7 хранителни комбинации, които подобряват здравето
Възпаленията са сериозен проблем в наши дни, а храната, която ядем, е от огромно значение за тяхното ограничаване.
Често, комбинирайки различни съставки, техните хранителни вещества се обединяват, за да подобрят още повече своята функция. Точно това е и днешната ни тема - кои храни да комбинирате, за да повишите тяхната реакция срещу възпаленията и да подобрите здравето си.
Зеленолистни + зехтин
Комбинацията на зеленчуци с мазнини повишава усвояването на антиоксиданти като лутеин и бета-каротин. Известно е, че лутеинът, антиоксидант в зеленолистните зеленчуци, намалява възпалението в очите и понижава шанса от макулна дегенерация. Бета-каротинът е друг антиоксидант, който намалява като цяло възпалението при възрастните. Зехтинът улеснява усвояването на тези антиоксиданти.
Спанак + боровинки
Да, може би се чудите как да ги комбинирате. Затова нашата препоръка е да ги използвате в смути. Особено ако тренирате, е добре това да е вашата храна след упражненията. Възпалението се понижава при консумацията на боровинки след тренировка, а спанакът повишава притока на кислород в клетките. Нитратът в спанака подпомага работата на мускулите, а боровинките понижават мускулната болка.
Леща + лимон
Жените често страдат от недостиг на желязо или анемия. Според някои проучвания това е в резултат на възпалителни процеси в тялото. Яденето на богати на желязо храни, като боб и леща, в комбинация с цитрусови плодове с високо съдържание на аскорбинова киселина и каротеноиди значително увеличава количеството на абсорбираното желязо. Така че следващия път, когато си сварите леща, добавете в нея лимон вместо оцет или я направете на салата с лимонов дресинг.
Сладки картофи + кайен пипер
Добавянето на кайен пипер върху оранжеви храни, богати на бета-каротин, увеличава усвояването на витамин А. Този витамин помага срещу възпаления на кожата като акне например.
Малини + грозде
Малините и гроздето са с високо съдържание на антиоксиданти, особено малините са едни от най-добрите източници на такива. Те съдържат елагова киселина, която повишава абсорбцията на кверцетин, намиращ се в гроздето. Когато се комбинират, са много силни срещу възпаленията. Според проучвания тази комбинация намалява риска от сърдечносъдови заболявания, остеопороза и рак на белите дробове.
Бадеми + кефир
Кефирът е пълен с полезни бактерии, а за да подсилите още повече добрите бактерии в стомаха си, комбинирайте кефира с бадеми. Фибрите в тези ядки действат като пребиотик, който захранва пробиотиците, намиращи се в кефира. А доброто здраве на стомаха е от изключително значение, тъй като полезните бактерии са едни от най-важните за цялостното здраве.
Чесън + ориз + червен лук
Чесънът и лукът може да доведат до лош дъх, но те са чудесно допълнение към пълнозърнести храни като ориз и макаронени изделия. Те заедно утрояват приема на абсорбция на цинк от организма. А цинкът от своя страна понижава значително възпалителните процеси в тялото, с цели 66%.
prevention.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СЪВРЕМЕННА ЕНЦИКЛОПЕДИЯ НА ПРОБИОТИЦИТЕ И ПРОБИОТИЧНИТЕ ХРАНИ том 1 - Д-Р ЙОНКО МЕРМЕРСКИ
КОМПАС НА ХРАНЕНЕТО - БАС КАСТ - ХЕРМЕС
ПОДМЛАДЯВАЩИЯТ ЕНЗИМ - Д-Р ХИРОМИ ШИНИЯ - СИЕЛА
КАК САМО ЧРЕЗ ХРАНЕНЕ ДА ЗАПАЗИМ ЗДРАВЕТО СИ, ДА СЕ ПОДМЛАДИМ И ДА СЕ ЛЕКУВАМЕ - том 2 - Д-Р ЙОНКО МЕРМЕРСКИ
ОРИЗОВ ПРОТЕИН 700 г SANCT BERNHARD
ЗОЯ БИО ЛУКУМА прах 150 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Здравословно хранене
- Хранителна пирамида на принципите на здравословното хранене
- Направете си напитка с уникални лечебни свойства от мляко, мед, ванилия и канела
- Здравословен хранителен режим
- Лечение при булимия
- Погрешни схващания за здравословното хранене
- Как трябва да се хранят хората над 50-годишна възраст
- Забранените храни по време на бременност - част 1
- Макароните са полезни и предразполагат към здравословно хранене
- Как да спрем да ядем вредни храни
- Изключете бананите и киселото мляко от закуската си
Коментари към 7 хранителни комбинации, които подобряват здравето