14 здравни ползи от консумацията на броколи
Броколи е зелен зеленчук, който прилича на миниатюрно дърво. В него се съдържат цяла палитра хранителни вещества. Богат е на витамини, минерали, фибри и антиоксиданти. Ето и топ 14 ползи за здравето ни от консумацията на броколи.
1. Богати на витамини, минерали и биоактивни съединения
Броколите могат да се консумират варени или сурови - и по двята начина са напълно здравословни. Различните методи за готвене, като варене, пържене, варене на пара и готвене в микровълнова фурна, влияят на хранителния състав на зеленчука, по-специално намаляват съдържанието на витамин С. Варенето на пара е най-щадящият начин на обработка. Все пак, сурови или варени, броколите са отличен източник на витамин С. Само половин чаша (78 грама) варени броколи осигуряват 84% от референтния дневен прием на витамина - повече от половин портокал.
2. Съдържат мощни антиоксиданти, които имат защитен ефект
Антиоксидантите са молекули, които предотвратяват или неутрализират процесите на окисление, причинено от свободните радикали. Основното свойство на тези вещества е да унищожат свободните радикали в организма ни, като тежки метали и токсини, и да ни предпазят от много болести. Съдържащите се в броколите антиоксиданти, като аскорбиновата киселина (витамин С), са едни от тези благоприятно действащи вещества, които подобряват имунната ни защита.
Броколите имат високи нива на глюкорафанин. Това е съединение, което се превръща в мощен антиоксидант, наречен сулфорафан по време на храносмилането. Според изследвания сулфорафанът има множество ползи за здравето ни: понижава кръвната захар, нивата на холестерола, оксидативния стрес и развитието на хронични заболявания. Нужни са още изследвания, за да стане напълно ясна ролята му в човешкия организъм.
Броколите съдържат антиоксидантите лутеин и зеаксантин, които могат да предотвратят оксидативния стрес и клетъчното увреждане на очите.
3. Намаляват възпаленията
Броколите съдържат различни биоактивни съединения, за които е доказано, че намаляват възпалението в тъканите на човешкото тяло. Каемпферолът, флавоноид в броколите, има мощен противовъзпалителен ефект. Проучвания сред пушачите също разкриват, че консумацията на броколи води значително до намаляване на възпаления.
4. Предпазват срещу някои видове рак
Кръстоцветните зеленчуци, като броколи, съдържат различни биоактивни съединения, които могат да намалят увреждането на клетките, причинени от някои хронични заболявания. Много проучвания показват, че консумацията на кръстоцветни зеленчуци може да предпази от някои видове рак, като рак на гърдата, на простата, на стомаха, на бъбреците или на пикочния мехур. Въпреки че тези данни са обнадеждаващи, те не са достатъчни, за да дадат окончателно твърдение относно ролята на броколите в профилактиката на рака.
5. Антиоксидантите и фибрите подпомагат контрола на кръвната захар
Яденето на броколи може да подобри контрола на кръвната захар при хора с диабет. При проучване върху хора с диабет тип 2 е установено значително намаляне на инсулиновата резистентност при консумиране на кълнове от броколи всеки ден в продължение на един месец.
Броколите са много добър източник на хранителни влакнини (фибри). Изследвания показват, че високата консумация на фибри е свързана с по-ниски нива на кръвна захар и по-добър контрол върху диабета.
6. Поддържат здравето на сърцето
Известно е, че повишените нива на лошия LDL-холестерол и триглицеридите са основни рискови фактори за сърдечните заболявания. Проучвания доказват, че броколите могат да поддържат здравето на сърцето. Специфичните антиоксиданти, които се съдържат в него, намалят риска от сърдечен удар.
При проведено проучване е установено значително понижаване на триглицеридите и лошия холестерол при хора, които приемат добавка от кълнове от броколи на прах.
7. Подобряват храносмилането и намаляват запека
Броколите са богати на фибри и антиоксиданти, които подобряват функциите на червата и храносмилателната система.
