Броколи - полезни свойства и противопоказания

Въпреки че днес броколите се смятат за "модерен и съвременен" продукт, всъщност зеленчукът е бил познат още в Древен Рим, а за негова родина се приема южното крайбрежие на Средиземно море. Това е едно полезно и интересно растение. Съдържа богат набор от незаменими за човека микроелементи и витамини, заема едно от лидерските места сред зеленчуците. Да разберем защо е толкова полезен и кога е противопоказен за консумация.
Хранителен състав на броколите
Едно от най-големите предимства на броколите е съдържанието на хранителни вещества. В една чаша (91 грама) суров продукт се съдържат:
- 6 грама въглехидрати;
- 2,6 грама протеин;
- 0,3 грама мазнини;
- 2,4 грама фибри;
- Витамин C - 135% от дневната необходимост (д.н)
- Витамин А - 11% от д.н.
- Витамин К - 116% от д.н.
- Витамин B9 (фолат) - 14% от д.н.
- Калий - 8% от д.н.
- Фосфор - 6% от д.н.
- Селен - 3% от д.н.
Наред с витамин С, калий, бета-каротин, фолиева киселина, в броколите има антиоксиданти, които са в състояние да намалят риска от развитието на онкологични, ставни и сърдечни заболявания.
Количеството витамин С (аскорбинова киселина) в зеленчука е 2,5 пъти повече, отколкото в цитрусите. Освен това, е източник и на витамини PP, K, U. Броколите не отстъпват на морковите и тиквата по съдържание на витамин А (бета-каротин), който е отговорен за добро зрение и красота.
Порция от 155 грама нарязано броколи дава на организма два пъти по-голямо количество витамин С за деня от необходимото, също и 3/4 от нужната на тялото доза бета-каротин.
По наличие на витамин U, който се бори с язвите, броколите отстъпват само на аспержите. Разнообразието от минерали в състава на този зеленчук (калий, селен, натрий, фосфор, калций, цинк, желязо) го нареждат на второ място след цветното зеле - неговия конкурент.
Освен всичко това, броколите са източник на белтък, също на влакна - отлично средство за пречистване на организма, което помага за извеждането на шлаките от организма, на мъртвите клетки и на йоните на тежките метали. Грубите влакна, които се съдържат в този зеленчук, избавят тялото от излишния холестерол.
Заедно с всички гореизброени свойства на броколите трябва да кажем, че те са богати и на незаменими аминокиселини, например, серотонин - "хормонът на щастието".
Хлорофилът в броколите действа положително върху състава на кръвта.
Полезни свойства от консумацията на броколи
Благодарение на богатството и голямото количество активни вещества, зеленчукът е полезен за хора със заболявания на сърцето и нервната система. Може да се отнесе и към най-добрите антисклеротични средства, затова хората с такива проблеми трябва ежедневно да го включват в менюто си.
Сравнително скоро учени установяват, че благодарение на веществото сулфорафан, което се съдържа в броколите, бактериите, предизвикващи язви на стомаха, се унищожават, дори да са устойчиви на действието на антибиотици. Сулфорафанът възпрепятства и развитието на рак на гърдата, простатата, кожата, стомаха. В стъблата на младите броколи количеството на веществото е 10 пъти по-голямо, отколкото в кочана.
Още два елемента влизат в състава на този вид зеле, които са в състояние да се противопоставят на рака - синигрин (убиващ раковите клетки и спиращ тяхното делене) и индол-3-карбинол (I3C) (не само че потиска раковите клетки, но действа благоприятно върху имунната система).
Как да консумираме броколите?
Броколите могат да се консумират по най-различни начини: сурови, пържени, парени, варени. В сурово състояние се използват за салати в комбинация с други зеленчуци. Поднасят се като гарнитура към риба или месо. Най-добре е зеленчукът да се приема, без да е обработен термично, защото така се запазва максимално количество от биологично полезните вещества.
Трябва да кажем, че термичната обработка на продукта разрушава витамините и микроелементите, които влизат в състава му. По този начин полезните му свойства се губят значително и затова ястията с броколи трябва да се консумират недълго време след обработката.
Противопоказания
Не се посочват противопоказания за прием на зеленчука, освен в случаите на индивидуална непоносимост към него.
Броколите са добър източник на витамин K, но това може да попречи на някои хора, които приемат лекарства за разреждане на кръвта. Те не трябва да увеличават рязко приема на храни, богати на витамин K, като броколите.
Някои хора могат да проявят алергична реакция към веществата, които се съдържат в зеленчука, както и към други кръстоцветни зеленчуци. Ако човек изпита копривна треска, подуване или затруднено дишане след консумация на броколи, трябва да потърси незабавна медицинска помощ.
medicalnewstoday.com
Снимки: pixabay.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 80.0 мл. |
Белтък | 3.0 гр. |
Мазнини | 0.4 гр. |
Въглехидрати | 5.0 гр. |
Калории | 38 кал. |
Витамини и минерали
витамини C, U, K, PP, A; калий, селен, натрий, фосфор, калций, цинк, желязо |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
МИОМИН таблетки 450 мг * 120
АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА ДЕЦА желирани таблетки * 30
БИЛКОВА ДЕТОКС ФОРМУЛА капсули * 60 VIT`ALL+
НовУЛТИМАТ МЕЙЛ ЕНЕРДЖИ капсули * 60 НАТУРАЛ ФАКТОРС
ПРОМОПЛАНТИС ДЕТОКС капсули * 60
САНГВИНОРМ ПЛЮС капсули * 60
СТАТИЯТА е свързана към
- Зеленчуци
- 14 здравни ползи от консумацията на броколи
- Задушено пилешко с броколи и гъби в сос
- Салата от краставици с броколи, царевица и семена
- Броколи в хрупкава панировка
- Гарнитура от броколи със зелен фасул и моркови
- Сметанови броколи с гъби и пармезан
- Хляб без брашно с броколи и моцарела
- Вижте как ефективно да почистите броколите от червеи
- Печени броколи в сметана с кашкавал
- Как да си направим кълнове от броколи в домашни условия
Коментари към Броколи - полезни свойства и противопоказания
Ивайла
Броколите съдържат сулфарафан. В тази съставка има ли вит. К или в самите броколи е? Зная, че от кълновете им се извлича сулфарафан и го има като добавква.
Здравейте! Броколите съдържат витамин К.
Броколите съдържат сулфарафан. В тази съставка има ли вит. К или в самите броколи е? Зная, че от кълновете им се извлича сулфарафан и го има като добавква.