКАТЕН КРЕМ С КРИСПИ 500 г
БИО КОКОСОВА ЗАХАР прах 200 г БИОНИА
ИСТИНАТА ЗА ХРАНАТА - ТИМ СПЕКТЪР - ХЕРМЕС
НовСОЛИ ВКУСНО 150 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
БИО СОЕВ ПРОТЕИН НА ПРАХ 200 г БИОНИА
МАЛКАТА ГОЛЯМА ГОТВАРСКА КНИГА / БЪРЗА КУХНЯ - СИЕЛА
СТАТИЯТА е свързана към
- Здравословно хранене
- Домашни шоколадови бонбони
- Шоколадови блокчета с извара и ягодово сладко
- Хранителна пирамида на принципите на здравословното хранене
- Направете си напитка с уникални лечебни свойства от мляко, мед, ванилия и канела
- Здравословен хранителен режим
- Лечение при булимия
- Погрешни схващания за здравословното хранене
- Как трябва да се хранят хората над 50-годишна възраст
- Бонбони орео с шоколад
- Забранените храни по време на бременност - част 1
Коментари към 13 здравословни алтернативи на бонбоните