Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Грип

Хранене при грип

Хранене при грип - изображение

Грипът е остра респираторна вирусна инфекция, поразяваща дихателните пътища. За него е характерно непрекъснатото мутиране. Всеки нов щам е по-устойчив на антибиотици. Нека видим как бихме могли да използваме храната, за да се справим по-лесно в борбата с грипа и да се изправим на крака по-бързо.

Полезни продукти при грип:

  • пилешки бульон - потиска растежа на клетките-неутрофили, които предизвикват възпаление и запушване на носа;
  • чесън - съдържа ацилин, който е "убиец" на бактерии, гъбички и вируси;
  • подправки (джинджифил, канела, горчица, кориандър) - засилват потенето, което е добре при повишена температура, също свиват кръвоносните съдове, облекчавайки дишането и преглъщането;
  • продукти, съдържащи цинк - месо, яйца, морски продукти, ядки;
  • плодове и зеленчуци с високо ниво на бета-каротин, фолиева киселина, магнезий (пъпеш, спанак, кайсия, аспержи, цвекло, цветно зеле, моркови, манго, тиква, розов грейпфрут, домати, мандарини, праскови, диня, киви);
  • продукти-източници на витамин С - папая, цитруси, портокалов сок, жълт и червен пипер, домати, сладки картофи;
  • продукти с повишено съдържание на витамин Е - царевично олио, бадеми, рибена мазнина, омари, лешници, шафраново масло, фъстъчено масло, слънчогледови семена, стек от сьомга);
  • продукти с наличие на флавоноиди в състава - малинов сироп, лимони, зелени чушки, грозде, боровинки;
  • продукти с кверцетин, концентрирана форма на биофлавоноиди - броколи, червен и жълт лук.

 

Примерно меню:

  • Първа закуска - грис каша с мляко, зелен чай с лимон;
  • Втора закуска - 1 рохко яйце, шипкова отвара;
  • Обяд - зеленчукова крем супа с месен бульон, кюфтета на пара, оризова каша, пасиран компот;
  • Следобедна закуска - печена ябълка с мед;
  • Вечеря - риба на пара, картофено пюре, плодов сок, разреден с вода;
  • Преди сън - кефир или друга киселомлечна напитка.

 

Вредни продукти при грип

Към забранените за консумация продукти по време на боледуване от грип се отнасят кафето и алкохолът. Причината е ефектът на обезводняване, който се наблюдава.

Неблагоприятно за възстановяването на организма действа и захарта, съдържаща се в сладките изделия и храни: намалява се активността на левкоцитите, които са основните борци с вируси. Поради тази причина не е подходящо да се пият сокове от сладки плодове. Също така трябва да се изключи приемът на пресен и ръжен хляб, печива, сладкиши, мазни бульони и супи, тлъсти меса, колбаси и консерви.

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноАлтернативна медицинаЛеченияБотаникаНовиниХранене при...Здравни проблемиЛайфстайлИсторияСнимкиТестовеМедицински изследванияАнкетиДиетиОрганизацииСпортСпециалистиНормативни актовеСоциални грижи