8. Поддържат здрава умствена функция
Проучване върху 960 възрастни хора установява, че една порция тъмнозелени зеленчуци на ден, като броколи, може да подпомогне за намаляване на умствения спад, свързан със стареенето.
9. Забавят процеса на стареене
Процесът на стареене до голяма степен се дължи на оксидативния стрес и намалената метаболитна функция с течение на времето. Въпреки че остаряването е неизбежен естествен процес, качественият хранителен режим се смята за основен фактор в развитието на болести с напредване на възрастта.
Сулфорафанът в броколите забавя биохимичния процес на стареене, показват изследвания.
10. Поддържат здрава имунната система
Имунната система на човека е сложна и се нуждае от много хранителни вещества, за да функционира правилно. Витамин С е може би най-важният витамин за това. Обикновено, като чуем витамин С, се сещаме за портокали или лимони, но броколите определено са едни от зеленчуците, които са много добър негов източник. В половин чаша (78 грама) варени броколи се съдържа 84% от дневната доза витамин С, която трябва да приемем.
Изследвания показват, че витамин С има важна роля в профилактиката и лечението на редица заболявания. Ежедневният прием на 100-200 милиграма от него е достатъчен за предотвратяване на много инфекции.
11. Поддържат здрави зъбите и косата
Калцият и витамин С, които се съдържат в броколите, са свързани с понижен риск от пародонтоза. Изследвания показват, че сулфорафанът в броколите може да намали риска от рак на устната кухина.
Твърди се, че консумацията на сурови броколи може да подпомогне премахването на плаката и избелването на зъбите.
12. Здрави кости и стави
Броколите са добър източник на витамин К и калций, които са жизненоважни за поддържане на здрави кости и стави. Съдържат също така и важните микроелементи фосфор, цинк и витамин А.
13. Здравословна бременност
По време на бременността тялото се нуждае от много хранителни вещества, за да поддържа както бебето, така и майката. Броколите са добър източник на витамини от групата В, а именно В9, известен още като фолат, който е важен за развитието на мозъка и гръбначния мозък на плода.
14. Предпазват кожата от увреждане
Изследвания показват, че биоактивните съединения в броколите могат да предпазят от увреждане от ултравиолетовата радиация, предпазвайки от ракови заболявания на кожата.
Една от многобройните полезни храни, които могат да подобрят здравословното ни състояние, са броколите. В комбинация с балансиран хранителен режим и включване на повече зеленчуци и плодове в менюто ни, ще постигнем по-бързо мечтаната фигура.
www.healthline.com
Снимка: www.pexels.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
МЪЖКО ЗДРАВЕ КОМПЛЕКС капсули * 60 VIRIDIAN
КАЛИВИТА МУЛТИВИТАМИНИ ВИТАЛ ЗА КРЪВНА ГРУПА В таблетки * 90
АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА МЪЖЕ таблетки * 30 NATURE'S WAY
ПРОМОПЕКТАМИКС pH АЛКАЛИЗАТОР 400 г
ЖАН Д'АРСЕЛ ПРЕСТИЖ ЛЕК КРЕМ 50 мл
ЛОГОНА БИО ХИДРАТИРАЩ БАЛСАМ ЗА КОСА С ОРГАНИЧНО АЛОЕ ВЕРА 200 мл
НовСТАТИЯТА е свързана към
- Здравословно хранене
- Броколи - полезни свойства и противопоказания
- Задушено пилешко с броколи и гъби в сос
- Гарнитура от броколи със зелен фасул и моркови
- Броколи в хрупкава панировка
- Как да си направим кълнове от броколи в домашни условия
- Сметанови броколи с гъби и пармезан
- Броколите предпазват от остеоартрит
- Салата от краставици с броколи, царевица и семена
- Сьомга с броколи, кашкавал и сметана
- Запеканка с броколи, карфиол и спанак
Коментари към 14 здравни ползи от консумацията на броколи