Седем витаминозни супи, засилващи имунната система
Течните храни, като смутитата, нектари от плодове или зеленчуци и супи се усвояват бързо от организма, придават чувство за ситост и подпомагат функциите на храносмилателната система. А на всички ни е известно, че здравето на храносмилателна система е важен фактор за доброто здравословно състояние изобщо. Затова ви предлагаме седем витаминозни супи, които засилват имунната система, насищайки организма с редица полезни вещества, от които той се нуждае, за да функционира правилно.
Гъбена супа
Гъбената супа е еликсир за тялото. Освен че би могла да помогне в борбата с излишните килограми, нейната консумация дава на тялото протеини, фибри, витамини като: А, B и D, нормализира нивата на кръвната захар и понижава холестерола. Гъбите се характеризират с антибактериални и антиоксидантни свойства, а това от своя страна спомага за бързото освобождаване от излишни течности. Честата консумация подсилва имунната система, осигурява необходимите хранителни вещества на организма и има детоксикиращ ефект.
Бобена супа
Като вкусна за хапване и лесна за приготвяне може да определим бобената супа. Тя е идеална за консумация при повишени стойности на кръвното налягане и холестерола. Богата е на витамини като A, B, C, E, характеризира се с антиоксидантни свойства. Благодарение на желязото, съдържащо се в боба, организмът повишава устойчивостта си към различни инфекции, освен това минералът увеличава притока на кръв към всички клетки и захранва с магнезий, калций, калий, фосфор, натрий, йод и фолиева киселина. Честата и умерена консумация на бобена супа действа диуретично на организма, освен това, благодарение на нутриентите, допринася за нормалната дейност на сърдечносъдовата система.
Супа от броколи
Супата от броколи не е особено популярна в българската кухня, но със сигурност е много полезна. Това е така, защото съдържа големи количества витамин C, витамин K, витамини като B1, B2, B3, фолиева киселина, също желязо, калий, цинк, магнезий. Честата консумация на супа от броколи е гаранция за здрави имунитет и тяло. В броколите се съдържат нутриенти, чийто прием не само стимулира функционалността на организма, но и предпазва от появата на канцерогенни клетки. Похапването на супа от броколи е препоръчително за бъдещи майки, тъй като съдържа най-важните нутриенти, необходими през бременността и то в естествен вид. Ястието подобрява функционалността на отделителната система и влияе положително върху имунитета.
Чеснова супа с аспержи
Чесновата супа с аспержи е питателна и полезна, което се дължи на свойствата на продуктите, от които е приготвена. Нейната консумация укрепва организма и влияе положително на дихателната, кръвоносната и нервната системи. Съдържа витамин B6, който насърчава емоционалното състояние. Източник е на антиоксиданти с ключово значение за здравето. Богата е на алицин – вещество със свойства, подобни на тези на антибиотика. Благодарение на аспержите в състава, чесновата супа придобива още по-значими качества. Аспержите са богати на витамин C, фолиева киселина, желязо, калций, не съдържат холестерол и мазнини. Чудесното витаминозно съчетание подсилва организма и придава чувство за ситост.
Спаначена супа с коприва
Супата от спанак и коприва е изключителен източник на витамини и минерали. Съдържа витамини като K, A, B, E и омега-3 мастни киселини. Освен необходимата енергия, тази течна храна защитава организма от вредното влияние на свободните радикали, насърчава дейността на сърдечносъдовата, стомашно-чревната системи, засилва имунитета. Честото и умерено хапване на супа от тези две полезни растения предпазва от вирусни, бактериални или бъбречни заболявания. Благодарение на активните вещества в състава си и притока на енергия, супата би могла да повиши работоспособността и да намали съдържанието на захар в кръвта.
Супа от червено цвекло
Супата от червено цвекло лесна и бърза за приготвяне, а честата й консумация помага при анемия, подобрява паметта при атеросклероза, нормализира кръвното налягане, влияе детоксикиращо на организма и укрепва храносмилателната система. Това е така, защото зеленчукът е богат на калций, желязо, магнезий, цинк, фосфор и витамини от B група. Смята се, че приемът на супа от цвекло подобрява функциите на черния дроб и укрепва имунната система.
Зелева супа
Зелевата супа е изключително богата на витамини, минерали, които насърчават имунитета. Честата й консумация подобрява функциите на отделителната система и спомага за регулирането на телесната маса, високите нива на холестерол и кръвно налягане. Благодарение на съдържанието на калий, кръвоносните съдове се разширяват и притокът на кръв се улеснява. Има различни видове зеле, отличаващи се по вкус и употреба, но несъмнено всички са богати на фитонутриенти и минерали.
mejorconsalud.com
Снимка: pixabay.com
Коментари към Седем витаминозни супи, засилващи имунната система