Хранене при грип
Грипът е остра респираторна вирусна инфекция, поразяваща дихателните пътища. За него е характерно непрекъснатото мутиране. Всеки нов щам е по-устойчив на антибиотици, като през последните години се сблъскваме с различни видове, в т. ч. на коронавирус, като актуален в момента е COVID-19, също и грип тип Б. Като при всяко инфекциозно заболяване подсилването на имунитета и добрата лична хигиена играят основна роля за превенцията. Но след като вече сме заболели от грип е много важно да се храним пълноценно, за да помогнем на тялото си да се справи с вируса.
Нека видим какво се яде при грип, за да се преборим по-лесно с него и да се изправим на крака по-бързо.
Полезни противогрипни храни:
- пилешки бульон - потиска растежа на клетките-неутрофили, които предизвикват възпаление и запушване на носа;
- чесън - съдържа ацилин, който е "убиец" на бактерии, гъбички и вируси;
- подправки (джинджифил, канела, горчица, кориандър) - засилват потенето, което е добре при повишена температура, също свиват кръвоносните съдове, облекчавайки дишането и преглъщането;
- продукти, съдържащи цинк - месо, яйца, морски продукти, ядки;
- плодове и зеленчуци с високо ниво на бета-каротин, фолиева киселина, магнезий (пъпеш, спанак, кайсия, аспержи, цвекло, цветно зеле, моркови, манго, тиква, розов грейпфрут, домати, мандарини, праскови, диня, киви);
- продукти-източници на витамин С - папая, цитруси, портокалов сок, жълт и червен пипер, домати, сладки картофи;
- продукти с повишено съдържание на витамин Е - царевично олио, бадеми, рибена мазнина, омари, лешници, шафраново масло, фъстъчено масло, слънчогледови семена, стек от сьомга;
- продукти с наличие на флавоноиди в състава - малинов сироп, лимони, зелени чушки, грозде, боровинки;
- продукти с кверцетин, концентрирана форма на биофлавоноиди - броколи, червен и жълт лук.
Примерно меню:
- Първа закуска - грис каша с мляко, зелен чай с лимон;
- Втора закуска - 1 рохко яйце, шипкова отвара;
- Обяд - зеленчукова крем супа с месен бульон, кюфтета на пара, оризова каша, пасиран компот;
- Следобедна закуска - печена ябълка с мед;
- Вечеря - риба на пара, картофено пюре, плодов сок, разреден с вода;
- Преди сън - кефир или друга киселомлечна напитка.
Вредни продукти при грип
Към забранените за консумация продукти по време на боледуване от грип се отнасят кафето и алкохолът. Причината е ефектът на обезводняване, наблюдавано при приема им. То е изключително опасно особено при грип Б, при който често към симптомите се добавя и повръщане.
Неблагоприятно за възстановяването на организма действа и захарта, съдържаща се в сладките изделия и храни, защото при консумацията й се намалява активността на левкоцитите, които са основните борци с вируси. Поради тази причина не е подходящо да се пият сокове. Също така трябва да се изключи приемът на пресен и ръжен хляб, печива, сладкиши, мазни бульони и супи, тлъсти меса, колбаси и консерви.
edaplus.info
Снимка: pixabay.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Грип
- Как да свалим температурата в домашни условия
- Как да се преборим с настинките и грипа без лекарства
- Лечение на грип при деца
- Лечение на настинка и грип при бременни
- Сауна: лечебни ефекти, ползи и рискове
- Билки и домашни средства при лечение на пневмония
- Как да различим грип от настинка и да се лекуваме правилно?
- Домашни средства срещу бронхит при деца
- Диета №15 - общовъзстановяваща
Коментари към Хранене при грип