Хранене при

АКЦЕНТИ ОТ ХРАНЕНЕ ПРИ

АКТУАЛНО ОТ ХРАНЕНЕ ПРИ

ВСИЧКИ СТАТИИ

Абсцес

Абсцес

Храната, препоръчвана за консумация, ако страдаме от абцес, трябва да бъде такава, която пречиства ч...

Варицела

Варицела

Диетата, която трябва да се спазва при варицела, намалява нивото на токсините в организма, дразнещи ...

Бронхит

Бронхит

За да бъде успешно лечението на бронхит, е много важно спазването на хранителен режим, който намаляв...

Дерматит

Дерматит

Основното при храненето при дерматит е изключването от менюто на храни, които провокират алергични к...

Пиелонефрит

Пиелонефрит

Пиелонефритът най-разпространеното бъбречно заболяване и може да бъде двустранно, остро, хронично и ...

Склероза

Склероза

Склерозата е медицински термин, с който се нарича уплътняването на тъканите, следствие от пролиферац...

Хранене при специфично здравно състояние

Специфичното състояние на здравето е термин, който обхваща различни заболявания или състояния, които изискват специална диета или хранителен режим. Някои от тях са диабет, целиакия, алергии, хипертония, холестеролемия и др. В този раздел на framar.bg ще разгледаме как да се храним при специфично състояние, като следваме принципите на здравословното хранене и спазваме препоръките на лекаря или диетолога.

Здравословното хранене при специфично състояние има за цел да подпомогне лечението, да подобри качеството на живот и да предотврати или ограничи възможните усложнения. За да постигнем това, трябва да вземем предвид следните аспекти:

  • Калорийният прием: Той трябва да бъде адаптиран според нуждите на организма, като се избягва прекомерното или недостатъчното хранене. Калоричният прием зависи от фактори като възраст, пол, телесна активност, тегло и цел на диетата.
  • Разпределението на макронутриентите: Това са белтъчините, мазнините и въглехидратите, които осигуряват енергия и изграждат тъканите. Разпределението на макронутриентите трябва да бъде балансирано и да отговаря на спецификата на състоянието. Например, при диабет трябва да се контролира приемът на въглехидрати, а при холестеролемия - на наситени мазнини.
  • Витамините и минералите: Това са микронутриенти, които участват в различни биохимични процеси и поддържат имунната система. Витамините и минералите трябва да се получават от разнообразна , като плодове, зеленчуци, зърнени храни, мляко и млечни продукти. В някои случаи може да е необходимо допълнително приемане на витамини или минерали под формата на хранителни добавки.
  • Хидратацията: Тя е важна за поддържането на нормалното функциониране на организма и за изхвърлянето на токсини. Хидратацията трябва да бъде достатъчна и да се основава на чиста вода или други безалкохолни напитки. Избягвайте соковете с високо съдържание на захар, газираните напитки и алкохола.


Също така, трябва да се консултираме с лекаря си за възможните лекарствени взаимодействия с храната или хранителните добавки.

Храненето при специфично състояние не трябва да бъде ограничаващо или скучно. Напротив, то може да бъде разнообразно, вкусно и забавно, ако използваме креативността си и търсим нови рецепти и комбинации. Главното е да сме информирани, отговорни и последователни в нашия избор и да се радваме на храната, като я превръщаме в източник на здраве и удоволствие.

© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook