Начало Хранене Хранене при Здравословно хранене Седем витаминозни супи, засилващи имунната система

Седем витаминозни супи, засилващи имунната система

Седем витаминозни супи, засилващи имунната система - изображение

Добре е да се консумират повече течни храни, такива като смутитата, нектарите от плодове или зеленчуци и супи. Те се усвояват бързо от организма, придават чувство за ситост и подпомагат функциите на храносмилателната система. От последните ще разгледаме седем здравословни варианта, известни със своите полезни свойства.

гъбена супа

Гъбена супа

 

Гъбената супа е еликсир за тялото. Освен, че би могла да помогне в борбата с излишните килограми, нейната консумация набавя на организма протеини, фибри, витамини като: А, B и D. Нормализира нивата на кръвната захар и понижава холестерола. Гъбите се характеризират с антибактериални и антиоксидантни свойства, а това от своя страна спомага за бързото освобождаване от излишни течности. Честата консумация подсилва имунната система, набавя необходимите хранителни вещества и има детоксикиращ ефект.

бобена супа

Бобена супа

 

Вкусна, лесна и чудесна - бобената супа е идеална за консумация при повишени кръвно налягане и холестерол. Богата на витамини като: A, B, C, E. Характеризира се с антиоксидантни свойства. Благодарение на желязото, съдържащо се в боба, организма повишава устойчивостта си към различни инфекции, освен това минералът увеличава притока на кръв към всички клетки и захранва с магнезий, калций, калий, фосфор, натрий, йод и фолиева киселина. Честата и умерена консумация на бобена супа действа диуретично на организма, освен това, благодарение на нутриентите способства нормалната дейност на сърдечно-съдовата система.

крем супа от броколи

Супа от броколи

 

Този вид супа не е особено популярен в българската кухня, но със сигурност е много полезен. Това е така, защото съдържа големи количества витамин C, витамин K, витамини като: B1, B2, B3, фолиева киселина, желязо, калий, цинк, магнезий. Честата консумация на супа от броколи е гаранция за здрави имунитет и тяло. В броколите се съдържат нутриенти, чиято консумация не само стимулира функционалността на организма, но и предпазва от появата на канцерогенни клетки. Похапването на супа от броколи е препоръчително за бъдещи майки, тъй като съдържа най-важните нутриенти, необходими през бременността и то в естествен вид. Подобрява функционалността на отделителната система и влияе положително върху имунитета.

чеснова супа с аспержи

Чеснова супа с аспержи

 

Също толкова питателна и полезна със своите свойства. Нейната консумация укрепва организма и влияе положително на дихателната, кръвоносната и нервната системи. Съдържа витамин B6, който насърчава емоционалното състояние. Източник на антиоксидантни с ключово значение за здравето. Богата на алицин, вещество със свойства, подобни тези на антибиотика. Благодарение на аспержите в състава, течната храна придобива още по-значими качества. Те са богати на витамин C, фолиева киселина, желязо, калций, не съдържат холестерол и мазнини. Чудесното витаминозно съчетание подсилва организма и придава чувство за ситост.

спаначена супа с коприва

Спаначена супа с коприва

 

Този вид супа е изключително богат на витамини и минерали. Съдържа витамини като K, A, B, E и омега-3 мастни киселини. Освен необходимата енергия, течната храна защитава организма от вредното влияние на свободните радикали, насърчава дейността на сърдечно-съдовата, стомашно-чревната системи, засилва имунитета. Благодарение на съчетанието с коприва, супата придобива необикновен характер. Честото и умерено хапване предпазва от вирусни, бактериални или бъбречни заболявания. Благодарение на активните вещества в състава и притока на енергия, супата би могла да повиши работоспособността и да намали съдържанието на захар в кръвта.

супа с цвекло

Супа от червено цвекло

 

Тя е лесна и бърза за приготвяне, а честата консумация спомага при анемия, подобрява паметта при атеросклероза, нормализира кръвното налягане, влияе детоксикиращо на организма и укрепва храносмилателната система. Това е така, защото зеленчукът е богат на калций, желязо, магнезий, цинк, фосфор и витамини от B група. Счита се, че консумацията на супа от цвекло подобрява функциите на черния дроб и укрепва имунната система.

зелева супа

Зелева супа

 

Зелевата супа е изключително богата на витамини, минерали, които насърчават имунитета. Честата й консумация подобрява функциите на отделителната система и спомага за регулирането на телесната маса, високите нива на холестерол и кръвно налягане. Благодарение на съдържанието на калий, кръвоносните съдове се разширяват и притокът на кръв се улеснява. Има различни видове зеле, отличаващи се по вкус и употреба, но несъмнено всички са богати на фитонутриенти и минерали.

 

По статията работи: Русиана Михайлова

Източник: mejorconsalud.com
Снимки: www.efesalud.com; www.buenasalud.net

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноРецептиЗдравни съветиХранене при...ДиетиЛайфстайлФизиологияАлтернативна медицинаНовиниЛеченияИсторияОрганизацииСпортБотаникаСпециалистиНормативни актовеСоциални грижи